Nederland overweegt om niet langer deel te nemen aan het Songfestival na omstreden afgelopen editie - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2024年6月6日木曜日

Nederland overweegt om niet langer deel te nemen aan het Songfestival na omstreden afgelopen editie - VRT.be

Nederland houdt voorlopig een volgende deelname aan het Songfestival in beraad. Dat zegt de openbare omroep AVROTROS in een statement. "Tot het moment dat AVROTROS vertrouwen heeft dat structurele aanpassingen genomen worden om de artiesten en hun muzikale boodschap weer centraal te stellen, houden we deelname aan het Songfestival in beraad", klinkt het.

Joost Klein werd afgelopen mei als eerste artiest ooit gediskwalificeerd voor deelname aan de finale van het Eurovisiesongfestival. De artiest zou na afloop van de tweede halve finale, waarin hij als laatste optrad, een cameravrouw van de organisatie hebben bedreigd.

"De afgelopen weken is er veel gebeurd achter de schermen bij AVROTROS in de naweeën van de teleurstellende afloop van het Songfestival voor Nederland", start de omroep haar mededeling. "Het onderzoek van het incident is nog in behandeling bij het Zweedse Openbaar Ministerie. Gedurende dit onderzoek kunnen we helaas niet inhoudelijk ingaan op de details, de toedracht en de afwikkeling van dit incident omdat dit het onderzoek zou kunnen beïnvloeden."

"Wel kunnen we stellen dat op basis van de informatie die we toen en nu hebben, nog steeds van mening zijn dat de diskwalificatie onnodig en disproportioneel was." De omroep blijft met andere woorden achter Joost Klein staan.

"Onafhankelijk onderzoek nodig"

AVROTROS werkt naar eigen zeggen mee aan een onderzoek van de EBU, maar vindt dat los daarvan een "breder, diepgravend en echt onafhankelijk onderzoek nodig is om structurele problemen te adresseren".

"Niet alleen de werkwijze van de organisatie in Malmö en van de EBU, maar ook de onafhankelijke rol en het mandaat van de Reference Group (het comité van afgevaardigde deelnemende landen), de regels, de beroepsmogelijkheden bij klachten én de toegenomen druk op de artiesten en delegaties zouden onderwerp van onderzoek door een erkend en onafhankelijk bureau moeten zijn."

Volgens de omroep is het Songfestival bedoeld om landen en volkeren via muziek met elkaar te verbinden en onderling broederschap te stimuleren. Zolang dat niet opnieuw het geval is, twijfelen onze noorderburen om aan de volgende editie van de muziekwedstrijd deel te nemen.

"Tot het moment dat AVROTROS vertrouwen heeft dat structurele aanpassingen genomen worden om de artiesten en hun muzikale boodschap weer centraal te stellen, houden we deelname aan het Songfestival in beraad", klinkt het.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiS2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNi8wNi9zb25nZmVzdGl2YWwtbmVkZXJsYW5kLWpvb3N0LWtsZWluL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿