In het Zeeuwse mosseldorp Bruinisse zijn de eerste mosselen geoogst. Dat deed de Zeeuwse mosselkweker Jan Bout. Het gaat om mosselen van de zogenoemde hangcultuur. Op de eerste mosselen van de bodemcultuur is het nog een maand wachten.
De eerste oogst ziet er goed uit. “Nog nooit zijn de mosselen zo vroeg op het seizoen al zo goed gevuld geweest. Dat komt door het mooie voorjaar. Het vele zonlicht in het water is goed geweest voor het plankton en de algengroei”, legt hangcultuurkweker Jan Bout uit aan boord van de BRU35, het schip waarop een - door de coronamaatregelen zeer beperkte - groep journalisten en beeldpers met de mosselkweker meevoer.
In Nederland gaan de cafés en restaurants op 1 juni open. Op terrassen zullen er vanaf dan dus (hangcultuur)mosselen gegeten kunnen worden, maar Nederlanders zijn geen grote mosseleters, Belgen wel. De Belgische markt is dus belangrijker voor de mosselkwekers. “Twee miljoen kilogram hangcultuurmosselen produceren we en daarvan is 80% bestemd voor de Belgische markt”, verduidelijkt Tilly Sint-Nicolaas van het Nederlands Mosselbureau.
Restaurants gaan bij ons niet open vóór 8 juni en verwacht wordt dat die heropening met beperkingen zal zijn. Toch zien de Zeeuwse mosselkwekers het niet te zwart in: “De supermarkten en de viswinkels zijn toch belangrijker voor onze afzet dan de restaurants en daar zien we nu al goeie vraag dus ik denk dat het een heel mooi seizoen gaat worden”, klinkt Tilly Sint-Nicolaas heel optimistisch.
Desalniettemin kijken de Zeeuwse mosselkwekers reikhalzend uit naar de opening van de horeca in België: “Als de restaurants opengaan dan zien de mensen ook in het straatbeeld de borden met ‘de mosselen zijn er weer’ of ‘moules-frites’ en dan denken ze eraan en dan gaan ze die misschien op het terras eten of anders thuis. Ook daarom is een snelle opening van de restaurants, aan de Belgische kust bijvoorbeeld toch belangrijk voor ons”, aldus Sint-Nicolaas.
続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjAwNTI2XzA0OTcxODQ10gEA?oc=5
0 件のコメント:
コメントを投稿