Het hoogtepunt van de dag, toch in ieder geval voor zij die van dichtbij een glimp wilden opvangen van het Nederlandse en het Belgische koningspaar, was in de voormiddag op de Grote Markt.
In afwachting van het koninklijk bezoek aan het stadhuis en dus ook aan burgemeester Bart De Wever, waren honderden mensen samengekomen op de Grote Markt en de Kaasrui. Oranje boven en Belgische driekleuren, gemoedelijk naast elkaar. Het gaat tenslotte niet om voetbal.
Maar eerst het stadhuis. Bart De Wever had voor de gelegenheid een oranje stropdas aangetrokken om ervoor te zorgen dat het Nederlandse koningspaar zich meteen thuis zou voelen in de meest vernederlandste stad van wat ooit de Zuidelijke Nederlanden waren.
Het is vast gelukt. Zeker omdat de burgemeester in zijn speech het Schoon Verdiep van het stadhuis, nochtans bekend tot ver buiten de grenzen, vrij vertaalde naar mooie etage. Omdat ze dat in Nederland beter begrijpen. Het zal wel.
Tulpen uit Amsterdam
Nadien lieten beiden koningsparen zich niet kennen en werden de wachtende toeschouwers op de Grote Markt begroet. Selfie inbegrepen. Al ging niet dat niet altijd even vlot. De Antwerpse stadsgids Carolien Krijnen, met wortels in Nederland, probeerde zichzelf verwoed te vereeuwigen met koning Willem-Alexander.
Zonder veel succes, maar gelukkig was de Nederlandse koning galant genoeg om dan maar zelf op het knopje te drukken. Om er meteen aan toe te voegen dat hij wellicht de enige persoon heeft ontmoet die geen selfie kan maken. Eeuwige roem voor een stadsgids.
En dat terwijl op de achtergrond de beiaardier in de toren van de kathedraal Tulpen Uit Amsterdam en Amsterdam van Kris De Bruyne zat te tokkelen. Het werd niet alleen door onze Noorderburen gewaardeerd.
Nederlandse pers massaal op het appel
Geen verkeerd woord over het koninklijke bezoek aan de stad, een medewerker op een van de kabinetten in het stadhuis had het zelfs over alweer een hoogdag voor Antwerpen. Zeker voor wie graag koningen en koninginnen ziet passeren. Maar na de passage op de Grote Markt was er niet bijster veel meer te beleven.
Het weer zat niet mee. Nauwelijks tien minuten na het vertrek van de royals op de Grote Markt, arriveerden ze alweer op Het Zuid voor een bezoek aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Wat volgde was een rondleiding in het museum langs de meeste bezienswaardige kunstwerken.
Ondertussen had de pers alweer verzameld aan de andere kant van de stad in het Havenhuis op het Eilandje. Volgens de Nederlandse journalist Kemal Rijken, die voor het Nederlandse magazine HP/De Tijd het staatsbezoek volgde, is het aantal Nederlandse journalisten dat dit staatsbezoek volgt “pittig”.
Maar liefst 43 journalisten, fotografen en cameramensen hadden zich aangemeld. En dat hebben we het nog niet over de Belgische pers gehad. Volgens Kemal Rijken ligt de reden voor de hand. “De banden tussen beide landen en beide koningshuizen zijn historisch warm. En bovendien kijkt Nederland ook politiek steeds meer naar het vasteland, nu het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie heeft verlaten.”
Even zaken doen
Politiek is trouwens nooit veraf tijdens een staatsbezoek. Terwijl de koninklijke dames en de heren respectievelijk een Nederlands en een Belgisch fregat bezochten aan de cruiseterminal op de Schelde, werd een overeenkomst ondertekend waarin staat dat beide landen vier nieuwe fregatten gaan aankopen. Met daarbij de garantie dat een deel van de offertes voor Belgische bedrijven zullen zijn. Tel uit de winst.
Terug naar het meer frivole onderdeel van het staatsbezoek. De koninginnen Maxima en Mathilde bezochten, in de striemende regen, het Nederlandse fregat Zr.Ms. De Ruyter. Geen sinecure op hoge hakken en gekleed in een smaakvolle jurk.
Waarvan er volgens ingewijden trouwens geen van het Brusselse modemerk Natan was. Nochtans zeer geliefd door beide koninginnen, die in zacht oranje en bordeauxrood - sommigen noemen het fuchsia - de dag doorbrachten.
Koningin Maxima mag het dan wel prettige dagen gevonden hebben, maar ook daar komt een einde aan. Na een ceremonie op de Scheldekaaien en twee volksliederen later, ging het Nederlandse koningspaar naar de Handelsbeurs om driehonderd in Antwerpen woonachtige Nederlanders te ontmoeten. Zonder vervelende journalisten.
Eindigen deden ze in het Centraal Station, waar onze noorderburen vertrokken zoals ze dinsdag gekomen waren. Met de koninklijke trein, die voor het laatst zal rijden en binnenkort naar het spoorwegmuseum in Utrecht verhuist.
続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiK2h0dHBzOi8vd3d3Lmd2YS5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzA2MjJfOTY5OTg1MzXSAQA?oc=5
0 件のコメント:
コメントを投稿