Actrice Nichelle Nichols - Luitenant Uhura uit "Star Trek" - is overleden op 89-jarige leeftijd - VRT NWS - Crune Blogs

Latest

2022年8月1日月曜日

Actrice Nichelle Nichols - Luitenant Uhura uit "Star Trek" - is overleden op 89-jarige leeftijd - VRT NWS

De Amerikaanse actrice Nichelle Nichols (89) is overleden. Ze is vooral bekend voor haar rol als Luitenant Uhura in de originele "Star Trek"-reeks uit de jaren 60. Daar speelde ze naast Kapitein Kirk (William Shatner) en Spock (Leonard Nimoy). Ze groeide uit tot een belangrijk rolmodel. Nichols is volgens haar zoon zachtjes in haar slaap overleden.

Nichols is bij het grote publiek vooral bekend als Luitenant Nyota Uhura uit de originele "Star Trek"-reeks die van 1966 tot 1969 liep. Ze speelde nadien ook mee in verschillende langspeelfilms. Ze stond als een van de enige vrouwen in de cast haar mannetje op de brug van ruimteschip The Enterprise naast onder meer Kapitein James T. Kirk (William Shatner) en Spock (Leonard Nimoy). Ze groeide uit tot een icoon en een voorbeeld voor jonge zwarte vrouwen.

Nichols tijdens de originele reeks:

Later liet ze optekenen dat ze haar rol nochtans niet zo interessant vond en overwogen had om na het eerste seizoen van de reeks te stoppen. Niemand minder dan burgerrechtenactivist Martin Luther King Jr. zou haar overtuigd hebben om te blijven. Niet alleen omdat hij fan was van de reeks, maar net omdat ze door haar rol een voorbeeldfiguur was geworden.

Promofoto van de vijfde "Star Trek"-film:

Paramount Pictures

Eind jaren 60 belandde Nichols samen met Shatner in een kleine mediastorm. Tijdens de aflevering "Plato's Stepchildren" van de originele "Star Trek"-reeks kusten Uhura en Kirk. Nu zou dat weinig bijzonder zijn, maar een kus tussen een witte man en een zwarte vrouw op televisie was ongezien in de jaren 60.

Later speelde ze - zoals gezegd - in verschillende "Star Trek"-films. Waarin ze telkens opnieuw haar rol van Luitenant Uhura op zich nam. Ze werd ook ingeschakeld door het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA om meer vrouwen en minderheden in het astronautenprogramma te krijgen. Daarnaast acteerde ze ook nog in andere series en films. 

"Mijn moeder is afgelopen nacht zachtjes ingeslapen", meldt haar zoon. "Haar licht zal - net zoals de oude sterrenstelsels die nu voor het eerst gezien worden - voor altijd bij ons blijven. Toekomstige generaties zullen kunnen genieten, leren en geïnspireerd worden door haar. Ze heeft een goed leven geleid en was een geweldig rolmodel voor ons allemaal."

Acteur George Takei die Sulu speelde in "Star Trek" neemt afscheid op Twitter:

Ook de NASA prijst haar als een belangrijk rolmodel:

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiPmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNy8zMS9uaWNoZWxsZS1uaWNob2xzLW9iaXQv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿