Franse zangeres Françoise Hardy (80) na lang ziekbed overleden - De Morgen - Crune Blogs

Latest

2024年6月12日水曜日

Franse zangeres Françoise Hardy (80) na lang ziekbed overleden - De Morgen

In 2015 zette Hardy een punt achter haar carrière, toen ze al meer dan tien jaar tegen lymfeklierkanker vocht. In 2018 werd ook nog eens strottenhoofdkanker bij de zangeres vastgesteld.

In de Franse media vertelde Hardy openhartig over de gevolgen van de talrijke kankerbehandelingen die ze moest ondergaan. “Radiotherapie heeft misschien mijn leven gered, maar ze heeft er een absolute nachtmerrie van gemaakt”, zo liet de Française optekenen. “En het stopt maar niet. Ik had niet gedacht dat ik zo’n moeilijk levenseinde zou meemaken.”

Françoise Hardy en haar echtgenoot Jacques Dutronc in 1991.Beeld AFP

Hardy, geboren in Parijs in 1944, brak kort na haar eindexamen in 1962 door met het nummer ‘Tous les garçons et les filles’, dat ze zelf had geschreven en waarvan er twee miljoen exemplaren werden verkocht. Met haar melancholische ballads werd Hardy de bekendste figuur van de yé-yé, de Franse variant van de Britse beatmuziek uit die tijd.

Muze

Niet alleen haar stem, ook haar looks - met haar lange haren naturel gestyled en gekleed in jeans of een minijurk - bekoorden velen. Internationale sterren als Bob Dylan, Mick Jagger en David Bowie waren bewonderaars van Hardy. In 1963 nam de zangeres voor Monaco deel aan het Eurovisiesongfestival met het nummer ‘L’Amour s’en va’. Ze werd vijfde.

Het Amerikaanse magazine Rolling Stone plaatste haar als enige Franse in de lijst van 200 beste zangers en zangeressen aller tijden.

De zangeres brak daarnaast ook door in de filmwereld, onder meer met rollen in ‘Château en Suède’ (1963) en ‘Une balle au cœur’ (1966). En met haar dromerige blik en ranke figuur werd ze een muze voor modeontwerpers als André Courrèges, Yves Saint Laurent en Paco Rabanne.

Françoise Hardy op archiefbeeld.Beeld Photo News

Hardy had het de laatste jaren erg zwaar door haar ziekte. In een interview met Paris Match eind vorig jaar getuigde ze dat ze een “nachtmerrie” beleefde en hoopte om snel en pijnloos te sterven. Ook in het verleden sprak ze zich al uit voor de mogelijkheid van euthanasie, maar dat lag gevoelig in Frankrijk, dat een strengere wetgeving heeft dan België.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LmRlbW9yZ2VuLmJlL3NuZWxuaWV1d3MvZnJhbnNlLXphbmdlcmVzLWZyYW5jb2lzZS1oYXJkeS04MC1uYS1sYW5nLXppZWtiZWQtb3ZlcmxlZGVufmIxYzhlNjk1L9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿