De Amerikaanse schrijfster en Nobelprijslaureate Toni Morrison is maandagnacht overleden in New York. Ze werd 88 jaar oud.
'Het is met groot verdriet dat we jullie laten weten dat onze geliefde moeder en grootmoeder gisterennacht vredevol is overleden, omringd door familie en vrienden', aldus het korte overlijdensbericht waarmee de familie en uitgever Alfred A. Knopf de dood van Toni Morrison bevestigen. De schrijfster is na een kort ziekbed overleden in het Montefiore Medical Center.
Morrison was een van de belangrijkste Afro-Amerikaanse auteurs van de laatste decennia en de eerste zwarte vrouw ooit die de Nobelprijs voor Literatuur won. Dat was in 1993, toen ze slechts zes boeken had gepubliceerd. De jury prees haar destijds als een schrijfster die ‘een essentieel deel van de Amerikaanse realiteit tot leven brengt’ in romans die uitblinken door ‘visionaire kracht en poëtische draagwijdte.’
Beminde, haar bejubelde roman uit 1987 over de Amerikaanse slavernij, werd ook bekroond met een Pulitzer Prize. Het boek werd tien jaar later verfilmd, dankzij Oprah Winfrey, die ook de hoofdrol vertolkte. Ook Barack Obama was een grote fan van Morrison. Hij bekroonde haar in 2012 met de Presidential Medal of Freedom.
Afro-Amerikaanse geschiedenis
Morrison werd in 1931 in Ohio geboren als Chloe Ardelia Wofford in een gezin met vier kinderen. Haar vader was lasser in een staalfabriek, haar moeder huisvrouw. Toni was haar bijnaam toen ze ging studeren aan Howard University, Morrison is de naam van haar ex-man.
Ze debuteerde in 1970 met Het blauwste oog, een boek dat ze schreef na haar scheiding, terwijl ze voltijds werkte bij een uitgeverij en haar twee zonen grootbracht. 'Ik was erg eenzaam. Door te schrijven had ik 's avonds iets te doen, wanneer de kinderen sliepen', zei ze ooit in een interview met The New York Times. Later ging ze ook lesgeven, onder meer aan Princeton en Yale.
Na Het blauwste oog verschenen Sula (1973), het relaas van vriendschap tussen vrouwen, en Het lied van Solomon (1977) waarin de vreemde hoofdpersoon ‘Milkman’ een ontdekkingstocht naar het hartje van het Amerikaanse zuiden. Zwarte lokvogel (1981) speelde zich af in het heden, in het Caribisch gebied. In Jazz (1992) schiet een vertegenwoordiger in schoonheidsproducten zijn maîtresse dood, waarop zijn vrouw haar lijk met een mes bewerkt tijdens de begrafenisplechtigheid.
De roman Het paradijs (1998) is een brutale fabel over wat er gebeurt als de droom van een volledig zwarte gemeenschap fout afloopt, terwijl in Liefde (2003) de teloorgang van de droom van een zwarte ondernemer betreurd wordt. Een daad van barmhartigheid (2008) legt de klemtoon op een periode voor de slavernij. Eerder dit jaar verscheen nog een bundeling essays van haar hand, en de schrijfster was ook het onderwerp van een documentaire, Toni Morrison: the pieces I am van Timothy Greenfield-Sanders.
De verhalen uit haar boeken bestrijken zo’n driehonderd jaar Amerikaanse geschiedenis, van het ontstaan van de slavernij tot nu. Haar oeuvre vult een immens gat in de Amerikaanse literaire canon, dat lange tijd volledig blank kleurde. Dankzij het werk van Morrison kreeg ook de Afro-Amerikaanse gemeenschap zijn verdiende plaats in de Amerikaanse literatuur.
続きを読みます https://www.standaard.be/cnt/dmf20190806_04547616
0 件のコメント:
コメントを投稿