Op de Pukkelpopwei in Kiewit is de eerste editie van het nieuwe dagfestival HEAR HEAR aan de gang. Geen 10 podia, maar 3 festivaltenten op het middelste deel van het festivalterrein voor om en bij de 12.000 festivalgangers, van alle leeftijden. Ondanks temperaturen richting de 35 graden is het rustig gebleven in de hulpposten. Balthazar speelt als voorlaatste act op HEAR HEAR zijn laatste Belgische festivalshow van de zomer.
Wie absoluut geen last lijkt te hebben van de hitte, is Liam Gallagher. De helft van het iconische broederduo achter Oasis verschijnt op het podium in een winterse parka én met een vissershoedje op. Veel festivalgangers op HEAR HEAR hadden bijzonder hard uitgekeken naar zijn show. In de finale bij Oasisnummers "Wonderwall" en "Champagne Supernova" stijgt de temperatuur nog wat meer in de WAH WAH-tent. (Bij het Pukkelpop-publiek beter bekend als "Marquee", red.)
Lokt ook veel volk: het gitaargeweld van Pixies. Eens de avond is gevallen, en de temperatuur wat zakt, stijgt het enthousiasme en de energie in de concerttenten waar het - ondanks pogingen tot ventilatie - toch behoorlijk warm blijft.
Hoog op de affiche later vanavond: Balthazar. Nog 5-vijf shows en hun drukke festivalzomer met shows over heel Europa zit erop. Op HEAR HEAR spelen ze hun laatste Belgische festivaloptreden van het jaar. Niet in openlucht, zoals op Rock Werchter, wel in een donkere - en naar alle waarschijnlijkheid zweterige - tent: omstandigheden waar frontmannen Maarten Devoldere en Jinte Deprez fan van zijn. "We kennen Pukkelpop erg goed, en we spelen hier graag, dus HEAR HEAR voelt tegelijk nieuw en heel vertrouwd."
Hitteplan werpt vruchten af: weinig verzorgingen in de hulpposten
De organisatie van HEAR HEAR rolde voor deze eerste editie meteen een hitteplan uit. Belangrijkste maatregelen: watervernevelaars langs de houten weg dwars door het Pukkelpopterrein, gratis drinkwater aan specifieke kraantjes en zonnecrèmedispensers, waar voorbijgangers ook de temperatuur en de UV-index van de zon kunnen zien, en dus weten hoeveel risico ze lopen op zonnebrand.
Er zijn weinig schaduwplekken, dus het komt erop aan om veel water te drinken en verkoeling te zoeken
Veel mensen volgen de raad op die door de organisatie van HEAR HEAR non-stop op de lichtborden te zien is: smeer je in en bedek je hoofd. De petten en zonnehoeden zijn niet te tellen. En de watervernevelaars op het terrein zijn een populaire verzamelplek. Al hebben sommige mensen in de vorm van een plantenspuit hun eigen verkoeling bij. Anderen leggen als vorm van extra verkoeling een vochtige handdoek in de nek.
Té warm voor een festival is het dan weer niet, horen we bij het bijzonder gemengde publiek, gaande van vriendengroepen jonge ouders, tot zestigers met hun kinderen. "Ja, het is heet, maar nooit te warm voor een festival, zeker niet na twee jaar coronacrisis. Het komt erop aan om veel koele drankjes te drinken, ook zonder alcohol, en zo goed mogelijk verkoeling op te zoeken. Al zouden er wel wat meer schaduwplekken mogen zijn", horen we van een groepje vrienden dat niet weg te slaan is bij de watervernevelaars.
Het is rustig gebleven in onze hulpposten, dus mensen hebben de aanbevelingen van de organisatie over de hitte goed opgevolgd
In de hulpposten van het Vlaamse Kruis is het trouwens rustig gebleven. "We hebben nauwelijks verzorgingen gedaan die te maken hadden met de hitte, ook intoxicaties hebben we niet gezien", zegt Gunther Groenen. "Wel hebben we een 30-tal wespensteken behandeld. Maar na vandaag kunnen we alleen maar besluiten dat de festivalgangers de adviezen van de organisatie - schaduw opzoeken en voldoende water drinken - goed hebben opgevolgd."
Eenmalig festival of een blijver?
De organisatie van Pukkelpop speelde al in 2019 met het idee om een nieuw dagfestival te organiseren. Maar toen kwam de coronacrisis, en ging het idee voor HEAR HEAR noodgedwongen de koelkast in. "We hadden het gevoel dat we op Pukkelpop veel hiphop en dance programmeerden, en steeds minder indiemuziek. Daar wilden we iets anders tegenover zetten", zegt woordvoerder Frederik Luyten.
"HEAR HEAR rijdt ook een beetje het gat dicht, na twee jaar gemiste inkomsten door de coronacrisis. We bekijken vanuit Pukkelpop elk jaar wat we extra kunnen doen, als de omstandigheden meezitten. Zo organiseerden we in het verleden Rimpelrock en Summer Swing voor oudere muziekliefhebbers", verduidelijkt hij.
"HEAR HEAR past bij waar we in de toekomst naartoe willen: Pukkelpop is een uitgesproken jongerenfestival, en dat willen we blijven, dus dan is het fijn dat we daar met HEAR HEAR iets anders kunnen naast zetten. En als organisatie is het interessant om kosten te spreiden over meerdere evenementen."
De ambitie is er om van HEAR HEAR een volwaardige speler op de festivalkalender te maken
HEAR HEAR mikt op een publiek van dertigers, veertigers en vijftigers. De eerste editie lokt om en bij de 12.000 bezoekers, terwijl er op het terrein eigenlijk plaats is voor dubbel zo veel volk.
"We zijn tevreden, want het is geen evident jaar geweest: alles is duurder geworden, en er is bijzonder veel aanbod op de festivalkalender om tegemoet te komen aan de knaldrang. De Pukkelpopper die we 20 jaar geleden verwelkomden, maar dat festival ontgroeid is: die willen we op HEAR HEAR bedienen. De ambitie is er om van HEAR HEAR een volwaardige speler op de drukke festivalkalender te maken, maar dat gaan we na de eerste editie evalueren", aldus Luyten.
Belgische gitaren boven, met onder meer Whispering Sons
Eén van de Belgische groepen die op de affiche van de eerste HEAR HEAR staat tijdens de heetste uren van de dag, is Whispering Sons. Spelen in de hitte, dat doet toch iets met een artiest én met een publiek, zegt frontvrouw Fenne Kuppens.
Na de coronaperiode is Whispering Sons bezig aan een drukke festivalzomer. Hoe blij ze daar ook om zijn: de lessen die ze geleerd hebben tijdens de noodgedwongen coronapauze willen ze vooral niet vergeten, aldus Kuppens.
0 件のコメント:
コメントを投稿