Aster Nzeyimana ruilt VRT in voor VTM: 'Hij is uniek in Vlaanderen' - De Standaard - Crune Blogs

Latest

2023年5月12日金曜日

Aster Nzeyimana ruilt VRT in voor VTM: 'Hij is uniek in Vlaanderen' - De Standaard

VRT-gezicht Aster Nzeyimana gaat voor VTM werken. Hij zal als voetbalexpert de matchen van de Rode Duivels en de Champions League becommentariëren en zal ook The voice van Vlaanderen presenteren.

Live presenteren en snel kunnen schakelen als het nodig is. Dat moet je zowel als sportverslaggever en als tv-presentator onder de knie hebben. Tegenover Het Nieuwsblad laat Aster Nzeyimana uitschijnen dat het een evidentie is. Nochtans is de combinatie van beide wat hem zo aantrekkelijk maakt voor VTM. ‘Hij kan voetbal en entertainment combineren. Dat is uniek in Vlaanderen’, zegt woordvoerder Tine Danschutter. De commerciële omroep heeft de rijzende ster van de Reyerslaan een aanbod gedaan dat hij niet kon laten liggen.

Nadat hij dit voorjaar op VRT 1 al even kon oefenen als gastheer van een shinyfloorshow tijdens The greatest dancer van Vlaanderen, zal hij bij zijn nieuwe werkgever naast An Lemmens het negende seizoen van The voice van Vlaanderen presenteren. Maar voor de 29-jarige presentator is vooral het vooruitzicht om de Rode Duivels en de Champions League te becommentariëren, een droom die uitkomt. Nzeyimana moet, samen met Maarten Breckx, hét gezicht van het voetbal op de zender worden.

Zijn exit betekent ook dat het voetbalmagazine Extra time op Canvas alweer op een nieuwe presentator moet zoeken. Nzeyimana volgde in januari 2022 Frank Raes op, toen die laatste met pensioen ging.

Breder profiel

Voor VTM is het een toptransfer. ‘Voor ons live voetbal komt zijn talent goed van pas’, zo zegt de woordvoerder. Ze voegt er nog aan toe dat hij ‘goesting en levensvreugde uitstraalt’. Allicht is dat Nzeyimana’s grootste troef. Zowel tieners als hun grootouders vinden hem sympathiek zonder dat hij vervalt tot de karakterloze ideale schoonzoon.

In een interview met De Standaard noemde hij Harry Styles, die weinig onderscheid maakt tussen vrouwen- en mannenkleding, een stijlicoon. ‘Je mag nooit veralgemenen, maar mijn generatie denkt minder na over zaken zoals gender’, zei hij. Mode had hem bevrijd. Het stereotype van de voetbalmacho mocht de prullenbak in.

Op het scherm maakten zijn fleurige hemden steeds vaker plaats voor spannendere stuks, al botste hij ook op het strakke keurslijf van het nieuwsanker. ‘In Het journaal moet ik toch vooral geur- en kleurloos zijn’, zei hij drie jaar geleden aan De Morgen.

Jongste sportanker

Nzeyimana was nog maar 22 toen hij in 2016 voor het eerst het sportnieuws op Het journaal presenteerde. Hij was het jongste sportnieuwsanker ooit. ‘Nieuw schoon volk in onze studio’: zo stelde Goedele Wachters hem voor. Na zijn tienerjaren als beloftevolle jeugdvoetballer, was hij in de media als een sprinter uit de startblokken geschoten. Twee jaar voordien had hij pas zijn debuut gemaakt bij MNM.

Voor de openbare omroep representeerde de jonge journalist de superdiverse samenleving waarbij het aansluiting zocht. Maar vooral: hij presenteerde met een naturel waar anderen jarenlang op moeten oefenen. Dat jaar verscheen het sportanker op de cover van het blad Focus Knack als gezicht van Generatie Nu, een eer die doorgaans was weggelegd voor muzikanten, acteurs en kunstenaars. Iedereen kon zien dat hij vroeg of laat buiten de strakke nieuwsomgeving zou breken.

Het zou uiteindelijk nog enkele jaren duren. Vorig jaar praatte hij Those were the days aan elkaar, een VRT Max-docureeks over de Belgische discotheken die ook op Canvas te zien was. Inspiratie deed hij mogelijk op in The Villa, de nachtclub van Vincent Van Trier, ex-doelman van Antwerp, waar hij zich liet zien in het gezelschap van BV’s. Op VTM maakte hij al een keer zijn opwachting in The masked singer, samen met zijn vriendin Lize Feryn als gekostumeerde robot.in die andere VTM-show, The masked singer. De twee verschenen ook samen in Het huis op Eén. Zijn eerste grote opdracht als gastheer vervulde hij eerder dit voorjaar in The greatest dancer van Vlaanderen.

De verwachting was toen dat die rol naar Niels Destadsbader zou gaan. Hij belandde uiteindelijk op de jurybanken. Nochtans had de VRT twee jaar geleden diep in de buidel getast om de voormalige Ketnetpresentator terug te kopen van VTM. De ironie van het lot wil dat Nzeyijamana daar nu The voice van Vlaanderen in de schoot geworpen krijgt. In dat programma zat Destadsbader ook in de jury.

‘Met het becommentariëren en omkaderen van topwedstrijden zit ik midden in de actie, de plaats waar ik me het best voel. Dat ik bij VTM voetbal kan combineren met mijn andere liefde, entertainment, maakt het plaatje compleet’, zegt Nzeyimana in een persbericht. ‘Het is uiteraard jammer dat Aster VRT verlaat, maar dit bewijst nogmaals dat VRT een kweekvijver van talent is’, zegt VRT-woordvoerder Bob Vermeir in een reactie op zijn vertrek.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzA1MTFfOTM3OTEzMTjSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿