Jente Pironet van Portland: "Jaar lang elke dag moeten vechten voor het leven, is beetje vergelijkbaar met soldaat aan front" - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2024年6月16日日曜日

Jente Pironet van Portland: "Jaar lang elke dag moeten vechten voor het leven, is beetje vergelijkbaar met soldaat aan front" - VRT.be

Jente Pironet van Portland voelt zich fysiek opnieuw veel beter, maar heeft als gevolg van zijn behandeling tegen kanker wel last gekregen van posttraumatische stress. Dat zegt hij in de podcast 'Last goodbye' waarin bekende mensen 5 tijdloze nummers kiezen die ze willen horen op hun begrafenis. Zijn diagnose werd vorige zomer vlak na zijn optreden op Rock Werchter gesteld. Pironet wordt nog steeds behandeld in het UZ Leuven. 

Pironet praat in de Tijdloze-podcast openhartig over hoe hij zich nu voelt, zowel fysiek als mentaal, al benadrukt hij dat hij het nog steeds niet makkelijk vindt om over zijn ziekte te praten. Begin vorige zomer moest hij plots al zijn optredens afzeggen, omdat er kanker bij hem was vastgesteld. Opvallend: de woorden kanker en tumor gebruikt hij zelf niet. 

"Het is niet super simpel om erover te babbelen, omdat het mij heel fel emotioneert", vertelt hij aan Joris Hessels. "Er zijn 2 kanten aan. Ik heb heel recent nog een controle gehad, alles ziet er heel goed uit, dat is echt wel de max, maar ze kunnen dat jammer genoeg niet echt geneesbaar verklaren of zo."  

Begin dit jaar, toen hij na 8 maanden weer begon met optreden, vertelde hij in Humo dat er vorige zomer 3 extreem agressieve tumoren in zijn hersenen gevonden zijn. "Aanvankelijk werd gezegd dat ik misschien nog maar 1 jaar te gaan had. 10 als ik geluk had", zei hij toen. 

"Relatief abnormale dingen gebeurd"

De zanger van Portland uit, en dat is niet voor het eerst, zijn diepe bewondering voor het medische team dat hem in het UZ Leuven, campus Gasthuisberg behandelt. 

"Er zijn wel relatief abnormale dingen gebeurd, dingen die niemand had kunnen voorspellen. Het is heel zwaar onder controle. De artsen waren wel heel fier en ik was heel fier op hen, op hoe ze het behandeld hebben."

Het is een nog beter resultaat dan er gedacht had kunnen worden

Jente Pironet, Portland

"Het is ontzettend straf, het is kleiner geworden. We hebben eigenlijk - je mag het nooit zo uitschreeuwen –, maar het lijkt wel alsof we de overwinning binnen hebben, maar je mag dat niet vertellen, je moet natuurlijk altijd stand-by blijven, blijven controleren. Maar het is nog een beter resultaat dan er had gedacht kunnen worden. En dat is wel echt ongelofelijk."  

Foto: VRT

Posttraumatische stress

Toch is er een keerzijde, want hoewel Pironet zegt dat hij er erg goed voorstaat momenteel, heeft hij het mentaal wel lastig. 

"Ook dat is een beetje moeilijk om over te babbelen. Ik onderga nu een zware behandeling voor iets wat ze benoemen als posttraumatische stress. Ik heb namelijk echt een jaar elke dag moeten vechten voor het leven. Elke dag bestraling of chemo, dat is een beetje te vergelijken met een soldaat die elke dag naar het front moet om te gaan vechten en die in leven moet blijven." 

Wat is posttraumatische stress ?

Posttraumatische stress (PTTS) is een psychische aandoening die kan ontstaan na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis, waardoor je psychisch en lichamelijk evenwicht verstoord wordt.

PTTS kan gepaard gaan met een hele reeks uiteenlopende symptomen (die niet bij iedereen hetzelfde zijn), onder meer prikkelbaarheid, verdriet, schuld of schaamte, herbeleving, nachtmerries, vermoeidheid, concentratiestoornissen, hartkloppingen, veranderde relaties met naasten, boosheid... 

(Bron: UZ Leuven) 

"Om eerlijk te zijn: als ik nu even terug moet naar Gasthuisberg, dan is dat een beetje te vergelijken met een Amerikaanse soldaat die hier voor D-day aankwam. Als je die in 1946 (red. 2 jaar na D-Day) teruggestuurd zou hebben naar Normandië, dat zou ook geen deugd gedaan hebben." 

Ik heb elke nacht zware nachtmerries, veel angst, veel trillingen
Jente Pironet, Portland

"Ik moet toegeven: 2023 is een moeilijk jaar geweest, met de band (zangeres Sarah Pepels vertrok in het voorjaar, red.), daar zijn we doorgekomen, mijn gezondheid... Nu wordt er gesproken over intense posttraumatische stress. Ik heb elke nacht zware nachtmerries, veel angst, veel trillingen. Ik ben nog altijd in behandeling en moet nog wel vaak teruggaan voor een nieuwe chemokuur. Da's heel oké, da's puur om de controle te bewaren en dat lukt ook heel goed, maar het is wel niet evident. Mensen zien mij gewoon op een podium en denken: he’s back, maar… " 

Toch benadrukt Pironet in de podcast ook dat hij niet heel de tijd met de sticker 'patiënt' op zijn hoofd wil rondlopen. "Mij ga je niet snel zien rusten of uitslapen. Na een leuke show nog iets drinken, betaal ik de dag erna cash. Jezelf niet te fel als patiënt bestempelen, dat werkt", zegt hij ook. 

De podcast die als insteek je eigen begrafenis heeft, heeft hem dan ook niet te triestig gemaakt. "Op een of andere manier is dit een onderwerp dat wel al een paar keer in mijn privé is gepasseerd. Dat is wel zwaar, maar ik heb die pagina toen wel omgedraaid, dit is duidelijk een ander hoofdstuk, meer van op afstand." 

Volgende maand moet hij opnieuw op controle, "maar dat gaat allemaal wel goed komen". Portland staat deze zomer in Vlaanderen op verschillende festivals en trekt dit najaar ook naar Nederland. 

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiZ2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNi8xNi9qZW50ZS1waXJvbmV0LXZhbi1wb3J0bGFuZC1qYWFyLWxhbmctbW9ldGVuLXZlY2h0ZW4tdm9vci1oZXQtbC_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿