Ingang via Floraliënpaleis en drie keer meer exporuimte: dit is het ontwerpvoorstel voor het nieuwe S.M.A.K. in Gent - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2024年6月15日土曜日

Ingang via Floraliënpaleis en drie keer meer exporuimte: dit is het ontwerpvoorstel voor het nieuwe S.M.A.K. in Gent - VRT.be

In Gent is een team architecten aangeduid om het museum S.M.A.K. te vernieuwen en uit te breiden. Het heeft al een eerste ontwerpvoorstel klaar, met een tweede, nieuw gebouw voor de vaste collectie en een toegang via het Floraliënpaleis. Daardoor komt er drie keer zoveel exporuimte. Tegen 2030 zou het klaar moeten zijn. Kostprijs 80 tot 90 miljoen euro.

Het S.M.A.K. in Gent, geesteskind van de vroegere directeur Jan Hoet, is krap behuisd. Het museum zoekt al jaren meer ruimte, vooral ook om de vaste collectie hedendaagse kunst te tonen, die nu in de opslagplaats blijft zitten.

Via een open oproep van de Vlaamse Bouwmeester ging het S.M.A.K. samen met de stad Gent op zoek naar een ontwerpteam. Uit 53 inzendingen werden eerst 5 teams geselecteerd en nu is er een winnaar. 

Het is de tijdelijke vereniging noAarchitecten (ook bekend van de uitbreiding van het Steen in Antwerpen), David Kohn Architects met Asli Çiçek die de uitbreiding en vernieuwing van het S.M.A.K. mag ontwerpen. In hun eerste voorstel wordt het bestaande museum vernieuwd en komt er een tweede, nieuw museumgebouw voor de permanente collectie. Alles samen zal er drie keer zoveel ruimte zijn.

Toekomstbeeld van het vernieuwde S.M.A.K. Uit het winnende ontwerpvoorstel

Een bijzonder belangrijke dag voor het S.M.A.K.

S.M.A.K.-directeur Philippe Van Cauteren

“Dit is een heel belangrijke dag voor het S.MA.K., een eindpunt van een proces van toch 15 jaar,” zegt directeur Philippe Van Cauteren. “Dit zal ervoor zorgen dat het gebouw up to date is volgens de normen van vandaag en vooral dat 500 werken van de permanente collectie te zien zullen zijn.” 

Toekomstbeeld van de expositieruimte in het nieuwe Collectiehuis. Afbeelding uit het ontwerpvoorstel

80 tot 90 miljoen euro

Het gaat om een eerste ontwerpvoorstel, dat de komende maanden nog verfijnd wordt. Het nieuwe S.M.A.K. zal 80 tot 90 miljoen euro kosten en de ambitie is om het klaar te hebben tegen 2030. Dan is Gent kandidaat om Europese culturele hoofdstad te worden.

Het huidige S.M.A.K.-gebouw wordt dus vernieuwd (de architecten noemen het S.M.A.K. HAL)  en het nieuwe gebouw, het Collectiehuis, komt op de plaats van de vroegere 'casinokop' die nu niet gebruikt wordt. Beide gebouwen kijken zowel uit op de Floraliënhal tussenin als op het Citadelpark rondom.

Bijzonder in het eerste ontwerpvoorstel is dat je het museum binnenstapt via de leegstaande Floraliënhal uit 1913. "Dat wordt dan weer een publieke ruimte", zegt directeur Van Cauteren.   

Zicht op het Collectiehuis vanaf de speeltuin. Beeld uit het ontwerpvoorstel

Ecologisch (ver)bouwen

“Door het museum meer in te bedden in het park wordt het S.M.A.K. een plek waar je als bezoeker wordt betrokken bij de dialoog tussen permanente collectie en het heden," zegt Van Cauteren. Het historische Citadelpark wordt gerespecteerd, voegt hij eraan toe, met aandacht voor de ecologische voetafdruk van de gebouwen en intelligente bouwoplossingen. Het uitgangspunt van het ontwerpteam is ‘circulair bouwen’ met zoveel mogelijk hergebruik en duurzame materialen.  

Zicht vanop het dakterras van de S.M.A.K. HAL, het huidige museum. Beeld uit het ontwerpvoorstel

Ook het Gentse stadsbestuur is opgetogen met de keuze: “Het is belangrijk dat het huiswerk klaar is, opdat de nieuwe Vlaamse regering en het nieuwe Gentse stadsbestuur met deze plannen meteen aan de slag kunnen. Het S.M.A.K. houden zoals het is, is vandaag geen optie. Het gebouw is een energieverslinder en de collectie kan niet in optimale omstandigheden getoond worden,” zegt Sami Souguir (Open VLD), schepen van stadsontwikkeling en cultuur.

Zo zie het S.M.A.K. er vandaag uit, rechts in beeld. Links staat het MSK Gent. Foto Michiel De Cleene

Ontwerp wordt nog verfijnd, iedereen kan input geven

Het wedstrijdontwerp en de inpassing in het Citadelpark worden de komende maanden nog verfijnd, voor er een definitief ontwerp komt. In het weekend van 22 en 23 juni kunnen ook buurtbewoners en Gentenaars input geven. Iedereen is welkom tussen 14 en 17 uur in het Citadelpark. Wie dat wil, kan zich ook inschrijven voor een workshop op zondag 23 juni van 14 tot 16.30 uur.

Zicht op het Collectiehuis vanuit de rozentuin. Beeld uit het ontwerpvoorstel
Plan van de inplanting van het nieuwe S.M.A.K. in het Citadelpark

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiS2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNi8xNC9zbWFrLWdlbnQtdWl0YnJlaWRpbmctYXJjY2hpdGVjdGVuL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿