Maria Iskariot wint Humo's Rock Rally, als eerste Nederlandstalige band sinds Noordkaap in 1990 - De Standaard - Crune Blogs

Latest

2024年4月29日月曜日

Maria Iskariot wint Humo's Rock Rally, als eerste Nederlandstalige band sinds Noordkaap in 1990 - De Standaard

Humo’s Rock Rally is aan een bescheiden relance bezig. Nadat zich in 2022 amper 600 bands hadden ingeschreven voor het muziekconcours van weekblad Humo, liep dat aantal nu weer op tot 784. Humo schreef de dip van 2022 toe aan de coronapandemie, die het onder meer moeilijk maakte om te repeteren.

Toch lijken er enkele dubbels in de telling geslopen. Zangers Jef Jenaer (Waste) en Niels Tuijaerts (Koala Disco) waren met hun tweetjes goed voor bijna een derde van de bands in de finale van deze editie: samen vormden ze ook nog Zegel. “Tot sebiet!”, zei Tuijaerts dan ook toen hij zondagavond in de AB zijn eerste set afsloot.

Koala Disco.© Koen Bauters

Het was in wel meer opzichten de editie van de multitaskers. Zanger Aaron Koch stond er, zes jaar nadat hij de wedstrijd had gewonnen als gitarist bij The Calico’s, met een soloproject. De Antwerps-Nederlandse Teun houdt er ook een carrière als bandlid bij Eefje De Visser op na. Lindy Versyck schoot de hoofdvogel af: zij zingt bij de band Meltheads, betwistte deze Rock Rally met TJE, en speelde diezelfde zondagavond met een soloproject het voorprogramma van Johannes Is Zijn Naam in de AB Club. Ziedaar hoe knus de Belgische muziekscene is: zet tien bands bij elkaar, en dezelfde gezichten keren vanzelf terug.

Toch leidde dat zondagavond in de AB niet tot een erg divers palet. Teun was de uitzondering, door solo op te treden met breekbare pianosongs. De Antwerpse met Nederlandse roots bleek ook met mijlen voorsprong de beste stem te bezitten, in een editie waarin zangers zich vooral bedienden van gehik en geschreeuw: het leverde haar de tweede plaats op. Maar de negen andere bands balanceerden tussen kunstige indierock (Aaron Koch, Lezard, Edouard Van Praet, TJE) en rammelende postpunk (Those Who Didn’t, Zegel, Koala Disco, Waste, Maria Iskariot). De rappers die de afgelopen jaren hun kans waagden in de finale, lijken met de noorderzon verdwenen.

Teun.© Koen Bauters

De wedstrijd in de wedstrijd tussen Jenaer en Tuijaerts werd beslecht door het publiek: Koala Disco mocht de publieksprijs mee naar huis nemen, ondanks de door ziekte totaal afwezige stem van toetseniste Silke Ravesloot. Dat was goed, want Koala Disco lijkt een band die alle puzzelstukjes in handen heeft – ze moeten ze gewoon nog leren leggen.

Bij TJE deed Versyck soms denken aan Björk met hoe ze haar stem tussen kinderlijk naïef en dreigend liet schipperen. De Humo-jury beloonde haar met de derde plaats. De hoofdprijs van 10.000 euro ging echter naar Maria Iskariot,een Nederlandstalige punkband geleid door journaliste en filosofe Helena Cazaerck. Dat was meteen een primeur: voor het eerst in de Rock Rally-geschiedenis ging het volledige podium naar bands met een frontvrouw. Van de voorbije vijf edities werden er trouwens vier gewonnen door vrouwen – Humo stuurt de historisch mannelijke erelijst van zijn rally in sneltempo bij.

TJE.© Koen Bauters

Opvallender is dat Maria Iskariot de eerste Nederlandstalige winnaar is van de Rock Rally sinds Noordkaap in 1990. Na de rap en de pop maakt de moedertaal dus ook opnieuw haar opmars in de rock. Net als Stijn Meuris beschikt frontvrouw Helena Cazaerck over een briesende podiumpersoonlijkheid en een opvallend accent: denk aan de Gentse R van Isabelle A, op de stuiterende punk van Sons. Cazaerck zong uit volle borst over vriendschap en over hoe ze sproeten heeft in de zomer. De zangeres en gitariste sloeg ook als een van de weinigen in de AB de brug met het publiek: bij haar tweede song dook ze al het publiek in om te crowdsurfen. Je kan nooit vroeg genoeg beginnen met op handen gedragen worden.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA0MjhfOTcyNzc5ODbSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿