Vandaag start in Dessel de 27e editie van Graspop Metal Meeting. Bij de headliners tekenen veel oude getrouwen als Alice Cooper en Deep Purple present. Tegelijk maakt de helft van de artiesten op het festival hun Graspop-debuut. Organisator Peter Van Geel en metalkenner Thomas Michiels (Studio Brussel) analyseren de festivalaffiche, met als blikvangers de komst van Tool, metal uit Japan en opvallend weinig Belgische bands.
Graspop Metal Meeting 2024 is - weer of geen weer - gedurende 4 dagen uitverkocht, goed voor 55.000 bezoekers per dag: 45.000 festivalgangers met een combiticket en 10.000 muziekliefhebbers met een dagticket. Bij de publiekstrekkers scoren de pensioengerechtigde rockers bovenaan de affiche nog altijd goed. Maar vernieuwend zijn namen als Alice Cooper, Judas Priest, Deep Purple of Scorpions niet.
"De headliners liggen niet voor het oprapen", reageert organisator Peter Van Geel, al sinds het prille begin betrokken bij Graspop. "De kritiek dat we vaak dezelfde bands programmeren, klopt voor onze headliners, maar dat geldt voor alle grote festivals."
"Ik geef toe dat we een probleem hadden op zondag. Dan hebben we de traditie om het festival af te sluiten met oudere bands. Dit jaar zijn dat uiteindelijk Deep Purple en Scorpions. Zaterdag is onze jongerendag, vandaar de bewuste keuze voor Bring Me The Horizon als headliner."
"We gaan naast de vaste waarden actief op zoek naar nieuwe artiesten die kunnen groeien op ons festival. Van de 135 bands dit jaar zijn er 60 artiesten die voor de eerste keer op Graspop Metal Meeting spelen. Dat is bijna de helft van onze affiche, dus je kan zeker nieuwe namen ontdekken die hopelijk doorgroeien in de toekomst."
Als festival wil je grote namen, maar er is nood aan opvolging, dus het is goed dat jonge artiesten kansen krijgen
"Je kan je afvragen wanneer er een frisse wind door de headliners op Graspop zal waaien. Maar de grote namen die er staan, moet je eigenlijk hebben als groot festival", vindt metalkenner Thomas Michiels van Studio Brussel, zelf zanger/bassist bij Psychonaut.
"Gelijkaardige festivals zoals het Franse Hellfest boeken die oude rockers ook nog altijd. Die vaste kliek van topnamen is nu eenmaal een clubje van publiekstrekkers, omdat ze op hun leeftijd nog altijd goed zijn. Het biedt zekerheid aan de organisatoren en een tevreden publiek."
"Achter de schermen worden die oude rockers vaak in combinatie met opkomend talent aan programmatoren aangeboden. Wil je de ene band, dan moet je de andere erbij nemen in de pakketdeal. Dat biedt organisatoren de kans om vroeg op de festivaldag jonge artiesten te programmeren en een nieuwe generatie mee groot te maken. Die opvolging is nodig."
Atypische headliner
Bij het clubje headliners zit er met Tool ook een opvallende nieuwkomer. De Amerikaanse band bestaat al sinds 1990, maar heeft in ons land altijd gekozen voor het Sportpaleis of het festivalpark in Werchter, tot nu.
"Met Tool heeft Graspop een dikke vis gevangen waarmee ze terecht uitpakken, want dit past perfect", zegt Michiels. "Hun shows zijn altijd intens, dus het gaat vonken geven."
"Tool is een grote naam en tegelijk een vreemde eend in de bijt. Het is onze grootste headliner, maar geen evidente keuze. Tool is het soort artiest waar mensen absoluut van houden of helemaal niet. Maar de ticketverkoop spreekt voor zich: de dagtickets voor donderdag zijn het snelst uitverkocht geraakt", zegt organisator Peter Van Geel. Door het aangekondigde regenweer worden er wel opnieuw combitickets en dagtickets voor donderdag aangeboden online.
Andere genres en exotische invloeden
Naast de headliners zijn er vooral in de namiddag en vroege avond ontdekkingen te doen. "Het aanbod aan nieuwe, straffe bands is er, maar het is vooral een kwestie van kansen te geven. Namen als Turnstile of Electric Callboy sijpelen stilaan door. Ook gedurfd is de live drum-'n-bass-set van Pendulum op vrijdag", zegt Thomas Michiels.
"Naast klassieke metal en hardrock gaat Graspop ook meer in de vijver van hardcore en punkrock vissen, met artiesten die vroeger ook op Groezrock hadden gestaan. De tijd van Graspop als puur metalfestival is voorbij."
"We beperken ons inderdaad niet tot metal, maar we proberen alle interessante bands die op grotere festivals spelen te strikken", zegt de organisatie. "We zijn blij als we groepen zien evolueren, zoals Parkway Drive, Gojira en Ghost. Ze zijn klein begonnen, maar klimmen elke keer iets hoger op onze affiche. Dat zijn artiesten met potentieel om de oude garde op te volgen, als die op termijn afhaken."
Andere blikvanger dit jaar zijn de 3 Japanse bands. Vooral het vrouwentrio Babymetal valt op met hun zogenoemde 'kawaii metal', letterlijk vertaald 'schattige metal'. Het is de Japanse metalvariant van de bekende Zuid-Koreaanse K-Pop.
"Ik verwacht dat ze donderdag veel volk naar de Main Stage lokken. Ze brengen een soort metal die je bij ons niet ziet: een combinatie van dans, show en stevige gitaren. Een vernieuwende act is altijd iets om naar uit te kijken", vindt Michiels.
"Babymetal is enorm populair in Japan en ze stonden hoog op ons verlanglijstje, dus we zijn blij dat ze erbij zijn. We mikken hiermee niet op een ander publiek. Ik denk dat mensen niet naar Graspop Metal Meeting komen voor 1 bepaalde artiest, maar voor de hele affiche", aldus Van Geel.
Weinig Belgen
Een zoektocht naar Belgische acts levert 'maar' 12 namen op bij de 135 bands. Zonder dj's en coverbands blijven er 5 artiesten over. Daarbij onder meer de West-Vlaamse groep STAKE, die tegelijk hun 20e verjaardag als hun afscheid viert. Zij zijn opgevist als invaller voor de Amerikaanse groep Heart, die hun volledige tournee annuleert.
En dan is er Brutus, met drumster/zangeres Stefanie Mannaerts. Het drietal staat na vele buitenlandse festivals en een passage op Pukkelpop vorige zomer nu pas voor de eerste keer op Graspop. "Een kwestie van keuzes maken", zegt de organisatie.
"Artiesten moeten groeien, dus de Belgische bands op Graspop moeten iets bewezen hebben voor wij ze programmeren. We mikken niet op artiesten die elk weekend ergens achter de kerktoren spelen. Bands die eruit springen, geven we wel graag kansen. Als een van de grote Belgische festivals lopen we in de kijker en dat vraagt om een duidelijke visie", aldus de organisatie.
"We hebben een bloeiende hardcore, punk en metalscene die zich ook op internationale podia bewijst, dus Graspop mag gerust wat Belgischer kleuren. Op metalfestival Alcatraz in Kortrijk programmeren ze undergroundbands op hun kleinere podia, wat door een trouw metalpubliek zeer geapprecieerd wordt. Dus ik zie Brutus en andere Belgische toppers graag ook in Dessel passeren", besluit Thomas Michiels.
VRT NWS brengt verslag uit van Graspop Metal Meeting, met een dagelijkse online liveblog van donderdag tot en met zondag, en journaalreportages op de start- en slotdag.
0 件のコメント:
コメントを投稿