Sinds de onverwachte exit van Christophe Peeters (Open Vld) uit het Gentse schepencollege, blijft het onrustig bij de liberalen in de Arteveldestad. Zo tracht toekomstig Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) de plooien glad te strijken. “Vernieuwing is niet altijd gemakkelijk”, reageert Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten in het VRT-journaal. In de toekomst moeten er volgens haar vooraf duidelijke afspraken worden gemaakt.
Hoewel De Clercq campagne voerde rond ‘positiviteit’ en ‘verbinden’, schijnt dit in eigen gelederen moeilijk te bewerkstelligen. De reden? Christophe Peeters werd, na een interne procedure, gedumpt ten voordele van Sami Souguir. Die demarche kon op stevige afkeuring rekenen bij haast alle liberale, nog levende oud-schepenen en OCMW-voorzitters. “Wij menen dat wat zaterdag gebeurd is, indruist tegen de belangen van de partij”, klonk het in hun brief aan voorzitter Rutten. Ter illustratie: toen Rutten op Twitter verklaarde dat publieke aanvallen de partij niet dienen, reageerde oud-schepen Sas van Rouveroij dat hij “samen met 4837 Gentse kiezers pal achter Christophe” staat.
De gedumpte #ChristophePeeters (#OpenVld) zal volgens toekomstig burgemeester #MathiasDeClercq een “belangrijke rol” krijgen binnen de partij. Klik 👇 en lees meer. #Genthttps://t.co/LaDf60KG5D
— SCEPTR (@SCEPTR_online) 27 december 2018
Ondertussen probeert De Clercq de plooien glad te strijken. Hoewel het volgens hem niet bespreekbaar is dat Peeters alsnog een schepenpost krijgt, beloofde hij het liberale kopstuk een andere “belangrijke rol” binnen de partij. Wat die “belangrijke rol” zou zijn, is vooralsnog onduidelijk. Mogelijks kan Peeters rekenen op een goede plaats bij de komende regionale verkiezingen.
Rutten: “We hadden vooraf duidelijke afspraken moeten maken”
“Vernieuwing is niet altijd gemakkelijk”, verklaarde voorzitter Rutten in het VRT-journaal. Zo moeten er volgens haar in de toekomst “vooraf duidelijke afspraken” worden gemaakt. “Het is een les voor ons allemaal, dat je op voorhand goed nadenkt over welke schepenen je zal kiezen.[…] Het was een luxesituatie in Gent, met stuk voor stuk mensen die het goed zouden kunnen doen als schepenen. Maar het is goed dat Mathias (De Clercq, n.v.d.r.) nu het voortouw neemt in deze”, klinkt het.
Per vergissing daarjuist geliked. Ik sta samen met 4837 Gentse kiezers pal achter Christophe.
— Sas van Rouveroij (@sasvanrouveroij) 26 december 2018
Over welke compensatie Peeters (eventueel) zal krijgen en over het verloop van het gesprek tussen De Clercq en de gedumpte schepen, wou Rutten geen commentaar geven. “Het was een goed gesprek en er komt een vervolggesprek maar ik ga hier nu geen commentaar over geven”, klonk het.
続きを読みます https://sceptr.net/2018/12/rutten-over-gentse-onrust-vernieuwing-is-niet-altijd-makkelijk/
0 件のコメント:
コメントを投稿