"Einde": Suske en Wiske verdwijnen na 77 jaar uit de krant - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2022年12月18日日曜日

"Einde": Suske en Wiske verdwijnen na 77 jaar uit de krant - VRT.be

De krant De Standaard stopt met het laatste dagelijkse stripfeuilleton. "Suske en Wiske" verscheen al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog elke dag in afleveringen. Ook andere kranten hadden zo'n dagelijkse vervolgstrip.

De knipoog van Wiske in een zwart kader en het slotwoord “Einde” is letterlijk te nemen. Met de laatste aflevering van het verhaal “De boze boleet” komt er een einde aan vele decennia Suske en Wiske in De Standaard. Dat maakt de krant zelf bekend. Albums van Suske en Wiske blijven wel bestaan.

Het begon al in 1945 in toen nog “De Nieuwe Standaard”, eerst als Rikki en Wiske. Willy Vandersteen en later Studio Vandersteen brachten elke dag een stukje van een verhaal. “Dat was keihard werken,” zegt Roel Daenen, hoofdredacteur van de Stripgids. “Het valt ook op dat de eerste afleveringen nogal snel en slordig getekend waren.” 

De dagelijkse strip was meteen populair en ook andere kranten en tijdschriften sprongen op de kar. Marc Sleen met “Nero”, Jef Nys met “Jommeke”, Pom met “Piet Pienter en Bert Bibber” of Merho met “De kiekeboes”. 

“Willy Vandersteen was de belangrijkste; hij heeft de bakens uitgezet en de anderen zijn gevolgd,” zegt stripjournalist en auteur Toon Horsten. Suske en Wiske staken de grens over en kwamen ook in Nederlandse kranten terecht. 

Willy Vandersteen heeft de bakens uitgezet

Zo’n stripfeuilleton verscheen elke dag en pas daarna kwam het verhaal in albumvorm op de markt. In menig gezin werd om de krant gevochten om als eerste de strip te lezen en veel kinderen knipten de stroken ook uit. 

Anno 2022 staan er nog wel stripverhalen in de krant, maar dat zijn bestaande albums. Of het zijn afgeleiden van tv-programma’s als FC De Kampioenen of K3. Hoe is het einde van de feuilletons te verklaren? “De krant maakt een afweging tussen kosten en baten,” zegt Roel Daenen. “En bovendien was de kwaliteit van de Suske en Wiske-verhalen toch niet meer dezelfde als vroeger.” 

Feuilletons zijn van alle tijden

Het concept om een verhaal in schijfjes aan te bieden bestaat al heel lang, merkt Toon Horsten op. “Grote auteurs als Charles Dickens of Victor Hugo publiceerden hun verhalen ook al in afleveringen in de krant. Later kwamen er radiofeuilletons en tv-soaps als “Thuis” of “Familie”.  En nu zijn er de reeksen via streaming."

De stripfeuilletons hebben zeker bijgedragen tot wat strips nu zijn, zegt Toon Horsten. Albums verkopen nog altijd goed. En dankzij de krantenstrips zijn de lokale helden bekender dan pakweg Disney.

Toch is de stripwereld grondig aan het veranderen. Vroeger groeide iedereen op met strips; het was de eerste kennismaking met boeken,” zegt Roel Daenen. Nu is het digitale aanbod oneindig veel groter. Er bestaan wel al webtoons, stripfeuilletons om te lezen en te bekijken op je smartphone of je tablet. Overgewaaid uit Zuid-Korea.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiX2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMi8xNy9laW5kZS1zdXNrZS1lbi13aXNrZS12ZXJkd2lqbnQtbmEtNzctamFhci11aXQtZGUta3JhbnQv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿