Prins Harry wandelt gerechtsgebouw van Londen binnen om te getuigen tegen de tabloidpers - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2023年6月6日火曜日

Prins Harry wandelt gerechtsgebouw van Londen binnen om te getuigen tegen de tabloidpers - VRT.be

"Ze duwen je in een richting van een rol die hen het beste uitkomt" en "verachtelijk gedrag", dat zijn de woorden van de Britse prins Harry die plaats heeft genomen op de getuigenbank van de rechtbank in Londen. Harry komt vandaag aan het woord in zijn proces tegen krantenuitgever Mirror Group Newspapers (MGN) die hem (en anderen) zou afgeluisterd hebben. 

De rechtszaak gaat simpelweg over de inbreuk op Harry's (en drie andere Britten hun) privacy. Heeft de Mirror Group Newspapers (MGN), waaronder kranten als Daily Mirror, de Sunday Mirror en de Sunday People vallen, de voicemail van de prins gehackt en privédetectives ingezet om privé-informatie te bekomen?

Harry liep vanochtend rond 10.40 uur (onze tijd) het gerechtsgebouw van Londen binnen. Een dik uur later nam hij plaats in de getuigenbank waar Andrew Green KC, de advocaat van de Mirror-groep, hem onderwerpt aan een spervuur van vragen.

Harry nam al het woord en beschreef zijn eeuwige strijd met de roddelpers. "Mijn ervaring is dat elk lid van de koninklijk familie in een specifieke rol wordt geduwd. (...) Ze duwen je in een richting van een rol die hen het beste uitkomt en die zoveel mogelijk kranten verkoopt." De prins noemde het gedrag van de tabloids "verachtelijk". 

Rechter op dag 1 "beetje verrast"

De rechter was gisteren nog "een beetje verrast" dat de prins niet aanwezig was in de rechtbank. Harry moest normaal "beschikbaar zijn" voor het geval de openingsverklaringen van beide partijen vroeger afgerond waren. 

Maar de advocaat van de prins, David Sherborne, liet weten dat "Harry een andere categorie is (dan de drie andere eisers) vanwege reis- en veiligheidsmaatregelen". Harry vloog over vanuit de VS na het verjaardagsfeest van dochter Lilibet. Zij werd afgelopen zondag 2 jaar. 

De advocaat van Harry, David Sherborne.

Het is voor het eerst in meer dan een eeuw dat een lid van de Britse koninklijke familie zal getuigen. De laatste getuigenis dateert van de toenmalige kroonprins Edward VII (1841-1910). Die kwam uitleg geven in een scheidingszaak en over valsspelen bij een kaartspelletje.

Het advocatenteam van MGN heeft alvast van rechter Justice Farncourt twee dagen de tijd gekregen om Harry vragen te stellen. 

De pers verzamelde massaal aan de rechtbank in Londen.

Mogelijke afluisterpraktijken eind jaren 90 begonnen

Harry beweert dat de schending van zijn privacy door de Mirror-groep al begon toen hij nog maar een prille tiener was, rond de periode dat zijn moeder stierf. Prinses Diana verongelukte in augustus 1997. 

De verhalen die naar buiten kwamen, zouden hem paranoïde gemaakt hebben en zouden relaties beknot hebben, onder meer met zijn toenmalige vriendin Chelsy Davy. Met haar had Harry van 2004 tot 2010 een knipperlichtrelatie.  

MGN noemt de beschuldigingen verkeerd. De uitgeverij stelt dat de bewuste artikels gebaseerd zijn op bronnen. Eerder heeft MGN al afluisterpraktijken toegegeven en heeft daarvoor tientallen miljoenen aan schadevergoedingen uitbetaald. In het geval van Harry zou er geen sprake zijn van phonehacking, want het bewijs is onbestaand (volgens MGN).  

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiYGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNi8wNi9wcmlucy1oYXJyeS1rb210LWFhbi1pbi1yZWNodGJhbmstbG9uZGVuLW9tLXRlLWdldHVpZWduL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿