Wat als we dagelijks een paar minuten met een vreemd pasje zouden lopen, zoals de Britse acteur John Cleese in de fameuze Monty Python-sketch "Ministry of Silly Walks"? Dan zouden we met zijn allen een stukje gezonder zijn, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Wie een silly walkje doet, gebruikt namelijk 2,5 keer zoveel energie als iemand die normaal loopt. Een inefficiënt loopje is dus een efficiënte vorm van de broodnodige lichaamsbeweging.
Even terug naar september 1970. Op de Britse openbare omroep BBC is een aflevering te zien van het satirische sketchprogramma "Monty Python's Flying Circus". Een van de sketches uit die aflevering zit vandaag de dag nog steeds in het collectieve geheugen: "The Ministry of Silly Walks", het Ministerie van Rare Loopjes.
De Britse komedieacteur John Cleese is de ambtenaar van dienst, mister Teabag. En zoals het een goed ambtenaar van het desbetreffende ministerie betaamt, heeft mister Teabag een ferm raar loopje. Dat demonstreert hij ten overvloede wanneer hij iemand over de vloer krijgt die een subsidie wil om zijn raar loopje verder te ontwikkelen.
Maar is het echt zo dwaas om je dwaas voort te bewegen? Dat hebben Amerikaanse onderzoekers onderzocht in een laboratorium. Zes vrouwen en zeven mannen, zonder loopgebrek, moesten daarbij drie keer een parcours lopen van 30 meter lang. Ze kregen sensoren opgekleefd om onder meer hun zuurstofverbruik op te meten.
De eerste keer moesten ze wandelen zoals ze normaal doen, de tweede keer moesten ze de pasjes imiteren van mister Teabag (John Cleese) uit de sketch en ten slotte het nog niet helemaal ontwikkelde rare loopje van de subsidieaanvrager. Het mag niet verbazen: het erg silly walkje van mister Teabag vroeg de meeste inspanning.
Wie dit 11 minuten per dag zou doen, komt volgens de onderzoekers aan een equivalent van 75 minuten stevig sporten per week en haalt zo de aanbevolen hoeveelheid fysieke activiteit. Conclusie: mochten de silly walks al sinds de jaren 1970 zijn gepromoot, dan hadden we nu een gezondere samenleving.
Het onderzoek van Glenn A Gaesser, David C Poole en Siddhartha S Angadi is gepubliceerd in het kerstnummer van het prestigieuze British Medical Journal.
0 件のコメント:
コメントを投稿