Cultuurmedewerkers en sympathisanten van de sector verzamelen om 14 uur op de Brusselse Kunstberg voor een “statisch protest” tegen de nieuwe coronamaatregelen. Vanaf vandaag moeten bijvoorbeeld theaterzalen en bioscopen opnieuw toe, en dat tegen het advies van de experts in.
“De betoging is bedoeld om de ongelijkheid en irrationaliteit van de regels aan te kaarten”, aldus de organisatoren, “want we voelen ons enorm geviseerd.” Er zouden meer dan 5.000 mensen deelnemen.
- Vierde golf aan coronabesmettingen overspoelt België
- Verstrengde maatregelen van kracht: dit is vanaf nu verboden
- Cultuursector boos om "irrationele" verstrengingen, om 14u betoging in Brussel
- Wanneer moet ik in quarantaine? En wanneer laat ik me testen? Bekijk het via onze handige tool
"Wij hebben vele gezichten, die ons tot een makkelijk te treffen sector maken. Wij zijn divers en gevarieerd en dus gemakkelijk uit mekaar te spelen. Maar nu, nu liggen we collectief op de grond. En kunnen we als één reus weer rechtstaan op deze berg. Een reus met één gezicht en één stem. De politiek heeft een niet te verdedigen spel gespeeld met kwalijke gevolgen."
Op het podium vinden speeches van mensen uit de brede cultuursector en natuurlijk ook optredens plaats. Onder meer acteur en theatermaker Stany Crets, artistiek directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) Michael De Cock, directeur van operahuis De Munt Peter De Caluwe en directrice van Charleroi Danse Annie Bozzini spreken de menigte toe.
"Ik zie veel paraplus", zo begon Stany Crets. "Dat wil maar één ding zeggen: de hemel huilt een beetje mee met ons. Ik ben zeer verheugd dat wij hier staan vandaag. Ik ben maar een simpel ambachtsman met boerenverstand en buikgevoel. En iets zei me dat dit het enige juiste moment was om op te roepen om ons als één stem te laten horen."
Michaël De Cock, artistiek directeur van de KVS, was scherp in zijn toespraak. Hij hekelde "dat er geen land is in Europa waar men met zoveel nonchalance, nalatigheid, misprijzen over cultuur handelt en praat. Daarom zijn we hier. Omdat wij het beu zijn, na twee jaar overleg, investeringen, opleidingen van mensen om publieken veilig te ontvangen, nog altijd niet gehoord worden. Daarom zijn wij hier."
Cultuurmedewerkers en sympathisanten van de cultuursector verzamelen zondag om 14 uur op de Brusselse Kunstberg voor een protest tegen de nieuwe maatregelen die door het Overlegcomité beslist werden. Vanaf vandaag moeten cultuurzalen opnieuw toe en dat gaat tegen het wetenschappelijk advies van expertengroep GEMS in. Er worden enkele duizenden betogers verwacht.
Een podium staat zondag centraal tijdens de statische betoging van de cultuursector op de Kunstberg. Eerst zou het protest op het Muntplein plaatsvinden, maar het werd "wegens succes verlegd" naar de Kunstberg. Volgens inschattingen van organisatoren en politie zouden er meer dan 5.000 mensen deelnemen.
Op het podium vinden zondag speeches van mensen uit de brede cultuursector en natuurlijk ook optredens plaats. Onder meer acteur en theatermaker Stany Crets, artistiek directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) Michael De Cock, directeur van operahuis De Munt Peter De Caluwe en directrice van Charleroi Danse Annie Bozzini spreken de menigte toe. De dansers van Anne Teresa De Keersmaeker, singer-songwriter Meskerem Mees en nog vele andere zorgen voor de artistieke tussenkomsten.
"De betoging is bedoeld om de ongelijkheid en irrationaliteit van de regels aan te kaarten. Na twee jaar stilstand is dat een heel belangrijk boodschap", legt organisatrice Katrien Vermeir uit. "Het is warme oproep dat we opnieuw open mogen, want we hebben al heel wat geïnvesteerd en ontwikkeld om dat wel te doen. We voelen ons enorm geviseerd", zegt ze.
De cultuursector roept op tot een vredevolle bijeenkomst en vraagt iedereen een mondmasker te dragen en de nodige afstand te houden.
- Onze man ter plaatse schat het aantal aanwezigen rond 14 uur - het aangekondigde startuur op "een duizendtal".
- Het regent op de Brusselse Kunstberg, maar er heeft zich toch aardig wat volk verzameld voor het aangekondigde protest van de cultuursector.
- Cultuurmedewerkers en sympathisanten van de cultuursector verzamelen om 14 uur op de Brusselse Kunstberg voor een "statisch protest" tegen de nieuwe coronamaatregelen. Vanaf vandaag moeten cultuurzalen opnieuw toe, en dat gaat tegen het wetenschappelijk advies van expertengroep GEMS in. Volgens inschattingen van organisatoren en politie zouden er meer dan 5.000 mensen deelnemen.
Op het podium vinden zo dadelijk speeches van mensen uit de brede cultuursector en natuurlijk ook optredens plaats. Onder meer acteur en theatermaker Stany Crets, artistiek directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg Michael De Cock, directeur van operahuis De Munt Peter De Caluwe, en directrice van Charleroi Danse Annie Bozzini spreken de menigte toe. De dansers van Anne Teresa De Keersmaeker, singer-songwriter Meskerem Mees, en nog vele andere zorgen voor de artistieke tussenkomsten.
"De betoging is bedoeld om de ongelijkheid en irrationaliteit van de regels aan te kaarten. Na twee jaar stilstand is dat een heel belangrijk boodschap", legt organisatrice Katrien Vermeir uit. "Het is warme oproep dat we opnieuw open mogen, want we hebben al heel wat geïnvesteerd en ontwikkeld om dat wel te doen. We voelen ons enorm geviseerd", zegt ze. De cultuursector roept op tot een vredevolle bijeenkomst en vraagt iedereen een mondmasker te dragen en de nodige afstand te houden.
- De drie klassieke symptomen van de deltavariant komen maar voor bij de helft van de omikronbesmettingen, zo blijkt uit Britse gegevens. “Om levens te redden moeten we dringend de communicatie veranderen”, klinkt het daar. “Het toont de vele gezichten van het coronavirus, en dat zijn we niet gewoon bij virussen”, aldus Marc Van Ranst. Lees hier meer (+).
BREAKING Het aantal besmettingen met het coronavirus daalt momenteel nog, maar zal de komende dagen opnieuw beginnen stijgen. Dat meldt Bart Mesuere, onderzoeker aan de UGent. “Ondertussen staat de omikronvariant in voor de helft van de bevestigde besmettingen. We zullen vanaf komende week een sterke stijging van het aantal bevestigde besmettingen zien. Wellicht zullen we dat eerst zien in Brussel en bij de twintigers, waar de daling nu al afremt.” Lees hier meer.De komende dagen zullen de besmettingscijfers opnieuw beginnen stijgen. Wellicht zullen we dat eerst zien in Brussel en bij de twintigers waar de daling nu al afremt. Het aantal uitgevoerde testen neemt af met 17% tot gemiddeld 70K per dag waarvan gemiddeld 11.6% positief is. 2/5 pic.twitter.com/N3uSM1QFh1
— Bart Mesuere (@BartMesuere) December 26, 2021- Van februari tot september van dit jaar hebben medische vrijwilligers in totaal 527.090 uren gepresteerd in Vlaanderen. Dat is een gemiddelde van ongeveer 2.150 uren per dag. "Het is dankzij de vrijwilligers dat de vaccinatiecampagne zo vlot is gelopen, zij hebben zich ingezet en blijven zich inzetten in de strijd tegen corona", zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) die de cijfers opvroeg.
In de vaccinatiecentra in Vlaanderen zijn zowel medische als niet-medische profielen aan de slag als vrijwilliger. In de periode van februari 2021 tot en met september 2021 hebben de medische vrijwilligers 454.158,81 uren gepresteerd op de weekdagen en 72.930,66 uren in de weekends. De meeste uren werden gepresteerd door de vaccinatoren-optrekkers, zij vullen de spuitjes met het vaccin vanuit het aangeleverde buisje. "Het is bewonderenswaardig dat de vrijwilligers zich voor zo veel uren inzetten in de centra om te zorgen dat elke Vlaming gevaccineerd kon worden", aldus Warnez.
- Econoom Geert Noels spaarde zijn kritiek niet op het coronabeleid. “De trein der traagheid”, noemde hij het. “Het duurt veel te lang voordat er beslissingen worden genomen.” Lees hier meer (+).
- Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman en Brussels Parlementslid Lotte Stoops zullen zondag voor Groen deelnemen aan het cultuurprotest. Met een boodschap: ze vragen dat Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) een langetermijnvisie voor de cultuursector en een schakelplan uitwerkt. Ook Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert pleit voor overleg met de sector. Lees hier meer.
- Door het coronavirus kunnen de feestdagen voor het tweede jaar op rij niet normaal gevierd worden. Maar niet alleen in ons land bederft het virus de kerstsfeer. Christa LaRock uit New York wilde de feestdagen met haar dichte familie doorbrengen, maar een besmetting bij haar inwonende zus dreigde roet in het eten te gooien. Het gezin vond echter een creatieve oplossing, zodat ze toch mee aan tafel kon schuiven.
- Cultuurmedewerkers en sympathisanten van de cultuursector verzamelen om 14 uur op de Brusselse Kunstberg voor een "statisch protest" tegen de nieuwe coronamaatregelen. Vanaf vandaag moeten cultuurzalen opnieuw toe, en dat gaat tegen het wetenschappelijk advies van expertengroep GEMS in. Volgens inschattingen van organisatoren en politie zouden er meer dan 5.000 mensen deelnemen.
Op het podium vinden straks speeches van mensen uit de brede cultuursector en natuurlijk ook optredens plaats. Onder meer acteur en theatermaker Stany Crets, artistiek directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg Michael De Cock, directeur van operahuis De Munt Peter De Caluwe, en directrice van Charleroi Danse Annie Bozzini spreken de menigte toe. De dansers van Anne Teresa De Keersmaeker, singer-songwriter Meskerem Mees, en nog vele andere zorgen voor de artistieke tussenkomsten.
"De betoging is bedoeld om de ongelijkheid en irrationaliteit van de regels aan te kaarten. Na twee jaar stilstand is dat een heel belangrijk boodschap", legt organisatrice Katrien Vermeir uit. "Het is warme oproep dat we opnieuw open mogen, want we hebben al heel wat geïnvesteerd en ontwikkeld om dat wel te doen. We voelen ons enorm geviseerd", zegt ze. De cultuursector roept op tot een vredevolle bijeenkomst en vraagt iedereen een mondmasker te dragen en de nodige afstand te houden.
BREAKING Het Overlegcomité besliste woensdag om een aantal maatregelen in de strijd tegen het coronavirus opnieuw te verstrengen. Er is sindsdien veel gezegd en geschreven over die beslissing, maar één ding is zeker: vanaf zondagochtend zijn ze nu eenmaal van kracht. Wat was er nu weer beslist? Een overzicht.- De corona-uitbraak in de Chinese stad Xi'an heeft ertoe geleid dat China zaterdag zijn hoogste aantal binnenlandse besmettingen op één dag telde in 21 maanden tijd. De stad met 13 miljoen inwoners, die al vanaf donderdag op slot zit, registreerde zaterdag 155 in eigen land overgedragen besmettingen. Een dag eerder waren dat er nog 75.
In heel het land werden 158 binnenlandse besmettingen vastgesteld. Dat is het grootste aantal sinds China begin 2020 zijn nationale uitbraak onder controle wist te krijgen. Het zou niet gaan om infecties met de omikronvariant, die zou alleen bij enkele buitenlandse reizigers en in het zuiden van China zijn geconstateerd. In Xi'an zijn tussen 9 en 25 december in totaal 485 mensen met een lokaal overgedragen besmetting geteld. Door de lockdown in de stad mogen inwoners nog slechts sporadisch naar buiten.
De wereldwijde uitbraak van het coronavirus begon voor zover bekend in de Chinese stad Wuhan. China telt echter al heel lang veel minder gevallen dan andere landen. Dat komt deels door het zeer strenge beleid, waarbij onmiddellijk lockdowns worden ingevoerd als er een besmetting in een stad is vastgesteld. De Chinese autoriteiten zeggen dat ook enkele besmettingen in hoofdstad Beijing zijn terug te leiden tot de uitbraak in Xi'an. In Beijing worden vanaf februari de Olympische Winterspelen gehouden. China wil er daarom voor zorgen dat er zo min mogelijk coronagevallen in die stad zijn.
- De champagneverkoop in ons land stevent af op een record. “Wat binnenkomt, vliegt meteen weer de deur uit”, klinkt het bij drankenhandel Prik & Tik. Sectorfederatie Champagne Benelux zag de verkoop bijna verdubbelen. Ook bij de slagers en traiteurs stromen de bestellingen binnen. Lees hier meer.
- Het hoofd van de Ierse gezondheidsdienst Tony Holohan heeft mensen in zijn land opgeroepen "drukke plekken zoals winkels" voorlopig te vermijden. Ook raadt hij Ieren aan om geen mensen uit andere huishoudens binnen te ontmoeten. In Ierland neemt het aantal coronabesmettingen momenteel snel toe.
De waarschuwing van Holohan komt na kerstdag, traditioneel de dag in het jaar waarop de meeste Ieren bij elkaar op bezoek gaan. Op 24 december telde het land, met 13.765 infecties, zijn hoogste aantal besmettingen op één dag: ruim twee keer zoveel als vier dagen eerder. De verwachting is dat dit aantal de komende dagen nog verder zal oplopen. Het aantal ziekenhuisopnames ligt vooralsnog op het laagste niveau sinds oktober. Maar de Ierse regering verwacht dat de komende dagen ook dit aantal weer zal stijgen.
De Ierse regering heeft de openingstijden van bars en restaurants ingeperkt en nachtclubs laten sluiten. Maar zij heeft nog geen officiële beperkingen opgelegd aan winkels, afgezien van de verplichting tot het dragen van mondmaskers. "Het is belangrijk dat we allemaal onze contacten beperken en drukke plaatsen zoveel mogelijk vermijden", benadrukte Holohan. "En als je nog een boosterdosis van het Covid-19-vaccin moet krijgen, tref dan alle mogelijke maatregelen om jezelf te beschermen totdat je daarvoor in aanmerking komt."
- Een arts uit de West-Duitse stad Duisburg houdt momenteel een 81 uur durende prikmarathon. De actie werd georganiseerd door dokter Ahmad-Mujtaba Mostakiem. Met een vijftienkoppig team vaccineert hij deze dagen de klok rond vanuit een hotel, dat recht tegenover de officiële vaccinatielocatie van Duisburg staat, maar die gesloten is. Zijn provisoire praktijk is dezer dagen de enige plek in Duisburg waar mensen zich kunnen laten prikken.
De arts hoopt dat enkele priktwijfelaars tijdens de kerstdiners worden overgehaald om zich alsnog te laten vaccineren. "En als dat om twee uur 's nachts is, bieden we ze de kans!", zegt Mostakiem. Al komen de meeste mensen wel naar de prikmarathon om een booster te halen. De actie begon vrijdag, en eindigt maandag om 18 uur.
0 件のコメント:
コメントを投稿