Tom Verlaine (73) overleden: zanger, gitarist en inspirator voor tal van groepen - De Morgen - Crune Blogs

Latest

2023年1月30日月曜日

Tom Verlaine (73) overleden: zanger, gitarist en inspirator voor tal van groepen - De Morgen

NieuwsMuziek

Tom Verlaine Beeld rv
Tom VerlaineBeeld rv

De Amerikaanse zanger en gitarist Tom Verlaine overleed zaterdag in New York. Verlaine was in de jaren 1970 frontman van rockband Television.

Tom Verlaine werd 73 jaar oud. Volgens Jesse Paris Smith, dochter van Patti Smith, overleed hij na een “korte ziekte”. Dat schrijft The New York Times. Meer details zijn niet bekend.

De gitarist en zanger is vooral bekend als medestichter en frontman van de punkband Television. Al deed de New Yorkse groep schijnbaar alles om het label ‘punk’ uit te dagen en de grenzen ervan te verleggen.

Geen wedstrijdjes zo snel en brutaal mogelijk rammen op de gitaar zoals bij leeftijdsgenoten The Ramones bijvoorbeeld. Liever kozen Verlaine en Richard Lloyd voor verfijnde en melodieuze gitaarlijnen. Ook dat Verlaine zich vernoemde naar de dichter Paul Verlaine – zijn echte naam was eigenlijk Thomas Miller – gaf al aan dat Television geen doorsnee punkband zou worden.

Dat alles resulteerde vooral op het album Marquee Moon in een ijzersterk geheel. Die debuutplaat wordt algemeen beschouwd als een meesterwerk in de rock. Hoewel Verlaine ook na het uiteenvallen van Television nog verschillende soloalbums zou maken, bleef zijn naam vooral verbonden aan die eerste, bijna mythische groep en plaat.

Zijn invloed is gigantisch, zo bleek dit weekend nogmaals. Van Red Hot Chili Peppers tot Wilco, R.E.M., Pixies of Mogwai: allemaal dompelden ze zich zondag in de rouw. Weinig gitaristen wisten zo’n diverse schare aan muzikanten te inspireren. (PG)

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMidWh0dHBzOi8vd3d3LmRlbW9yZ2VuLmJlL25pZXV3cy90b20tdmVybGFpbmUtNzMtb3ZlcmxlZGVuLXphbmdlci1naXRhcmlzdC1lbi1pbnNwaXJhdG9yLXZvb3ItdGFsLXZhbi1ncm9lcGVufmJjMDYxM2YxL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿