Van koning Charles tot prins Archie: hoe de dood van de Queen een heuse stoelendans met adellijke titels in gang zet - VRT NWS - Crune Blogs

Latest

2022年9月10日土曜日

Van koning Charles tot prins Archie: hoe de dood van de Queen een heuse stoelendans met adellijke titels in gang zet - VRT NWS

Nu zijn moeder Elizabeth II gestorven is, komt Charles III op de Britse troon te zitten. En zijn koningschap zet dan weer een heus doorschuifsysteem van adellijke titels in gang. Wie is nu welke prins of hertog? We proberen de puzzel al eens te leggen.

Koning Charles III

Kroonprins Charles (73) mag zich voortaan koning Charles III noemen. Hij kiest daarmee gewoon voor de naam die hij bij zijn geboorte heeft gekregen, net zoals zijn moeder destijds ook deed. Dat lijkt logisch, maar de nieuwe Britse monarchen zijn wel degelijk vrij om hun koninklijke naam te kiezen. Zo heette de beroemde koningin Victoria bij haar geboorte eigenlijk Alexandrina (een van haar peters was tsaar Alexander I van Rusland) en was de geboortenaam van koning Edward VII eigenlijk Albert Edward.

In de Britse pers werd er even gespeculeerd over de vraag of Charles misschien George VII als koninklijke naam zou kiezen, ter ere van zijn geliefde grootmoeder, de Queen Mother, de vrouw van koning George VI. Maar dat gerucht werd snel de kop ingedrukt.

Charles neemt ineens ook de titel hertog van Lancaster over van koningin Elizabeth. Het is een juridisch enigszins gecontesteerde titel die Engelse koningen al sinds de middeleeuwen gebruiken (al sinds de laatste hertog van Lancaster Hendrik Bolingbroke de Engelse troon overnam van koning Richard II). Het hertogdom Lancaster wordt sindsdien een kroondomein genoemd, waaruit de vorst een inkomen ontvangt.

Koning Charles: een naam met een eerder bedenkelijke reputatie

Het wordt "Charles III", dat betekent dat er ook nog enkele andere Karels op de troon moeten gezeten hebben. Maar die hebben geen al te beste historische reputatie. 

De eerste koning Charles (Karel I) werd gekroond in 1625. Hij was een man die de absolute macht nastreefde. Hij botste daarin voortdurend met het parlement. Het leidde uiteindelijk tot een heuse burgeroorlog. Karel werd afgezet en onthoofd en de monarchie werd zelfs even afgevoerd. 

Pas 11 jaar later werd Engeland weer een koninkrijk, toen Karel II op de troon werd gehesen. Ook hij had een hoogst wankele relatie met de parlementen en stond daarnaast bekend als iemand die massa's geld uitgaf aan oorlogen. Tijdens zijn heerschappij brak ook de pest uit in Engeland en verwoestte de "Grote Brand" Londen.

En dan was er nog Karel Edward Stuart, ook wel Bonnie Prince Charlie genoemd, die in de achttiende eeuw met een opstand zijn rechten op de Engelse troon probeerde op te eisen. Hij was de kleinzoon van katholieke koning Jacobus II, die was afgezet ten voordele van de protestante lijn van de familie. Bonnie Prince Charlie werd door zijn volgelingen steevast bestempeld als koning Karel III, maar die titel heeft hij nooit officieel kunnen voeren.

Koningin-gemalin Camilla

Camilla, die na Diana de tweede vrouw van Charles is, zal voortaan koningin-gemalin worden genoemd. Dat was al aangekondigd na haar huwelijk met Charles in 2005, maar naar aanleiding van de 70e verjaardag van haar koningschap benadrukte koningin Elizabeth nogmaals haar wens dat Camilla, "wanneer die tijd komt", bekend zou staan als koningin-gemalin. 

Kroonprins William en prinses Kate

Charles' oudste zoon, prins William (40), wordt nu de kroonprins. Maar hij en zijn vrouw Kate Middleton nemen ook andere titels over van Charles en Camilla. Voortaan zijn ze dus niet alleen meer de hertog en hertogin van Cambridge, maar ook van Cornwall. Op Twitter is de naam van hun account al in die zin aangepast.

William heeft automatisch ook de Schotse titels hertog van Rothesay, graaf van Carrick, baron van Renfrew, lord of the Isles en prins en "great steward" van Schotland overgenomen van zijn vader.

Hij krijgt ook de titel prins van Wales van Charles. Die titel wordt traditioneel aan de mannelijke troonopvolger gegeven, maar daarover moest Charles wel zelf beslissen. In zijn eerste toespraak bevestigde Charles dat William voortaan prins van Wales is en zijn vrouw Kate prinses van Wales genoemd mag worden, een titel die Camilla nooit gebruikte uit respect voor de laatste officiële prinses van Wales, Williams moeder Diana.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Ook Charles' titel graaf van Chester zal waarschijnlijk aan William worden doorgegeven.

Prins George, prinses Charlotte en prins Louis

De kinderen van William en Kate mag je voortaan prins George van Cornwall en Cambridge, prinses Charlotte van Cornwall en Cambridge en prins Louis van Cornwall en Cambridge noemen. Het deeltje "van Cornwall" is erbij gekomen via koning Charles en hun ouders, zoals we hierboven hebben uitgelegd.

picture alliance / Royal Press Europe

Prins Archie en prinses Lilibet

Archie Harrison en Lilibet Diana Mountbatten-Windsor, de kinderen van prins Harry en Meghan Markle, zijn niet geboren als prins en prinses, maar zijn het vanaf nu technisch gezien wel, althans volgens de regels die koning George V in 1917 heeft vastgelegd. 

Volgens die regels zijn de achterkleinkinderen van de monarch geen prinsen en prinsessen, met uitzondering van de oudste zoon van de oudste zoon van de troonopvolger. Dat was dus tot gisteren enkel George, de zoon van William. De Queen besliste daarenboven dat ook alle andere kinderen van William automatisch prins of prinses zouden zijn (vandaar dat er voordien al gesproken werd over prinses Charlotte en prins Louis).

Kleinkinderen van de monarch in de mannelijke lijn mogen wel de prinsentitel voeren. Archie en Lilibet zijn kleinkinderen van de nieuwe koning Charles en zullen dus automatisch prins en prinses van Sussex worden. Lees: zolang koning Charles het Britse koningshuis niet afslankt, zoals hij naar verluidt zou willen doen.

Een van de weinige publieke beelden van prins Harry, Meghan en hun twee kinderen Archie en Lilibet: dit kerstkaartje uit 2021.
© Photo by Alexi Lubomirski, Copyright owned by Prince Harry and Meghan, The Duke and Duchess of Sussex via Bestimage

Meghan zei destijds in een controversieel interview dat ze die prinsentitel voor haar kinderen vooral belangrijk vindt omdat dat dan betekent dat zij automatisch politiebescherming krijgen. Het is een strijd die zij en Harry al lang voeren en waarvoor ze zelfs gerechtelijke stappen ondernamen tegen de Britse staat.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiR2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wOS8wOS9hZGVsbGlqa2UtdGl0ZWxzLW5hLWRvb2QtcXVlZW4v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿