De concerten van de Duitse metalband Rammstein in Brussel zijn uitverkocht, maar er is veel discussie over. Tegen zanger Till Lindemann loopt in Duitsland een gerechtelijk onderzoek wegens verkrachting. In de StuBru-podcast “Zware klap” lucht de bassist van de Belgische rockband Brutus zijn hart: “Ik word emotioneel slecht van al die verhalen”.
Op 3, 4 en 5 augustus treedt de Duitse metalgroep Rammstein op voor een uitverkocht Koning Boudewijnstadion in Brussel. De kaartjes gingen al in september de deur uit. Of er een effect is van de klachten tegen frontman Till Lindemann is niet duidelijk. Via Ticketswap worden veel kaartjes (tot meer dan duizend per concertdag) opnieuw te koop aangeboden, maar volgens organisator Greenhouse Talent is dat niet meer dan gewoonlijk.
OPROEP: Bied jij je Rammstein-tickets te koop aan en waarom?
Indien jij je tickets van Rammstein te koop aanbiedt, dan willen wij graag weten waarom je dat doet. Is het een stil protest na de aantijgingen tegen de band, vrees je uitgeregend te worden of heb je intussen andere vakantieplannen? Laat het ons weten via oproep@vrtnws.be
Kun je nog naar Rammstein gaan kijken? Moet de groep gecanceld worden of zelf stoppen? Kan de radio die muziek nog draaien? Al die vragen komen aan bod in de podcast “Zware klap” van Studio Brussel, met Thomas Michiels van Psychonaut en Peter Mulders van Brutus.
Het zit Peter Mulders, host van de podcast en zelf bassist van de Belgische groep Brutus, heel hoog: “Ik wou het er eigenlijk niet over hebben en dacht eerst: laten we Rammstein negeren. Maar ik wil er toch graag over praten, ook over wat er breder gebeurt in de muziekwereld.”
Dit raakt mij bijna persoonlijk
De voorbije maanden doken veel getuigenissen op van vrouwelijke Rammsteinfans over seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens afterparty’s na de concerten. De Duitse justitie heeft daarop een strafonderzoek geopend tegen zanger Till Lindemann.
Peter Mulders: “Blijkbaar werden er meisjes via sociale media gerekruteerd om vooraan te komen staan, op “rij nul”. Zij mochten dan naar pre- en afterparty's, waar allerlei dingen gebeurden. Een zanger van 60 die jonge meisjes rekruteert? Het is pervers dat zo'n systeem van “rij nul” gewoonweg al bestaat!”
“Je hoort aan mijn stem dat ik het er moeilijk mee heb,” zegt Peter Mulders. “Dat Rammstein drie keer speelt in een uitverkocht Koning Boudewijnstadion, alsof er niets gebeurd is, dat ligt bij mij heel moeilijk, dat raakt me bijna persoonlijk.”
Ook recente concerten in Berlijn gingen gewoon door, ondanks een petitie met 75.000 handtekeningen en betogingen. Zanger Tillman liet wel een aantal seksuele attributen weg uit de show, schrapte nummers als “Pussy” of “Dicke Titten”, maar wijzigde ook zijn teksten, bijvoorbeeld “Iedereen is bang voor de zwarte man” werd “Iedereen is bang voor Lindemann.” De Belgische basgitarist Mulders reageert verontwaardigd: “Hij lacht er nog een beetje mee.”
“Rammstein gebruikt seks als onderwerp in zijn muziek. Dan moet je extra voorzichtig zijn als zanger en als band, dat er zeker niets fout kan gebeuren rond dat thema. Dat is je verantwoordelijkheid. Je mag niet zorgen voor verwarring, je moet stoppen vòòr de grijze zone. Geen feestjes organiseren, geen “rij nul”.
Je moet je verantwoordelijkheid opnemen
Mulders heeft zelf ook al de lijn getrokken en geeft een voorbeeld: “Bij een Brutus-show komt er een meisje naar me toe en die vraagt of ik haar t-shirt wil signeren op haar borsten. Ik doe dat niet, zei ik. En ze was kwaad. Maar ik heb ook het recht om dat niet te willen. Je moet je verantwoordelijkheid opnemen.”
Peter Mulders ziet het probleem ruimer in de muziekwereld. Op het internet circuleren lijsten van groepen en muzikanten tegen wie er klachten zijn ingediend. “Als rockmuzikant word ik daar emotioneel slecht van”. Maar het kan ook anders dan bij Rammstein. Mulders verwijst naar de band Brand New. Na klachten kwam er een statement met excuses, er was schuldinzicht, de zanger ging in behandeling, de groep hield ermee op. “Dat is wel een groot verschil met in de aanval gaan, zoals Till Lindemann”.
Zelf stoppen met optreden doet Rammstein dus niet. “Dat is een fabriek en er zit veel geld achter” en de concerten cancelen zou voor organisatoren een financiële strop zijn. Toeschouwers moeten zelf uitmaken of ze nog gaan kijken en luisteren. Zelf kan Peter Mulders de muziek niet scheiden van de persoon.
En de radio? “Studio Brussel draait Rammstein sinds 23 juni niet meer, tenzij met een reden, en met context en informatie. Goed om te horen dat de media hier bewust mee omgaan.”
In de augustusaflevering van de podcast "Zware klap" komt ook minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) aan bod, zelf liefhebber van metal en hardrock, maar niet van Rammstein. "Als je de beschuldigingen leest, dan is dat niet min: verkrachting en spiking (een verdovend middel in een drankje doen, red.) Uiteraard is iedereen onschuldig tot het tegendeel bewezen is. De Duitse justitie neemt dit heel ernstig en brengt hopelijk snel duidelijkheid."
Toeschouwers moeten zelf uitmaken of ze Rammstein nog willen zien of niet, vindt Van Quickenborne: "Het feit dat er zoveel kaarten ter beschikking worden gesteld is wel een bewijs dat er veel mensen zijn met een moreel kompas. Die zich afvragen: moeten we wel zoveel betalen om die man te gaan zien?"
0 件のコメント:
コメントを投稿