Live - Kroning Britse koning Charles. Stoet onderweg naar Westminster Abbey, waar Charles gekroond wordt - De Morgen - Crune Blogs

Latest

2023年5月6日土曜日

Live - Kroning Britse koning Charles. Stoet onderweg naar Westminster Abbey, waar Charles gekroond wordt - De Morgen

LiveblogKroning Charles III

De sleep van Charles werd vastgehouden door onder andere prins George.  Beeld REUTERS
De sleep van Charles werd vastgehouden door onder andere prins George.Beeld REUTERS

Charles III wordt vandaag officieel gekroond tot de nieuwe Britse vorst. Hij volgt op 74-jarige leeftijd wijlen Queen Elizabeth op. Coronation Road – Kroningsweg – in Oost-Londen is het decor van heel wat rituelen en symbolen. Volg alle gebeurtenissen in onze liveblog.

Lees ook

Reportage. ‘Voor mij zal het een gewone dag zijn’: de kroning van Charles laat veel van zijn onderdanen koud

Portret. Hertog ‘Eddie’ regelt alles voor de Windsors, van Elizabeths uitvaart tot de kroning van Charles

Live
  1. 12:05

    Koning Charles aangekomen in Westminster Abbey

    Koning Charles is aangekomen in Westminster Abbey. Als eerste maakte Camilla haar intrede in de kerk, gevolgd door Charles. Zijn sleep werd vastgehouden door een aantal pages, onder wie prins George. In hun kielzog volgden kroonprins William en zijn echtgenote Kate. Nog voor de hoofdrolspelers de kerk betraden, werd een aantal koninklijke regalia, waaronder de kronen voor Charles en Camilla, binnengebracht. De dienst zal ongeveer twee uur duren.

    De kleding die koning Charles draagt tijdens de kroning zijn historische kledingstukken die door zijn voorgangers tijdens hun kroningen zijn gedragen. Het gaat om onder meer een witte tuniek die George VI tijdens zijn kroning in 1937 droeg. Ook krijgt hij de zogeheten Supertunica aan, een goudkleurige cape die onder de keizerlijke mantel wordt gedragen. Deze Supertunica werd ook gebruikt voor de kroningen van George V, George VI en Elizabeth.

    De keizerlijke mantel wordt over de Supertunica gedragen en is het oudste kledingstuk dat Charles om de schouders krijgt. De mantel is gemaakt voor de kroning van George IV in 1821 en bestaat onder meer uit een gouden stof met goud, zilver en zijde en een gouden sluiting.

    Om zijn middel krijgt Charles de kroningszwaardriem waaraan het zogenoemde Sword of Offering wordt gehangen. De riem waaraan het zwaard wordt gehangen is gemaakt van een gouden stof met donkerrode zijde. Normaal gesproken wordt de riem voor iedere nieuwe kroning opnieuw gemaakt, maar Charles heeft ervoor gekozen om de kroningszwaardriem van zijn grootvader opnieuw te gebruiken.

    Tot slot krijgt de koning een speciale handschoen om zijn rechterhand. Ook hier heeft Charles, in het kader van duurzaamheid, ervoor gekozen een oud model te hergebruiken van George VI. Met die hand houdt de koning de koninklijke scepter vast. 

    REUTERS - De Britse koning Charles en koningin Camilla reisden in de Diamond Jubilee State Coach van Buckingham Palace naar Westminster Abbey.
    AFP
    AFP
  2. 11:02

    Charles gearriveerd op Buckingham Palace, om 11.20 begint de processie

    Inmiddels zijn koning Charles en koningin-gemalin Camilla aangekomen op Buckingham Palace en bewegen ze zich langzaam naar Westminster Abbey. Om 11.20 uur (Belgische tijd) begint de processie. Daarop zal een dienst volgen van van 12 tot 2 uur in Westminster Abbey. Om 15.30 volgt er een balkonscène bij Buckingham Palace.

    Er vindt een traditionele processie plaats, waarin onder andere prins William en zijn zoon, prins George zullen meewandelen. Intussen zijn ook verschillende beroemde gasten gearriveerd, onder wie de Amerikaanse klimaatgezant en voormalig minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en popzangers Katy Perry, die zondagavond ook optreedt tijdens het kroningsconcert. Ook de Amerikaanse First Lady, Jill Biden, werd gespot.

    AFP - Lindsay Hoyle, voorzitter van het Lagerhuis, en andere functionarissen van het Britse parlement arriveren bij Westminster Abbey.
    via REUTERS - First Lady van de Verenigde Staten, Jill Biden, en haar kleindochter Finnegan Biden.
    Getty Images - Katy Perry en Edward Enninful arriveren bij Westminster Abbey.
    AFP - De Amerikaanse popster Lionel Richie arriveert bij Westminster Abbey.
  3. 10:47

    Deze attributen zal koning Charles straks dragen bij zijn kroning

    Koning Charles III wordt straks officieel gekroond tot het nieuwe Britse staatshoofd. Naar aloude traditie zal dat gepaard gaan met een hele reeks rituelen en symbolen. U zal Charles enkele opvallende attributen zien hanteren. Welke precies, en wat betekenen ze?

    Bij de kroning mag u in ieder geval heel wat ‘blingbling’ verwachten. Onder meer een gouden appel, lepel en scepters spelen een rol bij de plechtigheid in Westminster Abbey.

    Lees hier verder. Twee mantels, scepters en een gouden lepel: deze attributen zal koning Charles zaterdag dragen bij zijn kroning

  4. 10:45

    Ruim 5.000 militairen bij Westminster voor kroning

    Meer dan 5.000 militairen van de Britse landmacht, de koninklijke marine en de luchtmacht arriveren enkele uren voor de kroning bij Waterloo station in Londen. Ze verzamelen bij Westminster om zich klaar te maken voor de kroning van Charles.

    Volgens de spoorbeheerder is het de grootste verplaatsing van militair personeel sinds de begrafenis van Winston Churchill in 1965. BBC en Sky News zenden beelden uit van treinen die leegstromen met mensen in verschillende uniforms. Door de straten marcheren al verschillende legeronderdelen en er wordt ook muziek gemaakt.

    Veel militairen lopen vanaf 10.20 uur plaatselijke tijd mee in de processie van Buckingham Palace naar Westminster Abbey, waar de kroning zal plaatsvinden.

    Langs de route die Charles en Camilla met een koets afleggen begint het ook al druk te worden. Om 06.00 uur plaatselijke tijd gingen de vakken voor toeschouwers open. Sommige mensen wachtten al uren of kampeerden zelfs om de beste plek te bemachtigen.

    REUTERS - Troepen in volledig militair uniform van verschillende militaire kazernes marcheren, als onderdeel van de kroning van Koning Charles in Londen.
    via REUTERS
    AFP
  5. 10:12

    Politie arresteert aantal tegenstanders van de monarchie

    Bij Londense protesten tegen de kroning van koning Charles III zijn volgens activisten minstens zes personen gearresteerd. Onder hen was het hoofd van de organisatie Republic, Graham Smith, vertelde activist Luke Whiting zaterdag aan het Britse persbureau PA.

    Op foto's en video's die de Europese alliantie van aanhangers van de republiek deelde was te zien hoe politieagenten de documenten van sommige betogers controleerden. De demonstranten wilden langs de optochtroute met gele vlaggen en het opschrift "Not my King" protesteren tegen de monarchie. 

    AFP

    Volgens Whiting gaf de politie geen reden voor de arrestaties. Mogelijk werd het werk van de veiligheidstroepen verstoord door het gebruik van een megafoon door de demonstranten. 

    De Britse regering heeft onlangs het recht om te demonstreren aangescherpt. Politieagenten kunnen nu protesten tegenhouden als zij vrezen dat deze een ernstige verstoring van de openbare orde zullen veroorzaken.

    AFP
    AFP
  6. 09:46

    Wordt Charles III de Britse koning die het licht uitdoet?

    Duurzaamheid zal het grote thema van Charles’ koningschap worden. Niet alleen wat het milieu aangaat, maar ook wat betreft de Britse monarchie zelf. Die raakt steeds meer betrokken in een cultuurstrijd.

  7. 09:32

    Ook tegenstanders van monarchie verzamelen in Londen

    Naast de duizenden kijklustigen die vandaag in Londen een glimp willen opvangen van koning Charles III en koningin-gemalin Camilla, verzamelen in de Britse hoofdstad intussen ook een aantal antimonarchiedemonstranten. Zij plannen tijdens de kroningsceremonie een demonstratie tegen de monarchie.

    Antimonarchieclub Republic heeft aangegeven dat ze hopen op 1.500 betogers. De demonstranten zijn van plan om gele T-shirts en borden te dragen om een "zee van geel" te vormen langs de route die de stoet met Charles zal afleggen. Ook zal de uitroep "Not my king" worden gebruikt. 

    via REUTERS

    Zaterdagochtend heeft alleszins een dertigtal demonstranten al verzameld bij Trafalgar Square, waar het grootste deel van de demonstratie zal plaatsvinden. Het aantal tegenstanders staat nog wel in schril contrast met de toegestroomde massa die het Britse koningshuis toejuichen in Londen. 

    Over het hele land staan inwoners intussen wel steeds kritischer tegenover de monarchie. In een recente enquête was meer dan de helft tegen het gebruik van belastinggeld om de kroning te financieren, in een andere enquête zei meer dan de helft onverschillig te staan tegenover de ceremonie.

    Lees ook: ‘Voor mij zal het een gewone dag zijn’: de kroning van Charles laat veel van zijn onderdanen koud

  8. 09:06

    Prinsen Harry en Andrew krijgen geen officiële rol

    Uitgenodigd maar toch wat opzijgeschoven: Harry, de jongste zoon van Charles III, die op gespannen voet staat met de koninklijke familie, en Andrew, de broer van de koning, die al geen openbare taken meer verricht, zullen geen officiële rol spelen bij de kroning. Dat heeft Buckigham Palace zaterdag bevestigd.

    De hertog van Sussex (Harry) en de hertog van York (Andrew) zijn niet langer actieve leden van de koninklijke familie, de eerste sinds zijn vrijwillige vertrek naar de Verenigde Staten met zijn vrouw Meghan in 2020, de laatste nadat hij uit de gratie was gevallen na beschuldigingen van seksueel misbruik.

    Hoewel ze meeliepen in de begrafenisstoet achter de kist van Queen Elizabeth II in Westminster Abbey na haar dood afgelopen september, zullen Harry en Andrew deze keer niet achter het koninklijk paar lopen tijdens de optocht terug naar Buckingham Palace na de ceremonie.

    Ze zullen waarschijnlijk ook niet op het balkon verschijnen voor de traditionele koninklijke groet, hoewel het paleis niet heeft bekendgemaakt wie Charles en Camilla bij die gelegenheid zullen bijstaan. 

    Maar zelfs zonder officiële rol zullen vele ogen op Harry gericht zijn. Zijn plaats in Westminster Abbey zal veel zeggen over de staat van zijn relatie met zijn vader en misschien zelfs met zijn broer, troonopvolger William, die hij niet spaarde in zijn boek 'Reserve', dat afgelopen januari werd gepubliceerd.

    De rol van Harry zal in schril contrast staan met die van William, die als troonopvolger tijdens de ceremonie zal knielen en trouw zal zweren aan de koning.

    Andrew is stilaan gewend aan zijn plek op de achtergrond. HIj mag niet meer officieel in het openbaar verschijnen en zijn militaire titels werden begin 2022 afgenomen na beschuldigingen van seksueel misbruik van een 17-jarig meisje. Andrew kocht de zaak af met een minnelijke schikking.

  9. 08:59

    Hertog ‘Eddie’ regelt alles voor de Windsors, van Elizabeths uitvaart tot de kroning van Charles

    Edward William Fitzalan-Howard, de hertog van Norfolk, zorgde vorig jaar dat de begrafenis van de Britse vorstin vlekkeloos verliep. Zaterdag organiseert hij de troonsbestijging van haar zoon. En dat alles zonder rijbewijs.

  10. 08:26

    Mensen stromen toe in het centrum van Londen

    Ondanks dat de kroning van Charles III later vandaag pas begint, stromen de mensen al toe in het centrum van Londen. De toeschouwersvakken zijn intussen geopend, zodat het publiek kan plaatsnemen langs de route van de plechtigheid.

    Honderden mensen hebben gekampeerd langs The Mall om goede plaatsen te bemachtigen. In de voormiddag komen de 74-jarige Charles en de 75-jarige koningin-gemalin Camilla daar immers voorbij op hun tocht van Buckingham Palace naar Westminster Abbey. Vele aanwezigen dragen hoeden, brillen en kledij in de kleuren van de Britse vlag. 

    De kroningsprocessie start rond 11.20 uur Belgische tijd aan Buckingham Palace. Charles en Camilla worden vervoerd in de Diamond Jubilee State Coach, de koets die werd gemaakt voor het 60-jarig troonjubileum van koningin Elizabeth in 2012, naar Westminster Abbey. Daar begint de ceremonie omstreeks 12 uur. 

    Sinds het overlijden van zijn moeder op 8 september 2022 is Charles al koning. De kroning symboliseert zijn machtsovername.

    AP - Een politieagent leidt een familie naar de kijkzones voor de kroning.
    REUTERS - Westminster Abbey wordt gereed gemaakt voor de kroningsceremonie.
  11. 19:22 Gisteren

    Ooit ‘de meest gehate vrouw van Groot-Brittannië’, nu koningin

    Een echtbreekster was ze. Een overspelige vrouw die niet alleen haar eigen huwelijk maar ook dat van Diana naar de vaantjes hielp. Maar vandaag zijn de gemoederen bedaard en wordt de ooit zo verguisde Camilla Parker Bowles gekroond tot koningin van Engeland.

    Photo News - Camilla Parker Bowles mag zich voortaan officieel koningin noemen.
  12. 18:59 Gisteren

    Groot-Brittannië maakt zich op voor kroning Charles III

    Londen en Groot-Brittannië maken zich op voor de kroning van Charles III. Nieuwsgierige toeristen en staatsleiders stroomden vrijdag stilaan toe in de Britse hoofdstad voor de grote plechtigheid.

    De 74-jarige monarch en koningin-gemalin Camilla zullen de kroon en zalving ontvangen in Westminster Abbey en dat ten overstaan van 2.300 gasten en ongetwijfeld honderden miljoenen televisiekijkers. De meest fervente fans van het koningshuis zijn intussen begonnen met naar The Mall te trekken, de laan die van Buckingham Palace vertrekt, om een zitje op de eerste rij te bemachtigen.

    De buitenlandse gasten - onder meer Emmanuel Macron, prins Albert van Monaco en Jill Biden, de vrouw van de Amerikaanse president worden verwacht - arriveren geleidelijk aan in Londen en vrijdag wordt voor hen een receptie georganiseerd.

    Aan de parades en de ceremonie is inmiddels de laatste hand gelegd. De ceremonie is een ritueel dat geworteld is in bijna 1.000 jaar geschiedenis, maar dat nog maar weinig Britten in hun leven hebben meegemaakt.

    AFP - Fans van het Britse koningshuis verzamelen in de buurt van Buckingham Palace.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMikQFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9zbmVsbmlldXdzL2xpdmUta3JvbmluZy1icml0c2Uta29uaW5nLWNoYXJsZXMtc3RvZXQtb25kZXJ3ZWctbmFhci13ZXN0bWluc3Rlci1hYmJleS13YWFyLWNoYXJsZXMtZ2Vrcm9vbmQtd29yZHR-Yjk0ZDY2ZDIv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿