OverzichtTina Turner
Tina Turner overleed woensdag op 83-jarige leeftijd. Ze begon als r&b-zangeres, ontpopte zich tot een rockkoningin, om vervolgens een popsuperster te worden. Dit zijn enkele van haar meest legendarische muzikale hoogtepunten.
Zoals alle grote popiconen had Tina Turner, die woensdag op 83-jarige leeftijd overleed, meer dan één leven. Ze begon als r&b-zangeres en onvermoeibare danseres die, samen met haar man Ike, opzwepende liveshows opvoerde. Daarna was ze een rockheldin die tourde met de Rolling Stones en als Acid Queen van The Who diende. Ten slotte werd ze de ultieme overlever, de mishandelde vrouw die haar man in het stof liet bijten en zonder excuses haar eigen kroon opeiste.
Dit zijn enkele van Tina Turners grootste muzikale momenten, op plaat en op film.
Lees ook
Postuum. Slachtoffer van mishandeling, ‘Queen of Rock ’n Roll’ en Zwitsers staatsburger: het turbulente leven van Tina Turner
1. Ike & Tina Turner - ‘A Fool in Love’ (1960)
Ike en Tina’s vroege r&b-hits zijn opwindende nummers vol rauwe muzikale kracht, maar achteraf gezien zijn ze ook diep griezelig in hun tekstuele inhoud. De eerste single van het duo introduceert Tina’s larger-than-life stem en gaat over een problematische relatie waarin haar man haar mishandelt. “Got me smilin’ while my heart is in pain”, klinkt het, maar toch belooft ze daarop alles te doen wat hij maar wil. Deze woorden zijn geschreven door Ike Turner, die officieel de enige auteur van het nummer is.
2. Ike & Tina Turner - ‘I Idolize You’ (1960)
Meer vreemde en ongemakkelijke teksten: Tina belijdt geen liefde maar verafgoding, en vraagt in ruil daarvoor “just a little bit attention”. Tina’s keelkreet bovenop de lopende baslijn was destijds het meest sexy, ongefilterde geluid in de muziek. Vandaag de dag is het echter vrijwel onmogelijk om deze nummers nog te horen zonder te denken aan de horrorshow die Tina’s huwelijk met Ike later bleek te zijn.
3. Ike & Tina Turner - ‘It’s Gonna Work Out Fine’ (1961)
De grootste hit van Ike & Tina’s beginjaren - het kwam op nummer 2 in de r&b-chart van Billboard en stond in de top 20 in de categorie pop - is een lichter nummer over een koppel dat hun problemen doorstaat. Wederom vrij wansmakelijk. Maar deze keer was het liedje tenminste niet van Ike. Het werd geschreven door Rose Marie McCoy samen met Joe Seneca en James Lee, en het r&b-duo Mickey & Sylvia waren betrokken bij de opname.
4. Ike & Tina Turner - ‘River Deep - Mountain High’ (1966)
Phil Spector had de Ike & Tina Turner Revue gezien, hun ongelooflijk energieke liveshow, waarbij Tina zong en danste met de back-up-Ikettes. Hij nam deze single, geschreven door Spector met Jeff Barry en Ellie Greenwich, op voor zijn label Philles. Tina’s zang wordt afgezwakt en Ikes strakke band wordt vervangen door een wat wazige versie van Spectors kenmerkende ‘wall of sound’. De single flopte, waardoor het gelijknamige album in de Verenigde Staten drie jaar vertraging opliep.
5. Ike & Tina Turner - ‘Proud Mary’ (1971)
“We never ever do nothin’ nice and easy. We always do it nice and rough.” Zo begint Tina haar grootste hit met Ike, een opzwepende Creedence Clearwater Revival-remake. Na de uitgeklede eerste paar coupletten doet de volledige band, met blazers en Ikettes, mee en stuwt het nummer energiek naar de eindmeet.
6. Ike & Tina Turner - ‘Nutbush City Limits’ (1973)
Tina, de enige songwriter voor dit nummer, vertelt voor één keer haar eigen verhaal, met details over haar opvoeding op het platteland van Tennessee, met “you go to the field on weekdays and have a picnic on Labor Day”. Het wordt gespeeld als acid funk, met elektrische keyboards uit die tijd. Maar het nummer is nog steeds een mijmering waarin op geen enkel moment een leven buiten de eenvoud van een kleine stad wordt verbeeld.
7. ‘The Acid Queen’ (1975)
Voor de filmversie van The Who’s Tommy werd Tina gecast als de Acid Queen, de ‘zigeunerin’ met een wilde schreeuw en trillende lippen die seks en drugs gebruikt om de jongen te genezen. Tegen die tijd was Tina een wereldberoemd sekssymbool, en haar naam alleen al was synoniem aan vrouwelijke kracht. Het duurde ook niet lang voordat ze Ike verliet. Maar het zou nog jaren duren alvorens de wereld haar geheim te weten kwam.
8. ‘What’s Love Got to Do With It’ (1984)
Tegen de jaren 80 was Tina in de 40 en haar leven met Ike lag al lang achter de rug. Haar merk was overleven. De meeste nummers op Private Dancer, het soloalbum waar ze mee doorbrak, waren geschreven door mannen, maar ze pasten perfect bij de rol van de onafhankelijke vrouw die zich niet neerlegt bij het alleen zijn. ‘What’s Love Got to Do With It’ is het verhaal van een vrouw met een gebroken hart die in de verleiding komt om de liefde een nieuwe kans te geven, maar er bevreesd voor is.
9. ‘Better Be Good to Me’ (1984)
Een zelfverzekerde en uitdagende eis aan een man, mede geschreven door Holly Knight en oorspronkelijk uitgebracht door haar band Spider. Maar het is sindsdien Tina’s liedje geweest, waarmee ze niet alleen kon verklaren dat “I don’t have no use for what you loosely call the truth”, maar ook haar schorre schreeuw tentoon kon spreiden.
10. ‘We Don’t Need Another Hero (Thunderdome)’ (1985)
Tina trok voor Mad Max Beyond Thunderdome, waarin ze samen met Mel Gibson speelde, een soort postapocalyptische tribale outfit aan. Het themalied, ‘We Don’t Need Another Hero’, is brandschone eighties-pop.
11. ‘The Best’ (1989)
Oorspronkelijk opgenomen door Bonnie Tyler. ‘The Best’ is een loflied op een geliefde, maar als je je ogen dichtknijpt, of als fan meezingt, zou het een lofzang op Tina zelf kunnen zijn: “You’re simply the best, better than all the rest”.
© The New York Times
0 件のコメント:
コメントを投稿