Britten brengen laatste groet aan Queen Elizabeth, kilometerslange rij aan Westminster Hall - VRT NWS - Crune Blogs

Latest

2022年9月15日木曜日

Britten brengen laatste groet aan Queen Elizabeth, kilometerslange rij aan Westminster Hall - VRT NWS

In Londen is de kist met het lichaam van koningin Elizabeth II in een processie van Buckingham Palace naar Westminster Hall gebracht. Sinds 18 uur onze tijd kunnen de Britten de kist daar groeten en dat vier dagen lang, tot aan de begrafenis. Er worden de komende dagen en nachten honderdduizenden mensen verwacht. Aan Westminster Hall staat een kilometerslange rij.

Al enkele dagen geleden, toen het lichaam van de Queen nog in Schotland opgebaard lag, begon zich een rij te vormen in de buurt van het Paleis van Westminster, het Britse parlementsgebouw in Londen. Sommigen hebben tientallen uren staan wachten.

Vanaf vanavond 17 uur lokale tijd, dat is 18 uur Belgische tijd, mocht het dan eindelijk: een laatste groet uitbrengen aan de overleden koningin. Er worden de komende dagen en nachten honderdduizenden mensen verwacht. De Londense politie verwacht 1 miljoen mensen. Rond 17 uur stond er naar verluidt al een rij van meer dan 4 kilometer. Meer dan vijf uur later, om 23 uur lokale tijd, is de rij nog steeds een kleine 4 kilometer lang.

Het lichaam van de Queen ligt opgebaard in Westminster Hall, een deel van het Britse parlementsgebouw dat geschiedenis ademt. Hier werden ook verschillende andere leden van de koninklijke familie opgebaard, net als de legendarische Britse premier Winston Churchill. Voor het volk werd binnengelaten, kregen de parlementsleden van het Hogerhuis en Lagerhuis als eersten de kans om de kist te groeten.

De Queen zal daar tot maandagochtend opgebaard liggen. Al die tijd zal ze bewaakt worden door soldaten die deel uitmaken van de Household Division. Wellicht zullen ook hier, net als in Schotland, de vier kinderen van de Queen op een bepaald moment een wake houden rond de kist. Maandag wordt de kist dan naar Westminster Abbey gebracht, waar de staatsbegrafenis zal plaatsvinden.

Definitieve vertrek uit Buckingham Palace

Vanmiddag werd de kist in een processie, die decennialang is ingeoefend, van Buckingham Palace naar Westminster Hall gebracht. Het was als het ware het definitieve vertrek van de koningin uit Buckingham Palace.

De processie duurde zo'n 40 minuten. De kist werd, voorafgegaan door een koninklijke harmonie, op een affuit (onderstel van een kanon) getrokken door paarden door de straten van Londen gereden. De kinderen van de koningin, koning Charles III en zijn zus Anne en broers Edward en Andrew, liepen vlak achter de kist. Achter hen volgden onder anderen prins William en prins Harry.

Links koning Charles met achter hem prins William, rechts prins Harry.
WPA Rota

Langs de hele route stonden mensen rijen dik om een glimp van de kist op te vangen. Her en der klonk applaus. Tijdens de processie klonk om de minuut ook de Big Ben in de Elizabeth-toren. Op de kist lag de koninklijke standaard met daarop de Imperial State Crown, de Keizerlijke Staatskroon. 

De Keizerlijke Staatskroon ligt op de kist.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Rond 16 uur onze tijd kwam de processie aan in Westminster Hall. Daar vond een korte ceremonie plaats, geleid door de aartsbisschop van Canterbury. 

De kist wordt Westminster Hall binnengedragen.
WPA Rota

Van Edinburgh naar Londen

Gisteravond werd de kist met de Queen overgebracht van de Schotse hoofdstad Edinburgh naar Londen. Elizabeth stierf vorige week donderdag in het kasteel Balmoral, haar zomerverblijf in het noorden van Schotland. Maandagavond en gisteren konden de Schotten al een laatste groet uitbrengen.

Na de landing op de militaire luchthaven in Londen, werd de kist gisteravond overgebracht naar Buckingham Palace, waar ze werd opgewacht door koning Charles, zijn zonen William en Harry en andere kinderen en kleinkinderen van de koningin. Ook toen stonden dikke rijen mensen aan de kant van de weg om de colonne voorbij te zien rijden.

Een deel van de processie.
UK MOD © Crown copyright 2022

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiOGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wOS8xNC9wcm9jZXNzaWUtcXVlZW4v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿