De tv-legende Mark Uytterhoeven was al acht jaar niet meer met een eigen programma te zien op televisie. Maar na een lenteschoonmaak in coronatijden pakt hij nu uit met 'Opa' op Ketnet, de jeugdzender van de VRT.
De kans is groot dat heel wat jonge kinderen maandagavond iets later dan normaal naar bed mogen omdat hun ouders nog wat naar Ketnet willen kijken. De jeugdzender van de openbare omroep lanceert maandag 'Opa', het eerste nieuwe tv-programma van Mark Uytterhoeven sinds 2013.
De essentie
- Tv-coryfee Mark Uytterhoeven komt maandagavond op Ketnet met een nieuw programma, 'Opa'.
- Het is het eerste nieuwe tv-programma van Uytterhoeven sinds 2013. Al is 'nieuw' een relatief begrip. Met 'Opa' haalt Uytterhoeven de mosterd bij een rubriek uit 'Morgen Maandag', een populair zondagavondprogramma uit de jaren 90.
- Uytterhoeven was ook nauw betrokken bij de start van het productiehuis Woestijnvis. Maar de voorbije jaren meed hij de spotlights van de tv-wereld.
Al zullen de gemiddelde vier- of vijfjarigen zich maandag vooral afvragen waarom hun ouders plots zo gefascineerd zitten mee te kijken naar die Professor Zonnebloem die met de poppetjes speelt.
Uit nostalgie, allicht. Uytterhoeven begon in de jaren 80 zijn carrière als sportjournalist bij de BRT en was ook een graag geziene gast in humoristische radioprogramma's zoals 'De Taalstrijd' of 'De Perschefs'.
Uytterhoeven werd pas echt een begrip in de tv-wereld toen hij samen met Wouter Vandenhaute begin jaren 90 uitpakte met het 'Huis van Wantrouwen'. Op een donderdag, een avond die voordien was voorbehouden voor duffe spelletjes als 'Hoger Lager', kwam het duo met vernieuwende tv die de trend zette voor latere 'late night shows' in de Lage Landen en de carrière van auteurs als Herman Brusselmans een boost gaf.
Op een donderdag, een avond die voordien was voorbehouden voor duffe spelletjes als 'Hoger Lager', bliezen Uytterhoeven en Vandenhautte de tv-wereld nieuw leven in met 'Het Huis van Wantrouwen'.
In 1993, twee jaar na het 'Huis van Wantrouwen', volgde 'Morgen Maandag', een zondagavondprogramma waarmee de openbare zender, die na de komst van VTM in 1989 zware klappen had gekregen, eindelijk nog eens een gigantische kijkcijferhit beet had.
Via 'Morgen Maandag' maakte Vlaanderen kennis met het cabaretduo Kommil Foo, maar ook met de professionele afscheidsnemer Xavier De Baere. En met 'super Mike' en Guido', de twee trolpoppetjes waarmee Uytterhoeven het nieuws van de week naspeelde in de rubriek 'Kinderspel'.
Uytterhoevens nieuwe programma op Ketnet is de directe opvolger van die rubriek. Toen hij tijdens de coronapandemie die trolpoppetjes bij het opruimen op zolder terugvond, besloot hij er verhaaltjes mee te maken voor zijn kleinkinderen.
Uytterhoeven was nauw betrokken bij Woestijnvis, het productiehuis dat Wouter Vandenhaute, Erik Watté en Jan Huyse in 1997 oprichtten en razend populaire programma's' als 'De Mol' en 'De Slimste Mens ter Wereld' voortbracht. Ook met 'Alles Kan Beter', een panelprogramma rond Uytterhoeven, Guy Mortier en Rob Vanoudenhoven, scoorde Woestijnvis enorm. Later was Uytterhoeven het gezicht van 'De Laatste Show', een laatavondprogramma op de VRT.
Op een paar gastoptredens na zocht 'Opa' Uytterhoeven in de jaren daarop steeds minder de spotlights op. Toch in de tv-wereld: in zijn thuisstad Mechelen is Uytterhoeven, die de helft van het jaar in Zuid-Frankrijk woont, behalve tv-coryfee ook bekend als de redder van Malinwa. Toen KV Mechelen in 2003 in vereffening ging, lanceerde Uytterhoeven een grootscheepse reddingsoperatie voor de voetbalploeg. 'Ik werd toen omschreven als het boegbeeld, de messias, de bedelaar en de hofnar van KV Mechelen', zei Uytterhoeven daar later over aan het magazine Humo. 'Dat laatste kan kloppen.'
0 件のコメント:
コメントを投稿