Theatermaker en kunstenaarJan Fabre krijgt achttien maanden cel met uitstel voor geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk én de aanranding van één vrouw. Dat heeft de rechter in Antwerpen beslist. Fabre zelf was niet aanwezig op het proces. Hij heeft altijd ontkend dat hij strafbare feiten gepleegd zou hebben.
18 maanden cel met uitstel. Dat is de straf die kunstenaar en theatermaker Jan Fabre krijgt. Hij moet dus niet effectief de gevangenis in, tenzij hij de volgende vijf jaar opnieuw veroordeeld wordt. Verder is Fabre ook uit zijn burgerrechten ontzet voor vijf jaar. Dat betekent onder meer dat hij niet mag gaan stemmen. Een deel van de feiten waarvan hij werd beschuldigd zijn door de rechter in Antwerpen verjaard verklaard. Verschillende burgerlijke partijen, waaronder het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, krijgen een schadevergoeding.
Het Openbaar Ministerie had begin deze maand een effectieve celstraf van drie jaar gevraagd voor feiten van geweld, pesterijen en seksueel ongewenst gedrag op de werkvloer én voor aanranding van de eerbaarheid van één vrouw. Fabre zelf ontkende alle aantijgingen, zijn advocaten hadden dan ook de vrijspraak gevraagd.
Hoe reageren de slachtoffers?
"Het doel van de dames is altijd geweest om recidive te voorkomen en ervoor te zorgen dat Jan Fabre zo'n gedrag niet meer zou stellen ten aanzien van zo'n jonge meisjes in zo'n ongelijke machtsverhouding", reageert advocaat van de burgerlijke partijen An-Sofie Raes meteen na het vonnis. "De cliënten zijn bijzonder tevreden dat die erkenning er gekomen is. Ik denk dat we toch wel mogen spreken van een mijlpaal. Niet alleen voor de moedige dames in dit dossier, maar ook voor de slachtoffers in het algemeen van dergelijk gedrag", aldus meester Raes.
Bijna vier jaar geleden ging de bal aan het rollen toen theatermaker en kunstenaar Jan Fabre in een interview met VRT NWS zei dat hij in 40 jaar tijd nooit problemen had ondervonden met grensoverschrijdend gedrag in zijn dansgezelschap Troubleyn. Een uitspraak waar een aantal dansers die voor hem gewerkt hadden het niet mee eens waren.
In totaal schreven een 20-tal ex-werknemers, dansers en stagiairs enkele maanden na het interview een open brief. Volgens hen was er wel degelijk een probleem met grensoverschrijdend gedrag bij Troubleyn. Ze getuigden toen over vernederingen, grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Elf vrouwen hadden zich burgerlijke partij gesteld, een twaalfde werd als benadeelde partij opgenomen door het parket. Twaalf vermeende slachtoffers in het totaal dus.
De rechtbank vindt nu zes van de twaalf tenlasteleggingen tegen Fabre bewezen, voor een zevende werd hij vrijgesproken. Dat laatste heeft bovendien tot gevolg dat vijf andere vermeende feiten in de tijd niet meer voldoende aansluiten bij de rest en daarom verjaard zijn. Meester Raes legt hieronder uit hoe dat precies ziet.
Jan Fabre was niet aanwezig tijdens het proces en ook niet tijdens het voorlezen van het vonnis. Op de tweede procesdag gaf hij wel een handgeschreven brief mee aan zijn advocaat. Daarin vertelde hij dat hij nooit acteurs en dansers heeft willen kwetsen. "Ik bied mijn oprechte verontschuldigingen aan wie zich gekwetst voelt, aan wie zich door mij slecht heeft gevoeld. Ik wens jullie de anarchie van de liefde en schoonheid toe."
Dansgezelschap Troubleyn beraadt zich over maatregelen
Het dansgezelschap Troubleyn zegt kennis genomen te hebben van de uitspraak van de rechter. "We gaan ons nu beraden over verdere stappen", zegt crisiscommunicator Frederik Picard. Voorlopig blijft het gezelschap zijn engagementen nakomen, zowel tegenover partners, publiek als medewerkers. Vanavond is er een raad van bestuur waarop beslist zal worden hoe dat zal gebeuren. "We wachten ook nog af of Jan Fabre al dan niet in beroep gaat", zegt Picard.
0 件のコメント:
コメントを投稿