Morgen verschijnt de langverwachte docuserie "Harry & Meghan" op Netflix. In die zesdelige reeks delen de Britse prins en zijn vrouw "hun verhaal". De zenuwen binnen de Britse paleismuren staan strak gespannen, want de serie zou niet alleen een inkijk geven in het privéleven van de twee royals, maar ook fel uithalen naar de Britse monarchie.
Wordt het een zeemzoet verhaal over hoe de vonk oversprong tussen de Britse prins Harry en de Amerikaanse actrice Meghan Markle? Of een venijnige beschuldiging aan het adres van het Britse koningshuis? Naar alle waarschijnlijkheid is "Harry & Meghan", de docuserie, een combinatie van beiden.
Morgen kan je de reeks bekijken op Netflix, in afwachting daarvan zetten we op een rijtje wat we nu al weten. Hoe is de reeks tot stand gekomen? Waarom verschijnt hij nu pas? En hoe zal het Britse koningshuis reageren?
- In september 2020, kort nadat Harry en Meghan afstand deden van het Britse koningshuis, tekende het koppel een miljoenencontract bij de streaminggigant Netflix. De twee zouden gaan meewerken aan documentaires, langspeelfilms, televisieseries en kinderprogramma's.
- De docuserie "Harry & Meghan" is bij uitstek de meest langverwachte productie die uit de samenwerking tussen het koninklijke paar en Netflix voortkomt. De release van de reeks is al een aantal keren uitgesteld - naar verluidt eerst omwille van felle kritiek op het vijfde seizoen van "The Crown" en later omwille van het overlijden van de Queen. Tot nu toe bleven veel details over de docuserie geheim.
- Morgen, op donderdag 8 december, is het dan toch zover. Dan verschijnt het eerste deel van de docuserie, "Volume I", op Netflix. Deel twee is precies één week later, vanaf donderdag 15 december, te bekijken.
- "Ik besefte dat ze me nooit zouden beschermen", zegt Meghan in de trailer voor de reeks, gevolgd door een beeld van de Amerikaanse actrice in tranen. "Ik was doodsbang", zegt Harry. "Ik wilde niet dat de geschiedenis zich zou herhalen." De vergelijking tussen Harry's vrouw Meghan en zijn moeder prinses Diana wordt meteen gemaakt. We zien flashbacks naar de jaren 90, toen Diana omsingeld werd door de cameraploegen die nu ook Meghan teisteren. Prinses Diana overleed in 1997 in Parijs bij een auto-ongeluk, opgejaagd door Britse paparazzi.
- "Dit gaat over haat, dit gaat over ras", zien we een commentator in de trailer ook zeggen. "Het is een vies spelletje", klinkt het bij Harry. "Niemand kent de hele waarheid, maar wij kennen de hele waarheid", voegt de Britse prins nog zelfzeker toe aan het einde van de trailer, in een video opgenomen met een smartphone.
- Over één beeld in de teaser voor "Harry & Meghan", die een paar dagen voor de trailer verscheen, is ook meteen controverse ontstaan. Het gaat om een zwart-witbeeld van paparazzi, net op het moment dat Harry zegt: "Ik moest alles doen om mijn familie te beschermen". De prins insinueert dus dat die fotografen zijn gezin bedreigden, maar de Britse krant "The Sun" ontdekte dat de foto helemaal uit zijn context gerukt is. In de fotodatabase Alarmy vind je de foto snel terug via het trefwoord "paparazzi". En wat blijkt? Het gaat niet om paparazzi die Britse royalty najagen, maar wel om pers die klaarstaat voor de Londense première van "Harry Potter and the Deathly Hallows: Part Two" in 2011.
- Ondanks de felle uithalen van Harry en Meghan naar het Britse koningshuis in de trailer, blijft het afwachten welke toon het koninklijke paar zal aanslaan in de serie. Sommige royalty-watchers speculeren over een vijandige houding van het koppel, en venijnige beschuldigingen richting de leden van het Britse koningshuis.
- Andere kenners beweren dan weer dat Harry en Meghan milder zullen zijn, na de dood van koningin Elizabeth II eerder dit jaar. Het paar zou de serie nog hebben aangepast na haar overlijden, en ervoor hebben gekozen om hun familie minder hard aan te pakken dan gepland.
- Het is dan ook uitkijken naar de toon van "Harry & Meghan" en naar de reactie van Buckingham Palace op de docuserie. Na de dood van de Queen leken prins Harry en zijn broer en troonopvolger William zich weer verzoend te hebben. Ze verschenen voor het eerst in meer dan twee jaar samen aan het kasteel van Windsor. Zal deze serie de relatie tussen de broers weer doen verzuren?
- De regisseur van de docuserie is niemand minder dan tweevoudig Oscar-winnares Liz Garbus, die in 2012 ook de documentaire "Love, Marilyn" regisseerde. Je zou haar ook kunnen kennen van de documentaire "Bobby Fischer Against the World", over het leven van de elfvoudig wereldkampioen schaken Bobby Fisher.
- Volgens Netflix zelf is de reeks een "ongeziene en diepgaande docuserie" waarin "de hertog en de hertogin van Sussex de andere kant van hun spraakmakende liefdesverhaal delen". De serie verkent "de heimelijke dagen van hun vroege verkering" en "de uitdagingen die ertoe geleid hebben dat ze zich gedwongen voelden een stap terug te zetten" uit het Britse koningshuis.
- In de reeks nemen ook vrienden en familie van Harry en Meghan het woord, van wie de meesten nog nooit in het openbaar gesproken hebben over de intriges in het Britse paleis. Harry en Meghan voeren ook historici op, die "de huidige staat van het Britse Gemenebest bespreken" en het zullen hebben over "de relatie van de koninklijke familie met de pers".
- "De serie wil meer dan het liefdesverhaal van één koppel belichten en schetst een beeld van onze wereld en hoe we met elkaar omgaan", stelt Netflix. Al lijkt de reeks voorlopig toch vooral het standpunt van prins Harry en zijn vrouw in de verf te willen zetten. Onpartijdigheid hoeven we dus niet meteen te verwachten.
Racisme ligt zéér gevoelig in de Britse koninklijke familie
Racisme heeft een grote rol gespeeld in de beslissing van Harry en Meghan om het Verenigd Koninkrijk te verlaten en naar de VS te verhuizen. Dat gaf prins Harry vorig jaar toe in een interview bij de Amerikaanse presentatrice Oprah Winfrey.
In datzelfde interview zei Meghan dat dat de huidskleur van hun zoontje Archie een gespreksonderwerp was achter de paleismuren. Meghan heeft een zwarte moeder en blanke vader en is dus van gemengde afkomst.
Sinds die verwijten van Harry en Meghan ligt racisme en discriminatie erg gevoelig binnen het Britse koningshuis. Vorige week nog reageerde Buckingham Palace nog sneller dan zijn schaduw om een racistisch incident aan te pakken. Lady Susan Hussey, de doopmeter van prins William, stapte op nadat ze tijdens een evenement op het paleis een zwarte vrouw bleef vragen "waar ze vandaan kwam".
Tegelijk weerklinkt de roep van enkele voormalige Britse kolonies luid om op termijn als republiek door het leven te gaan. Voor koning Charles is het dus strategisch van groot belang om die landen - met veel inwoners van kleur - niet tegen de borst te stuiten met racistische incidenten.
0 件のコメント:
コメントを投稿