“Angstaanjagend herkenbaar”: Ilja Leonard Pfeijffer vergelijkt in nieuw boek verval Athene met hedendaagse democratie - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2023年5月23日火曜日

“Angstaanjagend herkenbaar”: Ilja Leonard Pfeijffer vergelijkt in nieuw boek verval Athene met hedendaagse democratie - VRT.be

De Nederlandse auteur Ilja Leonard Pfeijffer heeft zijn eerste historische roman klaar. In “Alkibiades” vertelt hij het waargebeurde verhaal over de gelijknamige "mooiste man van Athene" uit de vijfde eeuw voor Christus, bekend om zijn extravagante leven en omstreden oorlogsstrategieën. Het boek is niet alleen een historische studie, maar ook een waarschuwing: de tijd waarin Alkibiades leefde, vormt volgens Pfeijffer een angstaanjagende spiegel voor vandaag.

Maar liefst 772 pagina’s lang is “Alkibiades”, het boek waarvoor Ilja Leonard Pfeijffer naar eigen zeggen pas nu de moed wist te verzamelen om het te schrijven. “Lange tijd durfde ik niet. Als je over iemand als Alkibiades schrijft, dan moet je het wel écht goed doen", vertelt hij in "De afspraak".

Alkibiades is dan ook een veelbesproken figuur uit de Griekse geschiedenis. “Hij was fascinerend en kleurrijk personage, iemand met een leven dat een feest is om na te vertellen.” Alkibiades werd de mooiste man van Athene genoemd, en kon er Socrates als minnaar op nahouden. “Een paradoxaal stel, want Socrates was een hele lelijke man. Alkibiades daarentegen werd door iedereen begeerd en bewonderd. Hij was geen heel erg mannelijke man, eerder fluïde, met lange haren. Een dandy populist.”

Zijn stiefvader was Pericles, de man die opdracht gaf om het bekende Parthenon te bouwen. “Na diens dood tijdens een epidemie brak een ander politiek klimaat aan, eentje dat steeds populistischer werd. Alkibiades probeerde de leegte die Pericles achterliet mee op te vullen, terwijl er een oorlog woedde tegen Sparta.” Daarin was Alkibiades “grenzeloos ambitieus”. “Athene moest een groots rijk worden.” 

Zijn spraakkunsten kwamen hem daarbij goed van pas. “Hij was een buitengewoon begaafd redenaar”, aldus Pfeijffer. “Hij had een licht spraakgebrek, maar dat zette hij net met grote effectiviteit in.”

Democratieën in verval

Een inspirerend figuur dus, die Alkibiades, al is dat niet de voornaamste reden waarom Pfeijffer zijn bestaan in een roman goot. “Aan de hand van zijn verhaal kan ik praten over problemen die momenteel heel erg urgent zijn in onze maatschappij. Alkibiades leefde in een periode waarin de Atheense democratie, de allereerste democratie die de wereld ooit heeft gezien, in verval raakte. De symptomen die wijzen op dat verval zijn ook vandaag angstaanjagend herkenbaar.”

Een van die indicaties was de toenemende belangstelling voor volksvergaderingen. “In die mate dat ze belangrijker werden dan argumenten of feiten. Een van de parallellen met het heden dat mij het meest schrik aanjaagt, is een klimaat dat gekenmerkt wordt door angst voor de publieke opinie. Het is de publieke opinie die regeert, en geen enkele politicus durft de moed op te brengen om verder te kijken dan de volgende verkiezing of de volgende opiniepeiling.”

Ook kenmerkend is volgens Pfeijffer een toenemende mate van versnippering, waarbij politici steeds meer deelbelangen vertegenwoordigen. “We hebben in het Nederlandse parlement meer partijen dan ooit in de parlementaire geschiedenis: een partij voor de boeren, een partij voor de ouderen, een partij voor de dieren... De leiders gebruiken het politieke spel als een arena om te winnen voor hun eigen achterban, ten koste van de andere achterbannen. Het gaat steeds minder over het landsbelang.”

Vuile trucjes

Het boek is gebaseerd op ware feiten, maar de invulling van Alkibiades’ gedachten en bedoelingen, die vloeien voort uit Pfeijffers hersenspinsels. “Er zijn veel bronnen over hem terug te vinden, meer zelfs dan uit recentere perioden in de geschiedenis. Ik kon de feiten dan ook vrij nauwkeurig reconstrueren, maar die vertellen niet het waarom, wat hij erbij dacht en wat zijn bedoelingen waren. Dat is het voordeel van romans: ik kon die met het wapen van de empathie invullen.”

Pfeiffer raadt het boek aan politici aan – “het staat vol met strategieën en vuile trucjes”, en aan iedereen die op zoek is naar houvast. “Het zijn onzekere tijden, lezers zoeken naar dingen waar ze van kunnen leren. Dit is zoiets.”

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiRGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNS8yMi9pbGphLWxlb25hcmQtcGZlaWpmZmVyLWJvZWsv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿