De populaire dichter Stijn De Paepe (42) zal wellicht niet meer genezen van kanker. Hij sprak openhartig over zijn ziekte, het leven, de dood én over taal en muziek - zijn dada's - in “Touché” op Radio 1. "Het is wat het is. Laten we het moment beleven, niet te veel vooruitblikken en alleen in liefde achteruitblikken." Niemand minder dan de door De Paepe zeer bewonderde schrijver Jeroen Brouwers stuurde hem een persoonlijke boodschap.
Als een moderne rederijker schrijft Stijn De Paepe al zes jaar elke dag een actueel "dagvers" in de krant De Morgen, naast zijn job als docent Nederlands aan de Arteveldehogeschool in Gent. Zijn kritische, altijd geestige gedichten zijn heel geliefd en worden vaak gedeeld op sociale media. Vorig jaar op Gedichtendag monterde Stijn De Paepe de hele coronamoeë natie op met het gedicht "Wat helpt". In "De zevende dag" zette hij met een gedicht een punt achter het jaar 2021:
Eind vorig jaar maakte Stijn De Paepe – ook met een gedicht – bekend dat hij aan een ongeneeslijke kanker lijdt. Friedl’ Lesage interviewde hem voor “Touché” op Radio 1 van op afstand, want De Paepe is zowat aan huis gekluisterd.
“Het gaat niet zo goed met mij,” geeft hij toe. Hij slaagt er niet in om goed te eten en probeert de pijn te stillen met morfine. “De tijd is zeer kostbaar geworden. Ik wil er zoveel mogelijk zeggenschap over hebben, de tijd zoveel mogelijk beleven met wie ik het liefste zie: mijn kinderen, mijn vrouw, familie, goede vrienden. Me niet te veel laten leiden door dingen waar ik geen zin in heb.”
De tijd is zeer kostbaar geworden
Als het alleen maar pijn is, dan vraag ik om er een eind aan te maken
Stijn De Paepe praat “eerlijk, maar voorzichtig” met zijn twee dochters van 7 en 9 over zijn ziekte. En hij blikt al vooruit naar het einde. “Als het alleen maar pijn is, dan vraag ik om er een eind aan te maken. Sowieso. Als alles wegvalt, dan wil ik zeer bewust dat het stopt. Dat heb ik ferm besloten.”
Ik ben niet gefrustreerd dat ik nog niet in Mozambique ben geweest
“Het is wat het is” noemt Stijn De Paepe zijn levensmotto. “Laten we het moment beleven, niet te veel vooruitblikken, en alleen maar in liefde achteruitblikken.” En hoewel hij tegen de dood “Je bent te vroeg!” zegt, besluit hij tegelijk: “Eigenlijk mag ik van geluk spreken.”
De Paepe noemt zichzelf honkvast: “Ik ben niet gefrustreerd dat ik nog niet in Mozambique ben geweest”. Hij is gelukkig met zijn gezin, met zijn "hokje in de krant De Morgen", met boeken en klassieke muziek. “Het geluk zoeken is een contradictio in terminis. Zoek "Het" – met een hoofdletter – niet te ver, maar kijk waar het ligt.”
Stijn De Paepe hoopt “tot zijn laatste snik” elke dag een gedicht naar de krant te sturen, stipt om acht uur ’s avonds. Hij krijgt er trouwens lof voor van niemand minder dan schrijver Jeroen Brouwers, die hij zelf enorm bewondert. Brouwers noemt de verskunst van De Paepe “superieur perfect” en heeft ook lof voor de inhoud: "luchtig-filosofisch", "nooit chagrijnig, nooit dogmatisch belerend".
Dat is ook wat Stijn De Paepe wil doen: “Ik zal nooit naar beneden schoppen; er is nog veel te veel werk om naar boven te trappen, te veel waar kritiek op mag komen.” Maar dan wel hoffelijk en met humor. "Daardoor komt het wel binnen, zowel bij voor- als tegenstanders.”
Stijn De Paepe haalde ook een paar stokpaarden van stal in “Touché”. Als kenner en liefhebber van klassieke muziek zou hij er graag meer aandacht voor zien in de media. “De overleden Nederlandse dirigent Bernard Haitink is wereldwijd bekender dan Stromae en verdiende een plekje in het Journaal of het jaaroverzicht." Meer waardering is ook nodig voor “goed geschoolde, degelijke, empathische” kleuterleiders, aan wie De Paepe 20 jaar lang Nederlands gaf in de opleiding aan de Arteveldehogeschool. “Ze zijn van onschatbare waarde.”
Nu donderdag 27 januari is het weer Gedichtendag en begint de Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland. Alle informatie daarover vindt u hier.
0 件のコメント:
コメントを投稿