Overlijden festivalganger Tomorrowland wellicht drugsgerelat... - De Standaard - Crune Blogs

Latest

2019年7月22日月曜日

Overlijden festivalganger Tomorrowland wellicht drugsgerelat... - De Standaard

Het is zeer waarschijnlijk dat de dood van een 27-jarige man die onwel werd op Tomorrowland, te maken heeft met druggebruik. Dat blijkt uit de autopsie, meldt het Antwerps parket. Zondag werden nog eens 5 festivalgangers in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen opgenomen. Twee van hen belandden op de afdeling Intensieve Zorg.

Een 27-jarige man uit India raakte vrijdag rond 21.45 onwel op de heuvel voor de vipzone. Hij kreeg snel eerste zorgen toegediend en werd gereanimeerd op het terrein. Daarna werd hij naar het UZA overgebracht, maar daar overleed de man op de dienst Intensieve Zorg.

De onderzoeksrechter liet een autopsie uitvoeren op het lichaam van de jongeman. 'Uit de eerste politionele vaststellingen en de bevindingen van de wetsdokter blijken ernstige aanwijzingen van een drugsgerelateerd overlijden', klinkt het bij het parket. 'Doorgedreven toxicologisch onderzoek zal hierover uitsluitsel moeten geven.' Er loopt een onderzoek naar handel van verdovende middelen met de dood tot gevolg.

Zondag werden nog eens 5 festivalgangers in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen opgenomen 'om uiteenlopende redenen', bevestigt woordvoerster Evita Bonné van het UZA. Twee van hen moesten op de dienst Intensieve Zorg behandeld worden. 

Nultolerantie

De organisatie zegt te blijven inzetten op het sensibiliseren en informeren rond drugs. 'In ons krantje, op de applicatie en in de boodschappen via direct mailing hebben we eigenlijk altijd al over ons drugsbeleid gecommuniceerd', stelt woordvoerster Debby Wilmsen. 'De drugstonnen (waarin bezoekers anoniem hun drugs kunnen achterlaten, nvdr) en de duidelijke communicatie over onze nultolerantie is er ook steeds geweest'. Ze herinnert er aan dat wie drugs bij heeft definitief van het festivalterrein wordt verwijderd.

Dit jaar zijn er ook zwarte banners te zien op het festivalterrein, met de boodschap 'Dear friend, it's not safe to take drugs. Take care of yourself and each other' (Beste vriend, het is niet veilig op drugs te nemen. Zorg voor jezelf en voor elkaar).

De politie blijft op het festival streng controleren op drugs en zet haar beleid voorlopig verder, zegt woordvoerster Sarah Frederickx. 'We blijven de strenge controles handhaven en hanteren een nultolerantie', aldus Frederickx. 'We zetten enorm sterk in op zichtbaarheid aan de ingang, en samen met de organisatie zorgen we ervoor dat iedereen weet dat drugs gevaarlijk zijn en dat het 'over and out' is voor de mensen die ermee betrapt worden.'

Elke festivalganger kan aan een drugscontrole onderworpen worden. 'Het zijn in de eerste plaats de honden die er de mensen uitpikken, die dan discreet gefouilleerd worden.' Het beleid rond drugs verandert dus voorlopig niet, maar de politie bekijkt wel steeds of er manieren zijn om toch nog beter te controleren en de drugsproblematiek verder aan te pakken.
Of die zichtbaarheid en strenge controles ook een effect hebben op het aantal mensen dat drugs op zak heeft, kan de woordvoerster niet zeggen. 'Daarvoor zouden we eerst een nulmeting moeten doen, het wordt erg moeilijk om dat wetenschappelijk aan te tonen', klinkt het.

Eerdere sterfgevallen

Vorig jaar kwamen twee vrouwen om het leven, enkele dagen na nadat ze naar Tomorrowland waren afgezakt. De doodsoorzaak was toen drugsgerelateerd. Het parket van Antwerpen startte toen een onderzoek en bevestigde dat de vrouwen overleden waren aan een watervergiftiging, veroorzaakt door XTC in combinatie met verschillende omgevingsfactoren. In 2012 kwam een vrouw om door een overdosis.

Let's block ads! (Why?)

続きを読みます https://www.standaard.be/cnt/dmf20190721_04519927

0 件のコメント:

コメントを投稿