Jean-Pierre Van Rossem is overleden op 73-jarige leeftijd - De Standaard - Crune Blogs

Latest

2018年12月14日金曜日

Jean-Pierre Van Rossem is overleden op 73-jarige leeftijd - De Standaard

Ex-beursgoeroe, politicus, econometrist, F1-teambaas, oplichter, schrijver en schilder Jean-Pierre Van Rossem (73) is overleden. Dat meldt VTM Nieuws.

Van Rossem, een van de meest flamboyante Belgische figuren van de jaren tachtig en negentig, is overleden. Dinsdagavond werd hij vanuit zijn appartement in Kapelle-op-den-Bos met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Op Facebook liet Van Rossem op 10 december weten dat hij ernstig ziek was aan de longen.

ROSSEM

De man, uitgegroeid tot een cultfiguur, werd in de jaren 90 vooral bekend bij het grote publiek met zijn libertijnse partij ROSSEM. Bij de verkiezingen van 1991 behaalde de partij vier zetels, drie in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, een in de Senaat. In ‘91 kon Van Rossem zelf niet in het parlement zetelen, want hij was vlak voor de verkiezingen gearresteerd. Pas in ‘92 nam hij zijn zetel in.

Het bekendste moment van Van Rossem is ongetwijfeld het ‘Vive la République’-moment. Van Rossem verstoorde in 1993 de beëdiging van Koning Albert II. Hij riep: ‘Vive la République d’Europe! Vive Julien Lahaut!’. Hij volgde zo Julien Lahaut op, die hetzelfde had gezegd tijdens de beëdiging van koning Boudewijn. Senaatsvoorzitter Frank Swaelen antwoordde Van Rossem met: ‘Mijnheer, uw gedrag is onwaardig en schandalig, en het hele land zal u veroordelen.’

Moneytron

Van Rossem zal onlosmakelijk verbonden blijven aan ‘Moneytron’, waarmee hij miljarden doorsluisde naar Zwitserse bankrekeningen en het criminele circuit.

Het beleggingsbedrijf Moneytron kon schijnbaar eindeloze winsten aanbieden, want Van Rossem kon de beurskoersen voorspellen, zei hij. Door de schijnbare onfeilbaarheid van het systeem en het charisma van Van Rossem, kwamen steeds grotere bedragen in zijn richting. Helaas voor wie hem zijn geld toevertrouwde, was hij eigenlijk niet meer dan een ordinaire oplichter, die bovenaan een piramidespel stond.

De schuld legde Van Rossem bij de beleggers zelf. ‘Ik bood op een bepaald ogenblik 50 procent winst in drie maanden en nog kwam men vragen om meer. Als je miljonairs genoeg rendement voorspiegelt, stellen ze geen vragen meer. Mijn klanten geloofden me blindelings, zoals de beleggers ook nu weer blind geloofden in totaal ondoorzichtige bankproducten.’

‘Ten tijde van Moneytron beheerde ik 80 miljard dollar van klanten, waarvan niets op papier stond’, zei Van Rossem in zijn laatste interview met De Morgen. ‘Dat heeft gemarcheerd, twaalf jaar lang. Tot 2014 leefde ik als God in Frankrijk, want er was nog geld over van Moneytron.’ Volgens Van Rossem stond dat geld niet op Zwitserse rekeningen, maar ‘lag dat geld in contanten in schoendozen in de garage van een vriendin’. ‘Ik heb daarvan geleefd van 1991 tot 2014.’

Van Rossem kreeg in 1995 vijf jaar cel wegens het Moneytron-schandaal.

Exuberant leven

Het 73-jarige fenomeen kijkt terug op een exuberant leven. Ooit bezat hij een fortuin: 800 miljoen dollar, een F1-team Onyx, honderden Ferrari’s, twee vliegtuigen, zeven kastelen en één jacht.

‘Ik heb de mooiste vrouwen en de mooiste auto’s gehad’, aldus Van Rossem vorig jaar in een interview met Youtuber Bert De Clercq. ‘Ik bezat 891 miljoen dollar op mijn toppunt, die ik allemaal verloren heb door tegen mijn eigen systeem te gokken. Er zit iets autodestructiefs in mij. Ik had een minimum aan huwelijksfatsoen moeten hebben. Ik werd vlug verliefd op mooie vrouwen, maar de volgende dag was dat dan weer over. En zo heb ik helaas veel te lang geleefd.’

‘Als ik heroïne spoot, voelde dat als een soort van doodservaring. Ik zag telkens een enorm licht aan het einde van de tunnel. Dat was nog mooier dan het mooiste orgasme, een soort verlangen naar de dood. Ik woog op dat moment nog maar 32 kilo. Al degenen met wie ik toen heroïne spoot, zijn ondertussen wel dood’, verklaarde Van Rossem.

Rechtbank

Van Rossem werd begin november nog door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot twee jaar effectieve celstraf. 390.000 euro werd verbeurd verklaard. Van Rossem stond terecht voor valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting.

Volgens het Brusselse parket leidde Van Rossem – ondanks het feit dat hij officieel slechts een bescheiden pensioen heeft – jarenlang een luxeleven, mogelijk met geld dat hij in Zwitserland verborgen had en dat afkomstig was van zijn omstreden Moneytron-systeem.

Vier-reeks

Op de Vlaamse zender Vier werd deze week de tweede aflevering van de documentaire ‘Van Rossem’ uitgezonden. In de reportage over de gewezen politicus, crimineel en beursgoeroe zei hij eerder al hoe zijn gezondheid bijzonder hard achteruit was gegaan. Tegen documentairemaker Peter Boeckx zei hij geregeld dat hij ‘er niet meer zou zijn, als zijn jongste zoon er niet was’.

Persoonlijk leven

Van Rossem werd in 1945 geboren in Brugge. Vader Jan is bureauchef bij de NMBS, moeder Germana huisvrouw. In interviews zal Jean-Pierre zich verschillende keren denigrerend uitlaten over zijn ouders die hij kleinburgerlijk en dom noemt. Hij vraagt zich zelfs publiekelijk luidop af waarom nooit iemand zijn vader onder de trein heeft geworpen. Pas recent geeft hij toe spijt te hebben over de ruzie met zijn vader. Door diens herseninfarct was het te laat om nog een en ander uit te praten.

Drie keer trouwde Van Rossem. In de vroege jaren 80 met Nicole, de mama van zijn zoon Piki. Met haar is hij het gelukkigst, zal hij nadien verklaren. Zijn tweede vrouw, Nicky Annys, verdrinkt eind 1989 thuis in bad.

Op 2 juni 1990 trouwt hij opnieuw. Met Rachida Beettar Gmili. Bij dat huwelijk, op het toppunt van zijn rijkdom, gooit hij zelfs briefjes van 5.000 frank (125 euro) naar het publiek dat komt kijken naar de tortelduifjes. In het Oost-Vlaamse Aaigem zullen ze er jaren later nog altijd over praten. Toch brengt geld ook nu weer geen geluk: zijn relatie loopt op de klippen.

Van Rossem was ten slotte ook supporter van de Brugse eersteklasser Cercle Brugge. De West-Vlaming verdiende overigens ook wat geld met het schrijven van thesissen en doctoraten voor studenten. 

Let's block ads! (Why?)

続きを読みます http://www.standaard.be/cnt/dmf20181214_04034732

0 件のコメント:

コメントを投稿