Na kritiek over term "spaz": Beyoncé past lyrics van nummer "Heated" op nieuwe album "Renaissance" aan - VRT NWS - Crune Blogs

Latest

2022年8月2日火曜日

Na kritiek over term "spaz": Beyoncé past lyrics van nummer "Heated" op nieuwe album "Renaissance" aan - VRT NWS

De Amerikaanse zangeres Beyoncé zal het nummer "Heated" van haar nieuwe album "Renaissance" opnieuw opnemen, meldt de Britse openbare omroep BBC. Het volgens het Amerikaanse ABC door Drake meegeschreven nummer bezorgde Beyoncé veel kritiek, omdat hierin twee keer de term "spaz" (spast) voorkomt, die volgens voorvechters van mensen met een beperking "denigrerend" is.

De term "spaz" wordt soms gebruikt om mensen die een hersenverlamming met spasticiteit hebben te vernederen, schrijft de Britse omroep. Het woord is "niet opzettelijk op een schadelijke manier gebruikt", liet een woordvoerder van Beyoncé aan de BBC weten, en het "zal worden vervangen in de tekst". Wanneer dit zal gebeuren is onduidelijk.

Haar zevende studio-album verscheen vrijdag. Het is het eerste sinds "Lemonade" dat in 2016 is uitgekomen.

Onder meer de liefdadigheidsinstelling Scope, die zich inzet voor aanvaarding van mensen met een beperking, vroeg de veertigjarige Beyoncé het nummer opnieuw op te nemen. "Woorden zijn belangrijk omdat ze de negatieve houding versterken waarmee mensen met een handicap dagelijks worden geconfronteerd", zei mediamanager Warren Kirwan eerder.

"Beyoncé heeft niet willen lachen met mensen", zegt radiopresentator Stijn Van de Voorde in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Ik vind dat je heel ver mag gaan met moppen of teksten als die daardoor geniaal zijn, maar de vraag is natuurlijk of het gebruik van dit woord nu echt noodzakelijk was voor dit lied. In dit geval had het echt wel vermeden kunnen worden."

Aan de andere kant wijst Van de Voorde op het feit dat andere rappers, onder wie Beyoncés man Jay-Z, teksten schrijven die niet beledigend genoeg kunnen zijn zonder dat het een groot probleem is. "Jay-Z is er zelfs populair door geworden."

BELUISTER - Een gesprek met radiopresentator Stijn Van de Voorde over de aanpassing van "Heated" in "De wereld vandaag" op Radio 1:

2021 Recording Academy

De Amerikaanse zangeres Lizzo bood een paar weken geleden na enkele dagen nog haar excuses aan omdat ze hetzelfde woord had gebruikt in het lied "GRRRLS". Ze bracht het lied opnieuw uit zonder de term.

"Het is eigenlijk heel vreemd dat dit gebeurd is", zegt Van de Voorde. "Ik geloof nooit dat Beyoncé niet wist dat er problemen van zouden komen. Ze wist het van Lizzo, dat kan niet anders. Ze heeft dus bewust gekozen om het woord toch te gebruiken, en dan vind ik het hypocriet om achteraf te zeggen dat ze luistert naar de kritiek van haar fans."

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiN2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wOC8wMS9iZXlvbmNlLWhlYXRlZC_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿