Hoe de Belgische staat auteursrecht op nieuwe nummer van Crazy Frog heeft (met dank aan Raymond van het Groenewoud) - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2023年1月6日金曜日

Hoe de Belgische staat auteursrecht op nieuwe nummer van Crazy Frog heeft (met dank aan Raymond van het Groenewoud) - VRT.be

De Belgische staat heeft een deel van het auteursrecht op het nieuwe nummer van Crazy Frog. Dat komt omdat het een cover is van een oud nummer van de vader van Raymond van het Groenewoud. Die deed afstand van zijn erfenis en dus ook zijn auteursrechten, waardoor de Belgische staat de rechten krijgt.

Crazy Frog, ook bekend als The Annoying Thing (Het irritante ding), veroverde in 2003 de wereld vanop zijn onzichtbare moto. Met een cover van Harold Faltermeyer's Axel F, een neuterig stemmetje en veel "ding dings" werkte het kleine kikkerachtige figuurtje op velen hun zenuwen. 

Nu is hij terug met een nieuwe single, die de toepasselijke naam "A Ring Ding Ding Ding" kreeg. Kenners van de Belpopgeschiedenis zullen de hoofdmelodie meteen herkennen als die van het nummer "Yo soy cubano" van de Belgische band The Chakachas. Ook de "A Ring Ding Ding Ding" die ergens in het midden van het originele nummer gezongen wordt, is meermaals in de nieuwe Crazy Frog te horen. 

De schrijver van "Yo soy cubano" is Josef van het Groenewoud, vader van Raymond van het Groenewoud (bekend van de klassiekers "Twee meisjes" en "Liefde voor muziek"). Dat betekent dat Raymond en zijn broer eigenaar zouden zijn van de auteursrechten. Hun vader stierf namelijk in 1992 en auteursrechten worden overgedragen aan de erfgenamen.

Maar zij deden toen officieel afstand van hun erfenis. Hierdoor worden alle auteursrechten van hun vader overgedragen aan de Belgische staat. Alle inkomsten uit de rechten van Crazy Frogs nieuwe nummer zouden dus theoretisch gezien naar de staat moeten gaan. Al is het niet duidelijk of die dat geld ook effectief int. Auteursrechtenvereniging SABAM, die de auteursrechten voor de meeste Belgische muzikanten verdeelt, beheert die rechten namelijk niet meer als de erfgenamen er afstand van nemen.

Fatboy Slim en Kendrick Lamar

De staat zou niet alleen aan Crazy Frog geld kunnen verdienen. Mighty Dub Katz, een project van onder meer Brits producer Fatboy Slim, raakte ook geïnspireerd door de "A ring ding ding ding" van Van het Groenewoud. Ze gebruikten de sample en melodie in hun dancehit "Magic carpet". De intro van "Backseat freestyle" van de Amerikaanse rapper Kendrick Lamar lijkt ook van The Chakachas te komen. Al staan de namen Josef Van het Groenewoud of Nico Gomez nergens in de credits vermeld.

The Chakachas was een populaire Belgische band, opgericht door percussionist Gaston Bogaerts. Hun eerste hit "Eso es el amor" was goed voor de eerste gouden plaat voor een Belgische artiest. Veertien jaar later scoorden ze met "Jungle fever" ook hun eerste internationale hit. Die stond op nummer acht in de Amerikaanse hitlijst van Billboard. 

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMS8wNi93YWFyb20tZ2Fhbi1lci1hdXRldXJzcmVjaHRlbi12YW4tY3JhenktZnJvZy1uYWFyLWRlLWJlbGdpc2NoZS1zL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿