Iraanse actrice uit Oscarwinnende film "The salesman" gearresteerd - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2022年12月18日日曜日

Iraanse actrice uit Oscarwinnende film "The salesman" gearresteerd - VRT.be

Actrice Taraneh Alidoosti wordt in Iran vervolgd voor een Instagrampost waarin ze zich solidair toont met het protest tegen het regime. Alidoosti speelde onder meer in "The salesman", de Iraanse film die in 2017 de Oscar voor beste buitenlandse film kreeg. 

Taraneh Alidoosti, een van de bekendste actrices in Iran, is gearresteerd omdat ze “leugens verspreidde”. Vorige week had Alidoosti een bericht gedeeld op Instagram waarin ze haar solidariteit betuigt met de eerste betoger die door het Iraanse regime is terechtgesteld: ''Zijn naam was Mohsen Shekari. Elke internationale organisatie die dit bloedvergieten ziet en niets doet, is een schande voor de mensheid." Dat bericht komt haar duur te staan.

Volgens de Iraanse staatsmedia is Alidoosti gearresteerd omdat ze leugens verspreidde, samen met verschillende andere beroemdheden die "provocerende informatie hebben gedeeld". Taraneh Alidoosti had eerder al drie keer een boodschap van solidariteit gepost op haar Instagram, met 8 miljoen volgers. Haar account is intussen opgeheven. Twee jaar geleden kreeg de actrice een celstraf van vijf maanden met uitstel. Ze had toen kritiek geuit op de politie die een vrouw had aangevallen die haar hoofddoek had uitgedaan.

In september liep een soortgelijk politieoptreden fataal af voor de 22-jarige vrouw Mahsa Amini. Zij werd hard aangepakt omdat ze haar hoofddoek niet juist zou hebben gedragen en ze overleefde het niet. Sinds haar dood komen vooral Iraanse vrouwen op straat. Dat protest wordt hard neergeslagen door het Iraanse regime. Volgens mensenrechtenorganisaties zouden sindsdien al tenminste 495 mensen zijn omgekomen en meer dan 18.000 Iraniërs worden vastgehouden.  

Actrice Taraneh Alidoosti speelde onder meer in de film "The salesman" van regisseur Asghar Farhadi, die in 2017 werd bekroond met de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film. In mei was ze in Cannes om de film "Leila's brothers" voor te stellen. 

Afgelopen zomer werden op korte tijd drie Iraanse filmregisseurs gevangengezet, eveneens omdat ze op sociale media kritiek hadden geuit op het regime. 

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiXGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMi8xNy9pcmFhbnNlLWFjdHJpY2UtdWl0LW9zY2Fyd2lubmVuZGUtZmlsbS1nZWFycmVzdGVlcmQv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿