Hoofdrolspelers "Romeo and Juliet" uit 1968 - destijds tieners - klagen filmstudio aan voor naaktscène: "We hadden geen keuze" - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2023年1月4日水曜日

Hoofdrolspelers "Romeo and Juliet" uit 1968 - destijds tieners - klagen filmstudio aan voor naaktscène: "We hadden geen keuze" - VRT.be

Leonard Whiting (72) en Olivia Hussey (71), de sterren uit de klassieker "Romeo and Juliet" uit 1968, klagen filmstudio Paramount aan voor een naaktscène die ze destijds als minderjarige tieners speelden in de film. Ze zouden meer dan 500 miljoen euro eisen. In de aanklacht schrijven de acteurs dat de inmiddels overleden regisseur Franco Zeffirelli pas op de dag zelf vertelde dat de geplande kusscène naakt zou gespeeld worden, en dat ze geloofden dat ze geen andere keuze hadden dan daar in mee te gaan.

Olivia Hussey, toen 15 en nu 71, en Leonard Whiting, toen 16 en nu 72, dienden bij het Los Angeles County Superior Court een aanklacht in voor seksueel misbruik, seksuele intimidatie en fraude. "Regisseur Franco Zeffirelli, die in 2019 overleed, vertelde de twee aanvankelijk dat ze vleeskleurige ondergoed zouden dragen in de slaapkamerscène", citeert persagentschap AP uit de aanklacht. 

Maar op de ochtend van de draaidag van de scène zou Zeffirelli plots aangekondigd hebben dat ze enkel make-up op het lichaam zouden dragen, anders zou de film "falen". Hij verzekerde hen volgens de aanklacht wel dat de camera zo zou worden geplaatst dat er geen naakt te zien zou zijn. De acteurs gingen daarin mee omdat ze "geloofden dat ze geen andere keuze hadden".

Maar de belofte dat er geen naakt te zien zou zijn werd gebroken: Whitings blote billen en Hussey's blote borsten worden kort getoond tijdens de scène. "Ze werden zonder hun medeweten naakt gefilmd en dat is in strijd met de Californische en federale wetten tegen onfatsoenlijkheid en uitbuiting van kinderen", luidt de aanklacht. 

Er waren geen opties, er was geen #MeToo

Tony Marinozzi, manager van beide acteurs

"Wat hen werd verteld en wat er gebeurde waren twee verschillende dingen," zegt manager Tony Marinozzi, die beide acteurs vertegenwoordigt, in vakblad Variety. "Ze vertrouwden Franco, ze gingen ervan uit dat hij dat vertrouwen niet zou schenden. Franco was hun vriend, en eerlijk gezegd, wat kan je doen op 16-jarige leeftijd? Er waren geen opties, er was geen #MeToo."

Emotionele schade

De film zelf was destijds een hit: "Romeo and Juliet" werd genomineerd voor vier Oscars (en won er daarvan twee) en Hussey en Whiting wonnen Golden Globes voor "meest beloftevolle acteurs" voor hun rollen in de film. Maar volgens de aanklacht hebben ze ook tientallen jaren lang emotionele schade geleden en hadden ze daardoor carrières "die niet in overeenstemming waren met het succes van de film". 

Gezien dat leed en de inkomsten die de film sinds de release heeft opgebracht, zouden de acteurs een schadevergoeding eisen van meer dan 500 miljoen euro aan filmstudio Paramount Pictures. De studio zelf heeft nog niet gereageerd.

Enkele jaren geleden verdedigde Hussey de scène nog. "Niemand van mijn leeftijd had dat eerder gedaan," zei ze in een interview uit 2018 met Variety. Ze voegde er overigens aan toe dat Zeffirelli de scène smaakvol in beeld had gebracht. "Het was nodig voor de film."

Hussey en Whiting poseren tijdens een perstour voor "Romeo and Juliet" in 1968 onder het beroemde balkon van de familie Capulet in Verona.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiQmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMS8wNC9yb21lby1lbi1qdWxpYS1yZWNodHN6YWFrL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿