LIVEBLOG - Lichaam Queen heeft Balmoral (definitief) verlaten en reist naar Edinburgh, onwezenlijke stilte als lijkwagen passeert - VRT NWS - Crune Blogs

Latest

2022年9月11日日曜日

LIVEBLOG - Lichaam Queen heeft Balmoral (definitief) verlaten en reist naar Edinburgh, onwezenlijke stilte als lijkwagen passeert - VRT NWS

Het lichaam van de Queen is onderweg naar Holyrood Palace in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Om iets na 11 uur vertrok de lijkwagen vanuit Balmoral Castle, het favoriete vakantieverblijf van Elizabeth II waar de monarche overleed in het bijzijn van haar oudste zoon Charles en dochter Anne. Het vervoer van de eiken kist gebeurt met een lijkwagen aan een rustig tempo. De tocht zal ongeveer zes uur duren. 

Op de agenda vandaag:

  • Het lichaam van de Queen wordt in een eiken kist vervoerd van Balmoral Castle naar Holyrood Palace in Edinburgh.
  • Charles III ontmoet verschillende hoogwaardigheidsbekleders en hun partners in Buckingham Palace in Londen.
Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De Queen onderweg naar Holyrood Palace

De kist van de Queen stond in de balzaal van Balmoral Castle waar hofmedewerkers de kans kregen om afscheid te nemen. Enkele kleindochters van de Queen, prinsessen Eugenie en Beatrice en Zara Tindall, bleven zelfs overnachten op Balmoral om in alle stilte te kunnen rouwen bij hun geliefde grannie.

Tegen 11 uur (onze tijd, 10 uur lokale tijd) werd het lichaam van Elizabeth II naar buiten gedragen, symbolisch door zes jachtopzieners van het landgoed, en de kist in een lijkwagen geschoven. Vervolgens gaat de reis naar Holyroodhouse - of Holyrood Palace - in Edinburgh, de hoofdstad van Schotland.

De Schotse premier Nicola Sturgeon spreekt over een "aangrijpende" reis die het publiek de kans geeft samen te komen om het "gedeelde verlies van het land te onderstrepen". Verwacht wordt dat heel wat volk langs de weg, goed voor in totaal 280 kilometer, zal staan. De geplande route loopt langs de A90 en M90 via Aberdeen naar Dundee en Perth. De ordediensten spreken over een gigantische veiligheidsoperatie.  

Rond 17 uur is de aankomst in Edinburgh waar de Queens kist zal gezet worden in de troonzaal van Holyrood. Ook daar zal het personeel een laatste keer de Queen kunnen groeten.

Morgennamiddag wordt de Queen overgebracht naar St. Giles' Cathedral in Edinburgh. Koning Charles III en andere leden van de koninklijke familie zullen haar in stoet vergezellen. In de kathedraal volgt een eredienst waarna de Queen 24 uur opgebaard zal worden voor het grote publiek. 

Koning Charles III ook officieel benoemd tot staatshoofd van Nieuw-Zeeland

Koning Charles III is eerder vandaag officieel uitgeroepen tot koning van Nieuw-Zeeland. Ook in Australië was dat al het geval. Tijdens de ceremonie in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington verklaarde premier Jacinda Ardern dat Charles "reeds lang affectie toonde voor Nieuw-Zeeland".

Nieuw-Zeeland is een van de 14 onafhankelijke landen binnen het Commonwealth of Gemenebest waar de Britse vorst nog steeds het officiële staatshoofd is.

AFP or licensors

FOTO - Proclamaties voor de nieuwe vorst doorheen het Verenigd Koninkrijk

Vandaag worden doorheen het Verenigd Koninkrijk proclamatie-ceremonies gehouden, waarin het koningschap van Charles III officieel wordt aangekondigd met veel symboliek en traditie. Dat gebeurde onder meer in de hoofdsteden Belfast (Noord-Ierland), Cardiff (Wales) en Edinburgh (Schotland), maar ook in kleinere steden worden dergelijke ceremonies gehouden. Onder meer in Belfast en Cardiff waren er kleine protestacties van tegenstanders van de monarchie.

Cardiff Castle (Wales)
Windsor Castle (Engeland)
Edinburgh Castle (Schotland)

Liz Truss gaat dan toch niet mee op rondreis met koning Charles

In de komende dagen gaat koning Charles III op rondreis door het Verenigd Koninkrijk. Hij zal een bezoek brengen aan Schotland, Noord-Ierland en Wales. Er was aangekondigd dat de nieuwe premier Liz Truss hem zou vergezellen, een aankondiging die in de pers toch wat vragen had opgeroepen. Nu heeft Downing Street aangekondigd dat de premier niet zal meegaan met de vorst.

Colonne met kist van de Queen maakt geplande stop

De autocolonne met de lijkwagen van de Queen houdt nu een geplande pauze, om te tanken en de bestuurders even rust te gunnen. De reis van Balmoral Castle naar Holyroodhouse in Edinburgh, die vanmorgen om 11 uur begon, is nu halfweg. De voorziene aankomsttijd is 17 uur.

Antigua wil referendum over Charles III

De Caraïbische eilandstaat Antigua en Barbuda gaat binnen de drie jaar een referendum organiseren. De inwoners mogen dan beslissen of ze een republiek worden of de Britse koning Charles III behouden als staatshoofd. Antigua and Barbuda is een van de 14 staten van het Gemenebest waar de Britse monarch ook staatshoofd is, net zoals in Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Dit is geen gebrek aan respect
premier Browne over het referendum


Antigua is sinds 1981 onafhankelijk en er wonen ongeveer 100.000 mensen. Premier Gaston Browne hoopt nu dat zijn landgenoten zich uitspreken voor een republiek. “Dit is geen gebrek aan respect voor de Queen of koning Charles III, maar wel de laatste stap om de onafhankelijkheid te realiseren en een echte soevereine natie te worden”, aldus premier Browne.

In Australië woedt de discussie over republiek of monarchie al langer, vooral dan bij de Labourpartij en de groenen, maar de sociaaldemocratische premier Anthony Albanese vindt dat geen prioriteit voor zijn eerste ambtstermijn. Zijn collega in Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, vindt dat ook. 

Ex-premier herinnert zich "shut up" van de Queen op vakantie

Op BBC hebben drie gewezen premiers herinneringen opgehaald aan hun vakanties met de Queen en wijlen prins Philip op Balmoral Castle. Het is een traditie dat eerste ministers worden uitgenodigd om tijd door te brengen met het staatshoofd op het Schotse platteland. David Cameron vertelde dat hij helemaal verdwaald was toen een auto voorbijreed. De auto vertraagde en eenmaal het raampje naar beneden, bleek prins Philip achter het stuur te zitten. "Premier, je bent de weg kwijt, niet waar", reageerde de prins laconiek. Volgens Cameron kookte Philip tijdens de vakanties, zijnde: barbecueën. Het was de Queen die de tafel dekte en afruimde. 

Ook Gordon Brown had een onwaarschijnlijke anekdote, van een vloekende Queen. Elizabeth was het geblaf van haar corigi's beu en riep gevat "shut up" (hou je bek, red.). De zonen van Brown waren erbij en de toenmalige premier vreesde dat dit het perfecte excuus kon worden. "Als de Queen shut up gebruikt, mogen wij toch ook?"   

De Queen en haar man prins Philip genoten altijd van het Schotse platteland op Balmoral.

BEKIJK - Kistdragers oefenden vanochtend heel vroeg om Queen naar Holyrood te begeleiden

Krans van bloemen uit de tuinen van Balmoral

Op de kist van de Queen is één krans te zien. De krans bestaat uit bloemen die uit de tuinen van het landgoed van Balmoral Castle komen. Dat tweet het Britse koninklijke paleis. Het gaat onder meer om dahlia's en pronkerwt.

Aangeslagen prinses Anne vergezelt haar moeder

In een van de auto's die de Queen volgt, zit dochter prinses Anne en haar man Tim Laurence. De Princess Royal zal dinsdag ook op het vliegtuig zitten dat de kist van haar moeder overbrengt van Edinburgh naar Londen. Van daaruit gaat het richting Buckingham Palace.  

Haar enige dochter wijkt niet van haar zijde.

BEKIJK - Drones filmen laatste reis van de Queen

Premier Nicola Sturgeon: "Schotland brengt hulde aan een uitzonderlijke vrouw"

FOTO - Straten vullen zich met duizenden mensen, onwezenlijke stilte als de lijkwagen met de Queen passeert

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

BEKIJK - De lijkwagen rijdt de hekken van Balmoral uit

Hoe ziet de troonzaal eruit waar de Queen zal liggen?

De troonzaal van Holyrood. (foto: royal/uk)

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiT2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wOS8xMS9xdWVlbi12YW4tYmFsbW9yYWwtbmFhci1ob2x5cm9vZC1ob3VzZS_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿