Sacheen Littlefeather overleden, activiste die uitgejouwd werd op Oscarpodium en 49 jaar later excuses kreeg: "Trots dat ik een verschil maakte" - VRT NWS - Crune Blogs

Latest

2022年10月3日月曜日

Sacheen Littlefeather overleden, activiste die uitgejouwd werd op Oscarpodium en 49 jaar later excuses kreeg: "Trots dat ik een verschil maakte" - VRT NWS

De Amerikaans-Indiaanse actrice Sacheen Littlefeather (75) is overleden. In augustus kreeg ze nog verontschuldigingen van de Oscarorganisatie voor hoe ze denigrerend behandeld werd tijdens de prijsuitreiking van 1973. Littlefeather weigerde toen voor collega/icoon Marlon Brando op het podium zijn Oscarbeeldje in ontvangst te nemen en werd "getrakteerd" op boegeroep. 

Ze had er 49 jaar op moeten wachten, maar de excuses van de Academy of Motion Picture Arts en Sciences kwamen dan toch. "Uw moed is veel te lang niet erkend", luidde het. Littlefeather reageerde met een vleugje humor, naar eigen zeggen een overlevingsmechanisme: "Wij indianen zijn een heel geduldig volk."

In 1973 won acteur Marlon Brando de Oscar voor beste acteur voor zijn rol als maffiabaas Vito Corleone in "The Godfather" van Francis Ford Coppola. Brando weigerde echter zijn Oscar in ontvangst te nemen, hij was het niet eens met de manier waarop Hollywood Native Americans, de oorspronkelijke inwoners van het Amerikaanse continent, afbeeldde in films. De acteur daagde niet op, maar stuurde Littlefeather, een onbekende actrice met inheemse Amerikaanse roots. Zij weigerde de Oscar in zijn plaats.

Tijdens haar toespraak kreeg ze de nodige bagger over zich heen. Twee jaar geleden vertelde ze nog aan zender BBC dat acteur John Wayne woest was en zes veiligheidsagenten nodig waren om te verhinderen dat hij Littlefeather van het podium zou sleuren.

De Oscarceremonie in 1973 werd rechtstreeks uitgezonden op tv, ongeveer 85 miljoen mensen zagen de boodschap van Marlon Brando, vertolkt door Littlefeather. Het was volgens kenners de eerste keer in de geschiedenis van de Oscars dat sterren een politieke boodschap in hun toespraak staken, iets wat vandaag de dag nog altijd gebeurt.

Bondacteur Roger Moore bood de Oscar aan in 1973, Sacheen Littlefeather past.

Littlefeather stierf gisteren. Vorig jaar in januari maakte ze op sociale media bekend dat ze leed aan borstkanker en dat ze terminaal ziek was. "Als ik terugkijk, kijk ik met trots terug omdat ik iets gedaan heb dat een verschil maakte", gaf ze als boodschap mee. 

Littlefeather werd geboren als Marie Louise Cruz in Californië en verdiepte zich tijdens haar universitaire studies in thema's die Native Americans aanbelangden. Ze kreeg een studiebeurs en begon acteerlessen te volgen in San Francisco. "Dansen en acteren was een vlucht voor de werkelijkheid", zei ze daarover. Littlefeather deed reclamespotjes voor radio en tv, en strikte kleinere filmrollen, onder meer in de western "The trial of Billy Jack". Marlon Brando bleek dezelfde interesses te delen en de twee vonden elkaar tijdens een lezing in Washington waar Littlefeather het publiek toesprak over rassen en minderheden.

Na haar optreden tijdens de Oscars van 1973 werd Littlefeather "verbannen". "Ik stond op een zwarte lijst in Hollywood. De deuren sloten om nooit meer te openen", aldus de actrice.  Littlefeather bleef echter niet bij de pakken zitten: ze bleef strijden voor de rechten van Native Americans en focuste zich op traditionele geneeskunde om les te geven in ziekenhuizen.  

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiSGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMC8wMy9zYWNoZWVuLWxpdHRsZWZlYXRoZXItb3ZlcmxlZGVuL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿