Een stagiaire aan de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) heeft een uitzonderlijke ontdekking gedaan toen ze een Bruegelprent aan het restaureren was: aan de achterkant bevond zich nog een gravure van een andere Bruegel uit de 16e eeuw. De bibliotheek spreekt over een "uitzonderlijke vondst".
Stagiaire Margaux Nogues (23) zal zich haar stage aan de KBR op de Kunstberg in Brussel nog lang herinneren. De Franse studente was een gravure van "De Keisnijding" uit 1559 aan het restaureren, toen ze een opmerkelijke ontdekking deed.
De gravure zat volledig vastgelijmd aan een zuur karton. "Zuur karton is niet alleen schadelijk voor de prent, maar maakt het bovendien onmogelijk om de achterkant ervan te restaureren", meldt de KBR in een persbericht. "De verwijdering van het karton stelt de restaurator in staat om het document te herstellen."
Het was een zeer belangrijk moment en echt het hoogtepunt van mijn stage
"Ik heb de prent in een bad met warm water geplaatst", legt Nogues uit aan de Franstalige omroep RTBF. "Het karton kwam zeer gemakkelijk los. Toen ik het er afhaalde, ontdekte ik een ander werk aan de achterkant: een tweede gravure van Bruegel." Het gaat om een gravure van het werk "Patientia" uit 1557. "Het was een zeer belangrijk moment en echt het hoogtepunt van mijn stage", zegt Nogues nog.
FOTO - De 16e eeuwse gravure zat verstopt achter dit karton:
Het gaat voor alle duidelijkheid niet om etsen van Bruegel zelf, maar het zijn gravures in de jaren 1560 uitgevoerd door Pieter van der Heyden naar ontwerpen van Pieter Bruegel de Oude. "Beide gravures werden in Antwerpen gepubliceerd door uitgever Hieronymus Cock", meldt de KBR. "Recto-verso drukken was niet gebruikelijk in de 16e eeuw: het is heel ongebruikelijk om twee gravures op voor- en achterzijde van een blad aan te treffen."
De KBR vermoedt dat de ontdekte gravure een proefdruk is die niet voor verspreiding bedoeld was. De bibliotheek had al drie afdrukken van de "Patientia" in haar verzameling, maar het blijft een uitzonderlijke vondst. Het werk toont "de personificatie van het geduld. Zij wordt omgeven door allerlei monsters en fantastische wezens in de stijl van de toen populaire Jheronimus Bosch die het kwaad en de zonde in de wereld voorstellen".
Om de ontdekking even in een context te plaatsen: recent zijn soortgelijke gravures van Bruegel geveild voor 15.000 à 20.000 euro. Bijzonder aan deze vondst is natuurlijk dat de gravures recto-verso gedrukt zijn, dus wellicht is de vondst meer waard. Doordat de gravures deel uitmaken van de collectie van de KBR worden ze natuurlijk niet te koop aangeboden.
"Ik ga me dit nog lang herinneren", zegt Nogues nog. "Ik ben nog maar 5 jaar bezig met restauraties." Ze studeert in Parijs en moet daar in september nog haar thesis verdedigen. Het is niet helemaal duidelijk of deze ontdekking een deel uitmaakt van dat proefschrift, maar het staat hoe dan ook niet slecht op haar cv.
0 件のコメント:
コメントを投稿