Staatsbegrafenis Queen Elizabeth afgelopen, rouwstoet onderweg naar Wellington Arch - VRT NWS - Crune Blogs

Latest

2022年9月19日月曜日

Staatsbegrafenis Queen Elizabeth afgelopen, rouwstoet onderweg naar Wellington Arch - VRT NWS

Vandaag wordt de Britse koningin Elizabeth begraven. De dag is zowat halverwege: de staatsbegrafenis in Westminster Abbey zit erop, net als de rouwstoet doorheen Londen richting Wellington Arch. Van hieruit is de kist van de Queen intussen vertrokken naar Windsor Castle, waar een tweede plechtigheid zal worden gehouden. In deze blog kan je alle belangrijke gebeurtenissen op de voet volgen.

De uitvaart wordt momenteel rechtstreeks uitgezonden op deze website, op Eén en VRT MAX. Annelies Van Herck presenteert en krijgt het gezelschap van onder anderen voormalig VRT NWS-journalist en royaltykenner Flip Feyten. Onze journalisten in Londen brengen verslag uit van de gebeurtenissen ter plekke. Ook Radio 1 volgt de uitvaart op de voet.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Van Wellington Arch naar Windsor Castle

Met – opnieuw – “God save the king” op de achtergrond, is de lijkwagen vertrokken naar Windsor Castle, een rit van om en bij de twee uur. De planning heeft dus wat vertraging opgelopen.

Reserve lijkwagen volgt rouwstoet richting Windsor Castle

Dat vandaag aan alle details is gedacht, bewijst ook de reserve lijkwagen die straks in alle discretie de rouwstoet richting Windsor Castle zal volgen.

FOTO - Ook het personeel van de Queen betuigt respect

PA Wire/PA Images
Avalon All rights reserved.

Rouwstoet arriveert aan Wellington Arch

De rouwstoet is gearriveerd aan Wellington Arch. Van hieruit wordt de kist van Queen Elizabeth met een lijkwagen naar Windsor Castle gebracht. Ook de leden van de Britse koninklijke familie zetten de tocht zo dadelijk voort met de wagen.

De triomfboog werd begin 19e eeuw gebouwd als toegang tot Buckingham Palace, maar verhuisde zes decennia. Het is een van de bekendste monumenten van Londen en draagt door het grootste bronzen beeld van Europa.

Duizenden mensen zien hoe kist van Queen Elizabeth voor het laatst Londen doorkruist

De kist van de Queen is zonet voorbij Buckingham Palace gepasseerd. Ze wordt gevolgd door koning Charles en haar andere kinderen, en haar kleinkinderen prinsen William en Harry. Koningin-gemalin Camilla, Kate Middleton en haar kinderen volgen in een auto achter de processie, net als Meghan.

2022 Getty Images
WPA Rota

Van Westminster Abbey naar Wellington Arch

De staatsbegrafenis in Westminster Abbey zit erop. De kist van de Queen trekt nu in een grote rouwstoet een aantal kilometer verder, naar triomfboog Wellington Arch. Er staan honderdduizenden Britten langs de weg om de Queen nog een laatste keer te kunnen zien.

De processie wordt voorin geleid door de Royal Canadian Mounted Police, de nationale politie van Canada. De kist van de Queen wordt geflankeerd door een groep dragers en lijfwachten. Koning Charles en aantal royals lopen achter de kist, koningin Camilla en prinses Catherine volgen in een auto. Tijdens de tocht slaat de Big Ben, en vanuit Hyde Park wordt elke minuut een saluutschot afgevuurd.

Ondertussen zijn de wereldleiders op weg naar een receptie die wordt aangeboden door minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly.

Chris Furlong

Staatsbegrafenis Westminster Abbey loopt op zijn einde

De eerste plechtigheid van de dag zit er zo goed als op. De “Last post” werd net gespeeld, gevolgd door twee minuten stilte in het hele Verenigd Koninkrijk.

Hierna weerklonk na ruim 70 jaar voor het eerst "God save the King" in plaats van "God save the Queen".

Op verzoek van de Queen zelf bracht haar persoonlijke doedelzakspeler een klaagzang om de dienst af te sluiten.

FOTO - Miljoenen mensen kijken in Londen en andere Britse steden via grote schermen mee naar de staatsbegrafenis van de Queen

Alanah Pelkmans komt uit Oostende en woont momenteel in Londen. Zij ziet hoe Hyde Park overloopt van het volk. "En toch is het er muisstil", zegt ze.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
2022 Getty Images
2022 Getty Images

Koning Charles koos bloemenkrans op kist Queen

De bloemenkrans op de kist van koningin Elizabeth is samengesteld op verzoek van haar zoon, koning Charles. De bloemen kwamen uit de tuinen van haar residenties Buckingham Palace en Windsor Castle en van Charles' landgoed Highgrove House.

De krans bevat onder meer rozemarijn, als symbool van herinnering. De gebruikte mirte, die een gelukkig huwelijk symboliseert, werd gesneden van een plant die ooit van een maretak in het bruidsboeket van de koningin werd getrokken.

In het bloemstuk zitten verder ook Engelse eik om de kracht van liefde te onderstrepen, geraniums, tuinrozen, hortensia's, dahlia's en weduwebloem. De krans is goud, roze en diep bordeauxrood met een vleugje wit.

2022 Getty Images

Premier Lizz Truss leest voor uit evangelie van Johannes

Nieuwbakken premier Liz Truss geeft een lezing uit het evangelie van Johannes, waarin wordt verwezen naar de belofte van het eeuwige leven. Vervolgens brengt het koor "The lord is my Shepherd", ook gespeeld tijdens het huwelijk van de Queen met prins in 1947.

Kist van Queen Elizabeth is Westminster Abbey binnengedragen, staatsbegrafenis kan beginnen

De kist van Queen Elizabeth II is naar binnen gebracht, gevolgd door haar kinderen en kleinkinderen. Daarbij staan de 2.000 genodigden recht. Op de achtergrond zingt het koor van Westminster Abbey.

Kist van Queen Elizabeth II onderweg naar Westminster Abbey

De kist van de Queen wordt van Westminster Hall naar Westminster Abbey gebracht op de “State Gun Carriage of the Royal Navy”. Die affuit - het mobiele onderstel van een kanon - was voor het laatst te zien in 1979 bij de begrafenis van Lord Mountbatten, de oom van prins Philip. 142 matrozen trekken de wagen voort. De stoet wordt verder muzikaal begeleid door zowat 200 muzikanten.

De kist van de overleden koningin wordt gevolgd door haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

2022 Samir Hussein
2022 Getty Images

Koning Charles en zijn zonen prins William en prins Harry arriveren aan Westminster Hall:

Ook koningin-gemalin Camilla, Kate Middleton en haar twee kinderen George en Charlotte zijn onderweg naar de staatsbegrafenis:

2022 Getty Images
2022 Getty Images

Alle voormalige, nog levende Britse premiers arriveren tegelijk in Westminster Abbey

President Biden, president Macron en president Bolsonaro komen aan in Westminster Abbey

BEKIJK: Schotse parade naar Westminster Abbey

Twee uur voor de begrafenis zijn alle plekken in Londen waar mensen de rouwstoet kunnen volgen, al volzet

Zoals verwacht willen tienduizenden Britten de begrafenis van koningin Elizabeth in Londen bijwonen. Vannacht al kampeerden verschillende mensen langs de plaatsen waar de rouwstoet voorbijkomt. Rond 9 uur plaatselijke tijd (10 uur bij ons), twee uur voor de eigenlijke begrafenis van start gaat, meldde het Londense stadsbestuur dat alle publieke plaatsen waar mensen de rouwprocessie kunnen zien, volzet zijn. Er kan niemand meer bij. Mensen wordt gevraagd de richtlijnen van de politie en stewards te volgen en naar Hyde Park te gaan, waar ze alles op grote schermen kunnen volgen.

FOTO: Kinderen en kleinkinderen van koningin-gemalin Camilla komen aan in Westminster Abbey

2022 Getty Images

Van Westminster Hall naar Westminster Abbey

De deuren van Westminster Abbey, waar straks de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth II gehouden wordt, zijn opengegaan. De 2.000 gasten die de dienst zullen bijwonen, komen er één voor één aan. Straks wordt het lichaam van koningin Elizabeth in een rouwstoet met de koninklijke familie overgebracht van Westminster Hall naar Westminster Abbey. Het is een historische plek, Britse koningen en koninginnen worden er gekroond. Koningin Elisabeth trouwde er in 1947 met prins Philip.

WPA Rota

Rijen mensen komen samen in Londen om het afscheid van de Queen bij te wonen

In de straten van Londen, in de buurt van Westminster Hall en Westminster Abbey, staan de mensen al enkele rijen dik om de begrafenis te kunnen volgen. Op The Mall, de laan die leidt naar Buckingham Palace, marcheren leden van de Londense politie die alles in goede banen moeten leiden.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
TOM NICHOLSON
2022 Getty Images
2022 Getty Images

Aangepaste programmatie op Eén vandaag

VRT-journalist Veerle De Vos: "Van The Queue naar de begrafenis, mensen hebben er veel voor over"

Journalisten Veerle De Vos en Katrien Vanderschoot volgen voor VRT NWS de begrafenisplechtigheid van koningin Elizabeth II.

FOTO'S: Britten brengen de nacht door in Londen

Heel wat Britten hebben de nacht in Londen doorgebracht en een plekje langs de route gezocht van waar ze de begrafenisstoet en de ceremonie kunnen volgen.

2022 Getty Images
2022 Getty Images
2022 Getty Images

Groeten van koningin Elizabeth officieel beëindigd

Het groeten van koningin Elizabeth in Westminster Hall is beëindigd. Even na 7.30u onze tijd wandelde de laatste burger voorbij de kist om met een buiging afscheid te nemen van de Queen. Sinds woensdagavond konden de Britten onafgebroken een laatste groet brengen. Honderdduizenden mensen hebben dat gedaan, een officieel cijfer is nog niet bekend. Ze stonden er urenlang voor in de rij, dag en nacht.

De kist van de koningin in Westminster Hall werd permanent bewaakt door de Royal Guard. Ze werkten in shiften van 6 uur, waarbij ze elke 20 minuten afgewisseld werden. Vrijdagavond hielden de vier kinderen van Elizabeth, onder wie koning Charles, een wake bij de kist, zaterdagavond deden de acht kleinkinderen dat.

De laatste die een officiële groet mocht brengen, was Sarah Clarke. Zij is de "Black Rod", de deurwachter en ceremoniemeester van het Britse Hogerhuis. De deuren van Westminster Hall zijn nu gesloten, zodat de laatste voorbereidingen voor de processie en begrafenisplechtigheid van straks kunnen worden getroffen.

Sarah Clarke, de "Black Rod" (de bewaker van de deuren van het Hogerhuis), neemt afscheid van de Queen nadat de laatste burger is vertrokken.
PA Wire/PA Images

Grootste politie-operatie in Londen ooit

Londen maakt zich op voor een van de drukste dagen uit zijn geschiedenis. Er wordt een massa volk verwacht in de Britse hoofdstad, zowel hoogwaardigheidsbekleders als gewone Britten. De veiligheidsdiensten zijn in hoogste staat van paraatheid, er zullen meer politie-agenten ingezet worden dan ooit tevoren, klinkt het.

"Als een eenmalig evenement is dit groter dan de Olympische Spelen in 2012, groter dan het Jubilee Weekend in juni voor de viering van 70 jaar op de troon", zegt Stuart Cundy, deputy assistent commissioner van de Londense politie aan de BBC. Meer dan 10.000 agenten en staff zullen ingezet worden. Elke politiedienst in het Verenigd Koninkrijk vaardigt mensen af.

Honderden staatshoofden, regeringsleiders en afgevaardigden van koningshuizen zijn in Londen en moeten naar Westminster Abbey reizen, maar er kan niet overal een permanente veiligheidszone ingesteld worden. De koninklijke familie zal ook in processie achter de kist lopen.

Prins George (9) en prinses Charlotte (7) wonen uitvaart van Elizabeth bij

Prins George (9) en prinses Charlotte (7), de oudste kinderen van prins William en Catherine, zullen de uitvaart van hun overgrootmoeder Queen Elizabeth II bijwonen. Dat blijkt uit het programma van de dienst in Westminster Abbey. De kinderen zullen volgens het document achter de kist lopen in de processie naar Westminster Abbey, samen met de rest van de koninklijke familie. Voor hen lopen William en Catherine, achter hen volgen prins Harry en zijn echtgenote Meghan. De processie zal geleid worden door koning Charles en koningin-gemalin Camilla. Louis (4), het derde kind van William en Catherine, zal de begrafenis allicht niet bijwonen.

George en Charlotte, samen met prins Charles, koningin Elizabeth en prins William op de viering van het 70-jarige jubileum van de Queen begin juni.
PA

FOTO: Nieuw portret van koningin Elizabeth

Het Britse koningshuis heeft aan de vooravond van de begrafenis van koningin Elizabeth een nieuw portret vrijgegeven. De foto is eerder dit jaar gemaakt om haar 70-jarige jubileum op de troon te vieren. "De eerste Britse vorst die die mijlpaal bereikt heeft", klinkt het op Twitter.

Koning Charles: "Diep geraakt door berichten van medeleven"

Koning Charles III heeft de gisteravond het Britse volk bedankt voor de steunbetuigingen. "Mijn vrouw en ik zijn de laatste tien dagen diep geraakt door de vele berichten van medeleven en steun die we hebben gekregen uit dit land en van over de hele wereld", schrijft hij. De korte mededeling kan je volledig nalezen op de website van het Britse koningshuis.  

Eregasten brengen laatste groet, wachtrij is definitief afgesloten

Buitenlandse staatshoofden, regeringsleiders en vertegenwoordigers van koningshuizen hebben gisteren een laatste groet gebracht aan koningin Elizabeth in Westminster Hall. Ons land wordt vertegenwoordigd door koning Filip en koningin Mathilde, ook zij betuigden hun eer. Eerder op de dag woonden de eregasten een receptie voor koning Charles bij op Buckingham Palace. "The Queue", de rij waarin gewone Britten sinds woensdagavond konden aansluiten om afscheid te nemen van hun koningin, is even voor middernacht definitief afgesloten. Aanschuiven kan dus niet meer. Tot 6.30 uur vanmorgen plaatselijke tijd (7.30 uur bij ons) worden de laatste mensen toegelaten in Westminster Hall.

Lees meer in het bericht:

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiSmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wOS8xOS9iZWdyYWZlbmlzLXZhbi1rb25pbmdpbi1lbGl6YWJldGgv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿