De Warmste Week zamelt 5.081.675 euro in voor de strijd tegen kansarmoede - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2022年12月25日日曜日

De Warmste Week zamelt 5.081.675 euro in voor de strijd tegen kansarmoede - VRT.be

De Warmste Week, de solidariteitsactie van VRT die dit jaar in het teken staat van kansarmoede, heeft 5.081.675 euro opgebracht. Dat is zonet bekendgemaakt tijdens "Het Laatste Uur" van De Warmste Week. Dat bedrag gaat integraal naar 270 concrete projecten die kansarmoede bestrijden. 

Vandaag was de laatste dag van de Warmste Week, de solidariteitsactie van de openbare omroep die dit jaar in het teken stond van kansarmoede. Een hele week lang maakten presentatoren Fien Germijns, Sander Gillis, Eva De Roo en Kawtar Ehlalouch er radio voor het goede doel vanuit Het Warmste Huis in Hasselt. Ze ontvingen er talrijke mensen die hun "warme acties" kwamen voorstellen, geld kwamen doneren of getuigden over leven in kansarmoede.

In totaal vonden meer dan 3.000 acties plaats voor De Warmste Week, liepen 31.469 mensen de Warmathon, bezochten 102.000 mensen Het Warmste Huis in Hasselt en zijn er meer dan 10.000 platen aangevraagd. De opbrengst van De Warmste Week gaat naar 270 projecten die de strijd aanbinden met kansarmoede.

Vlammen tegen kansarmoede

Het thema van de Warmste Week dit jaar was "Vlammen tegen kansarmoede". "Kansarmoede is meer dan een gebrek aan inkomen", verduidelijkt Artemis Kubala, medewerker Armoede en Welzijn van de Vrouwenraad, tijdens "Het Laatste Uur" van De Warmste Week. 

"Mensen die in kansarmoede leven zitten vast in een web van sociale uitsluiting en we merken dat er bepaalde groepen zijn die daar steeds kwetsbaarder voor worden zoals alleenstaande moeders, mensen met een migratieachtergrond of mensen die huren."

Druppel op een hete plaat?

Heidi Degerickx van Netwerk tegen Armoede is blij dat De Warmste Week "de vinger op de wonde legt", want er heerst vaak nog een taboe rond armoede. "Mensen kijken er soms liever van weg, maar wij kijken elke dag tegen deze problematiek aan samen met de mensen in armoede."

"De Warmste Week toont aan dat er geen stereotiep beeld is van iemand die in kansarmoede leeft. Het gaat niet alleen om dak- of thuislozen, in elke klas of op elke werkplek vind je wel iemand die het financieel moeilijk heeft en daardoor kansen mist. Ik daag iedereen uit om niet alleen deze week, maar ook de rest van het jaar het gesprek met die mensen aan te gaan."

De opbrengst van De Warmste Week bedraagt meer dan 5 miljoen euro. Dat lijkt misschien een druppel op een hete plaat, maar Degerickx verzekert dat de 270 projecten die steun krijgen van het DWW-fonds dat geld goed zullen besteden. 

"Maar dat gaat vaak over flankerende maatregelen", nuanceert ze. "We hebben ook structurele maatregelen nodig om mensen uit armoede te helpen. Huiswerkbegeleiding en warm eten op school is fijn, maar kinderen hebben ook een goede thuis nodig en ouders met een inkomen boven de armoedegrens." 

Voor die structurele maatregelen kijkt Netwerk tegen Armoede richting politiek. "Eigenlijk zijn we in Vlaanderen welvarend genoeg om iedereen op een menswaardige manier te laten leven, maar we moeten gewoon durven kiezen voor structurele armoedebestrijding. Daarvoor kijken we zowel naar de Vlaamse en federale regering als naar de lokale overheden."

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiPWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMi8yNC9zbG90LWRlLXdhcm1zdGUtd2Vlay_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿