Vandaag is de laatste volledige dag waarop Britten afscheid kunnen nemen van de overleden koningin Elizabeth. De wachtrij slingert zich nog altijd kilometers lang door Londen, de wachttijd bedraagt zondagvoormiddag ten minste 13 uur. Ondanks het killige weer blijft de belangstelling dus erg groot. Later vandaag brengt ook de Amerikaanse president Joe Biden in Westminster Hall een laatste eerbetoon. Koningin-gemalin Camilla, de vrouw van koning Charles, brengt in een emotionele videoboodschap hulde aan Elizabeth.
Al sinds woensdagavond schuift de Britse bevolking geduldig en in groten getale aan om een laatste groet te kunnen brengen aan Queen Elizabeth. De voorbije dagen liep de wachttijd geregeld op tot 24 uur. Zondagmiddag moeten mensen die in de rij staan minstens 13,5 uur wachten, volgens de "queue tracker" van de overheid. Daarmee kunnen mensen op YouTube volgen hoe de rij evolueert. De start van de wachtrij ligt in Southwark Park. De route gaat vervolgens via de zuidelijke oever van de Thames naar Westminster Hall.
Het is killig weer, vooral 's nachts. Wachtenden krijgen het advies om zich warm te kleden, voldoende water te drinken en regelmatig iets te eten. En dat advies wordt gevolgd. Langs de kant van de weg krijgen mensen warme drank aangeboden. De wachtenden nemen zelf ook een voorraadje mee, maar ze mogen geen voedsel meenemen in Westminster Hall. Aan Victoria Tower Gardens wordt alle voeding in beslag genomen. Maar het wordt niet weggegooid. Wat niet bederfbaar en ongeopend is, wordt aan een goed doel geschonken. De liefdadigheidsorganisatie Felix Project heeft zo al honderden kilo's etenswaar gekregen, vooral snacks zoals koekjes, chips en chocolade. Alles wordt uitgedeeld aan de plaatselijke communities in de Britse hoofdstad.
De Britse bevolking heeft nog de gelegenheid tot maandagmorgen 6.30 uur plaatselijke tijd (7.30 uur bij ons) om de Queen te groeten. Op die dag vindt de begrafenis plaats. De rij zal vermoedelijk lang voordien al officieel afgesloten worden. Officials volgen alles nauwlettend op om te kunnen bepalen wanneer ze de wachtrij definitief kunnen/moeten afsluiten.
Begrafenis "een van de grootste gebeurtenissen die Londen ooit gezien heeft"
Intussen arriveren ook heel wat buitenlandse staatshoofden, regeringsleiders en andere eregasten voor de begrafenis van koningin Elizabeth morgen. Gisteravond is de Amerikaanse president Joe Biden geland op de luchthaven van Londen Stansted. Hij zal vandaag samen met zijn echtgenote Jill de laatste eer betuigen bij de kist van de Queen in Westminster Hall. Later vandaag woont hij samen met andere genodigden een receptie voor koning Charles bij in Buckingham Palace.
Biden is een van de honderden staatshoofden en buitenlandse vertegenwoordigers die in Londen worden verwacht. Voor ons land gaan koning Filip en koningin Mathilde. Ze reizen deze voormiddag met de Eurostar naar Londen. Ook zij zijn vanavond uitgenodigd voor de receptie voor koning Charles op Buckingham Palace. Later zullen de koning en de koningin het stoffelijk overschot gaan groeten in Westminster Hall.
Naast tal van hooggeplaatste gasten zullen ook veel gewone Britten morgen in Londen zijn voor het laatste afscheid. Transport for London (TfL), het overheidsbedrijf die het verkeer en het vervoer in de hoofdstad regelt, heeft een waarschuwing uitgestuurd. "We zijn voorbereid op een ongeziene vraag naar vervoersmogelijkheden”, klinkt het. TfL verwacht dat de begrafenis een van de grootste gebeurtenissen wordt die de Britse hoofdstad ooit gezien heeft. Reizigers wordt aangeraden om de TfL-app te gebruiken en geregeld na te kijken of er nieuwe updates zijn. “We doen alles wat we kunnen, we werken zeer nauw samen met onze partners om Londen in beweging te laten blijven. We vragen onze klanten met aandrang om zich eerst te informeren voor ze naar en in Londen reizen en voor hun terugkeer.”
Koningin-gemalin Camilla: "Haar glimlach is onvergetelijk"
Vanavond om 20 uur plaatselijke tijd (21 uur bij ons) zal er in het hele land een minuut stilte gehouden worden. De Britten worden uitgenodigd om stil te staan bij het leven van de koningin en bij wat ze nalaat." Ze kunnen die minuut stilte invullen zoals ze zelf willen, privé in hun eigen huis, op straat met buren, op plaatselijke bijeenkomsten, tijdens wakes... Net voor die minuut stilte zal de BBC een vooraf opgenomen interview met koningin-gemalin Camilla, de vrouw van koning Charles, uitzenden. Enkele fragmenten daaruit zijn nu al vrijgegeven.
Camilla prijst koningin Elizabeth omdat ze haar eigen rol bepaald en gespeeld heeft in een wereld die gedomineerd is door mannen. Elizabeth kwam aan de macht in een wereld zonder vrouwelijke presidenten en premiers. "Het moet zo moeilijk geweest zijn voor haar als enige vrouw." De echtgenote van koning Charles vertelt ook hoe ze de koningin persoonlijk ervaren heeft. "Ze had van die prachtige blauwe ogen die haar hele gezicht deden oplichten als ze lachte. Haar glimlach is onvergetelijk. (...) Ze is altijd een deel van ons leven geweest. Ik ben 75 nu en ik kan me niets anders herinneren dan dat de Queen er was."
Camilla's nieuwe titel is Queen Consort, koningin-gemalin. Ter gelegenheid van haar jubileum van 70 jaar op de troon liet koningin Elizabeth dat zelf vastleggen, waarmee er een einde kwam aan een jarenlang debat. Volgens Britse media zou Camilla ook gekroond worden bij de kroning van koning Charles III. Er is nog geen datum vastgelegd voor die ceremonie.
0 件のコメント:
コメントを投稿