"Royals op zondag" is terug en kijkt opnieuw elk weekend naar de wereld van de royals. Waar het anders rustig kabbelende nieuwszomers zijn, bleven de verrassingen deze keer niet uit. Een Thais mysterie wordt alleen maar groter. Een 17-jarige begint aan een jarenlange militaire training. Harry en Meghan komen boven water en William maakt zich niet populair door thuis naar het WK vrouwenvoetbal te kijken.
Oplossing in de maak voor Thaise monarchie?
Het is al acht maanden verdacht stil over de troonopvolging in Thailand. De gedoodverfde opvolger van koning Rama X, zijn dochter prinses Bha (44), zakte in december in elkaar door een hartkwaal en ligt sindsdien in het ziekenhuis. Zowat de laatste update van het paleis over haar gezondheidstoestand volgde midden december en was dat "haar hart-, long- en nierfuncties machinaal worden ondersteund". Andere bronnen verklaarden haar hersendood.
De onzekere toestand van de prinses leek een streep door de rekening van het Thaise koningshuis, want een plan B was er niet. De koning duidt in Thailand zelf zijn opvolger aan. Rama X heeft zeven kinderen bij drie vrouwen, maar Bha werd naar voren geschoven als de enige geschikte kandidaat.
Tot augustus. Uit het niets doken twee verstoten zonen van Rama X in Thailand op en legden her en der bezoeken af met camera's en fototoestellen in hun kielzog.
Vacharaesorn (42) en Chakriwat (40) Vivacharawongse kwamen op verschillende tijdstippen aan. De ene bezocht een kinderdagverblijf en boeddhistische tempel, de andere - zelf een arts - vertoonde zich in een ziekenhuis.
Rama's zonen hebben geen koninklijke titels en werden 27 jaar geleden met hun moeder Yuvadhida Polpraserth en twee andere broers verstoten. Ze trokken naar de VS waar ze nog altijd wonen en werken.
Hun enige zus Sirivannavari bleef wel welkom in Thailand en is, naast gepassioneerd modeontwerpster, een actief lid van de koninklijke familie.
Blij dat ik in Thailand ben geboren
Vacharaesorn nam het woord bij persvragen, Chakriwat hield zich duidelijk liever op de achtergrond. "Ik ben dankbaar voor de vriendelijkheid van zijne majesteit en de natie. Ik ben blij dat ik in Thailand geboren ben. Ik hoop in de toekomst opnieuw Thailand te kunnen bezoeken", aldus een voorzichtige Vacharaesorn.
Het paleis heeft niet gereageerd op hun terugkeer. Intussen wordt onder journalisten en op sociale media druk gespeculeerd over hun plotse verschijning in het land. Zus prinses Sirivannavari liet in maart in een interview met het magazine Style optekenen dat ze vastberaden is met haar modemerk door te breken. Waarmee ze niet meteen interesse toont in een rol als toekomstige koningin.
Cadet Borbón Ortiz gestart
Het Zarzuela-paleis in Madrid is deze zomer voor een stukje leeggelopen. De Spaanse koning Felipe en koningin Letizia worden voor het eerst geconfronteerd met het "legenestsyndroom". Terwijl prinses Sofía vertrokken is naar het Atlantic College of Wales, is zus en kroonprinses Leonor (17) begonnen aan haar 3-jarige opleiding aan de militaire academie van Zaragoza.
Onze prinses Elisabeth werd aan de Koninklijke Militaire School aangesproken als "van België", bij Leonor is de roepnaam "Borbón Ortiz" naar de achternamen van haar ouders.
Leonor startte samen met 611 andere studenten aan een strikt regime: er wordt een kamer gedeeld met twaalf bedden en een gemeenschappelijke badkamer. De dag begint om 6.30 uur en eindigt om 23 uur.
Make-up en nagellak zijn toegelaten (enkel indien discreet), net als één paar oorringen (geen hangers). Lang haar wordt gedragen in een vlecht, dot of op een staartje. Leonor zal voorts beschikken over een werkuniform, sportkledij en een uniform voor galagelegenheden. Vrije tijd is er vanaf het tweede semester: van vrijdagnamiddag tot zondagavond, tenminste als er geen manoeuvres op de agenda staan.
De Spaanse pers benadrukt vooral dat er een evenwicht zal moeten gevonden worden met het socialemediagebruik. De cadetten hebben het recht om te communiceren met vrienden en familie, maar het is niet de bedoeling dat er via smartphones beelden gelekt worden van Leonor.
"Er is een verbod in de klas en tijdens driloefeningen", klinkt het. De mede-studenten en kamergenoten van de prinses zouden ook specifieke instructies gekregen hebben. Aan posten van interne beelden zouden disciplinaire sancties verbonden zijn.
One silly season
Sinds mei gonst het van de wildste geruchten over een breuk tussen de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle. Er was de "bijna-catastrofale achtervolging" in het centrum van New York door paparazzi. Die aanvaring zou voor spanningen gezorgd hebben.
En dat zette zich door in de geruchten: Harry en Meghan leven apart. Met een hotelkamer voor Harry om te ontsnappen aan zijn vrouw, met slechts bezoekrecht voor kinderen Archie en Lilibet, met een Meghan die flaneert zonder verlovingsring en in haar eentje - geheel bevrijd - naar feestjes trekt om haar netwerk te onderhouden.
Alleen ontbreekt het aan "bewijzen" (tiens, geen paparazzifoto's van Harry op hotel), is alles gebaseerd op "bronnen" en wordt een zeldzame ontkenning niet noodzakelijk groot uitgespeeld in krantenkoppen. Een woordvoerder van Archewell, de non-profitorganisatie van het koppel, ontkende al het bestaan van die fameuze hotelkamer. De zomer staat - zeker in komkommertijden - in de VS bekend als a silly season.
In augustus werd het dan over een andere boeg en toon gegooid, vooral met artikels en foto's over een ontspannen Harry en Meghan op datenight (weliswaar samen met goede vriend Matt Cohen) in een trendy restaurant in Montecito.
Harry en Meghan doken samen gemoedelijk op in een video waarin ze telefoontjes pleegden naar jongeren die voortaan subsidies ontvangen voor het "verbeteren van een digitale wereld". Archewell is onderdeel van de Responsible Technology Youth Power Fund, een initiatief dat zich inzet om een positieve impact hebben op de toekomst van verantwoorde technologie.
Breuk? De prins trok ook richting Japan voor een polomatch voor het goede doel en teamgenoot Ignacio Figueras postte op Insta dat ze op cadeaujacht waren voor hun vrouwen.
In augustus begonnen ook opnieuw de zaken te draaien voor het koppel en werden die andere speculaties aan kant geschoven, namelijk dat hun Netflix-plannen zouden opdrogen.
Begin augustus was er de bevestiging dat Harry en Meghan de rechten hebben gekocht op het succesboek "Meet me at the lake" van Carley Fortune. De verfilming komt via Archewell op het streamingscherm. Het wordt Harry en Meghans derde Netflixproductie.
Sinds deze week loopt ook de docureeks "Heart of Invictus", over het sportevenement voor legerveteranen van Harry. De camera's volgden onder meer Harry en Meghan in Den Haag vorig jaar waar toen de Invictus Games plaatsvonden.
En dan is er de al dan niet comeback van Meghan op Instagram. Ze verdween in januari 2018 op sociale media, zo'n twee maanden na haar verloving met Harry. Meghan had ook een populaire lifestyleblog, genaamd The Tig. Het Insta-account zou al bestaan en meer dan 120.000 volgers hebben (zonder dat er nog maar één post op prijkt).
Financiële kenners voorspellen dat één bericht van de hertogin 1,4 miljoen euro waard is. Meghan zou opnieuw volop in de schijnwerpers komen te staan en een directe lijn hebben met het grote publiek om enigszins de controle te behouden over positieve communicatie.
William grote afwezige bij WK-finale
De Britse kroonprins William kreeg deze zomer kritiek over zich heen. Hij zakte niet af naar Australië toen de Engelse voetbalspeelsters de finale van het WK speelden tegen Spanje. Een groot contrast met de Spaanse koningin Letizia die met dochter Sofía wel naar het stadion in Sydney reisde (en achteraf duchtig meevierde met de Spaanse winnaressen).
William zat ook niet op de tribune bij andere WK-matchen. Op sociale media moedigde hij wel de Lionesses aan samen met prinses Charlotte. "Sorry dat we er niet kunnen zijn. (...) Amuseer jullie", was de boodschap die bij sommigen regelrecht in het verkeerde keelgat schoot.
"Ik geloof niet dat je een seconde zou missen, mocht het mannenelftal de finale spelen", was de algemene teneur van de reacties. William is voorzitter van de Britse voetbalbond FA. De prins reisde trouwens ook niet naar het verre Qatar voor het WK mannenvoetbal. Maar Qatar neemt het niet nauw met de mensenrechten en is omstreden. Vele prominenten twijfelden vorig jaar.
Never complain, never explain is het lievelingsmotto van de Windsors. Dus kwam er geen verklaring voor de afwezigheid. William zou de match thuis gevolgd hebben.
De krant The Guardian maakt de afweging dat de prins wellicht geen lange vlucht wenste te maken gezien de ultrakorte verblijfperiode in Sydney. "Hij is de oprichter van de Earthshot-prijzen. Klimaatactivisten hadden anders zijn groene geloofwaardigheid in twijfel getrokken."
Ook de afwezigheid van de Britse premier Rishi Sunak werd niet in dankbaarheid afgenomen. "Zonde", reageerde Pauline Cope, de voormalige keepster van de Lionesses.
0 件のコメント:
コメントを投稿