Het Toneelhuis, het grootste stadstheater van Vlaanderen, krijgt van de Vlaamse regering de komende jaren dan toch subsidies. Nochtans had het gezelschap eerder een negatief advies gekregen. Troubleyn, het gezelschap van Jan Fabre, krijgt geen geld meer. In totaal zal de Vlaamse regering de komende vijf jaar jaarlijks 178,5 miljoen euro aan cultuursubsidies uitgeven, dat is zowat 25 miljoen euro meer dan de afgelopen subsidieperiode.
De Vlaamse regering heeft 9 organisaties opgevist die eerder door een expertencommissie een negatief advies hadden gekregen en zo dreigden hun subsidies te verliezen. Het gaat onder meer om het Toneelhuis, dat zijn stek heeft in de Bourlaschouwburg in Antwerpen. Ook Needcompany, het Ictus Ensemble en Z33 kunnen blijven rekenen op geld. Volgens de Vlaamse regering dragen die organisaties "op een bijzondere manier bij aan onze rijke Vlaamse cultuur".
Organisaties die een positieve beoordeling hadden gekregen, maar "buiten budget" mogen ook toch rekenen op subsidies. Het gaat dan onder meer over het orkest Anima Eterna en kinder- en jeugdtheater Kopergietery. Verder krijgen Brussels Philharmonic, Antwerp Symphony Orchestra en Opera Ballet Vlaanderen meer middelen dan de adviesbedragen. "Zo krijgen ze de kans om internationaal te blijven schitteren en in te zetten op hun educatieve en jongerenwerking", klinkt het.
Troubleyn, het dansgezelschap van Jan Fabre, valt uit de boot. De organisatie had een negatief advies gekregen en stond sowieso in een negatief daglicht na aantijgingen en uiteindelijk ook de veroordeling van Fabre wegens ongewenst seksueel gedrag.
"Kunstaanbod verder verbreden"
Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) wil de komende jaren "fors investeren in een kunstensector die breder en gevarieerder dan ooit wordt". Voor de beleidsperiode 2023-2027 wordt daarvoor jaarlijks 178,5 miljoen euro uitgetrokken. Dat is 25 miljoen euro meer dan nu het geval is, maar wel minder dan de cultuurorganisaties hadden gevraagd. In totaal ontvangen 7 kunstinstellingen, 4 organisaties met specifieke opdrachten en 225 kunstenorganisaties ondersteuning.
"Ik ben overtuigd dat we met deze beslissing een breed en een evenwichtig pakket aan organisaties en instellingen de nodige ruimte geven om ons Vlaams Culturele landschap nationaal en internationaal op de kaart te zetten. Ons cultureel weefsel bepaalt mee de kwaliteit van onze samenleving en verdient onze steun", reageert minister Jambon.
Vanuit de cultuursector komen positieve reacties. Theatermaker Michael De Cock van de KVS in Brussel: "Wij zijn blij bij de KVS, wij zijn ook blij voor de sector. We zijn blij dat er eensgezindheid is binnen de Vlaamse regering over het belang van cultuur en dat men extra middelen heeft gevonden om een aantal essentiële spelers op te vissen. Al bij al is dit een goed signaal, een goed begin om een dialoog te starten met de overheid en om verder te werken aan dat fantastische parcours dat de Vlaamse podiumkunsten lopen".
0 件のコメント:
コメントを投稿