De BBC heeft de fameuze Don’t mention the war!-aflevering van Fawlty Towers wegens ‘racisme’ van haar online streaming-service gehaald. Dat meldt The Guardian. Het nieuws komt een dag nadat de Britse publieke omroep Little Britain om een soortgelijke reden in de ban had gedaan. Het is ‘dom’ om deze aflevering niet te zien als een kritiek op racistisch gedrag, reageert acteur John Cleese.
Het Amerikaanse HBO verwijderde eerder deze week de bekende speelfilm Gone With the Wind van het scherm. De verwachting is dat er nog veel meer series en films zullen volgen.
De gewraakte aflevering van de jaren 70-sitcom over een klantonvriendelijk hotel in Torquay heeft de status van een klassieker dankzij John Cleese die met zijn lange, soepele benen als een nazi door de eetgelegenheid paradeert. Het is niet bekend gemaakt waarom deze aflevering in ongenade is gevallen. Mogelijk is het omdat Basil Fawlty geestige opmerkingen over de Tweede Wereldoorlog maakt tegenover zijn Duitse gasten. Als dat inderdaad de reden is, ziet de toekomst er ook somber uit voor series als Allo Allo!, Blackadder en Dad’s Army.
Manuel
In een andere scène is te zien hoe de oude, verwarde majoor Gowen tot driemaal toe het ‘n-woord’ uitspreekt, terwijl hij aan hotelmanager Basil Fawlty, John Cleese dus, vertelt over hoe hij een vrouw meenam naar een cricketwedstrijd met India.
De BBC wil weinig kwijt, behalve dat oude series regelmatig worden geëvalueerd om er zeker van te zijn dat ze “voldoen aan de hedendaagse verwachtingen”.
Door de Black Lives Matter-beweging zijn omroepen zo beducht te worden beticht van racisme dat ze het zekere voor het onzekere nemen. Dat Fawlty Towers bol staat van ironie en parodie lijkt geen rol te spelen bij de beslissingen van de keurmeesters. Cleese reageert kritisch op deze beslissing van de BBC. Het is “dom” om deze aflevering niet te zien als een kritiek op racistisch gedrag, maar als een bevestiging ervan, zegt hij aan de in het Australische Melbourne gevestigde krant The Age.
“De majoor was een oud fossiel, uit de decennia voordien. We bekrachtigden zijn visies niet, we lachten ermee”, zei Cleese. “Als ze dat niet kunnen zien, als mensen daarvoor te dom zijn, wat kan ik dan nog zeggen?”
Ook de bekende journalist en documentairemaker John Sweeney reageerde al geschokt. “Wat? O nee. Fawlty Towers”, tweette hij. “Don’t mention the war is satire over overdreven patriottisme. Dit is te gek. Draai het besluit terug.”
0 件のコメント:
コメントを投稿