Ex-medewerkers en dansers van het befaamde dansgezelschap Rosas getuigen in de krant De Standaard over grensoverschrijdend gedrag en "psychisch geweld" door choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, de grondlegger van het gezelschap. De Standaard sprak met 21 getuigen. Wij kregen een ex-medewerker aan de lijn die het verhaal bevestigt.
Anne Teresa De Keersmaeker (64) stampte begin jaren 80 het dansgezelschap Rosas uit de grond, een gezelschap dat intussen wereldfaam geniet en dansers aantrekt uit de hele wereld. Ook De Keersmaeker zelf wordt alom geroemd voor haar talent en werkkracht. Maar haar tomeloze inzet heeft een schaduwkant, zo blijkt.
De krant De Standaard verzamelde getuigenissen van 21 ex-medewerkers en dansers. Het beeld dat ze schetsen is niet fraai. De Keersmaeker zou een leiderschapsstijl hebben die omschreven wordt als autoritair en onvoorspelbaar. Dansers zeggen dat ze tot tranen toe vernederd werden en onder druk werden gezet om toch op te treden met blessures.
Onveilig werk tijdens corona
Tijdens de coronacrisis liet De Keersmaeker zichzelf niet vaccineren, ze zou de pandemie hebben afgedaan als "een complot van de medische industrie". Coronavoorschriften werden niet opgevolgd, wie ziek werd, was volgens De Keersmaeker "zwak". Overigens leidde de coronaperiode ook tot een financiële crisis bij het dansgezelschap.
In het voorjaar van 2022 lichtte een externe vertrouwenspersoon het gezelschap door. In het eindrapport is sprake van grensoverschrijdend gedrag door taalgebruik, subtiele pesterijen en een ongezonde werkdynamiek.
De laatste jaren hebben verschillende 'gezichtsbepalende dansers' het gezelschap verlaten, het zou in totaal om 8 mensen gaan. (Op de website van Rosas staan op dit moment 30 dansers.) Vorig jaar gaf het vierkoppige directieteam er de brui aan. Sommigen zijn opgestapt, anderen ontslagen.
Onze redactie kon spreken met één ex-medewerker. Hij bevindt zich op dit moment in het buitenland en heeft het artikel in De Standaard niet gelezen. Wanneer we hem de belangrijkste feiten voorleggen, zegt hij: "Het is allemaal gebeurd."
Geen ruimte voor gesprek
"Als je leiding hebt over mensen, moet je ook empathie hebben, maar dat ontbrak. Haar gedrag was inderdaad grensoverschrijdend. Een deel van de ploeg leed. In een gezonde situatie moet je dingen kunnen uitpraten, maar daar was geen ruimte voor", aldus nog onze getuige, die anoniem wenst te blijven.
In de krant staat een reactie van de huidige en voormalige voorzitter van de raad van bestuur. Daarin erkent die dat Rosas "uit een bijzonder uitdagende periode komt". De raad begrijpt dat mensen zich gekwetst hebben gevoeld, maar heeft nu maatregelen genomen om het welzijn op het werk te ondersteunen. "Wij beperken onze communicatie tot de reactie in de krant", aldus de raad in een antwoord aan onze redactie.
0 件のコメント:
コメントを投稿