Op Instagram legt De Pauw uit waarom hij enkele maanden geleden naar de VRT stapte naar aanleiding van de documentairereeks Het proces dat niemand wou.
“Ik heb uitgelegd dat ik sinds enige tijd ook een manier zoek om mijn verhaal te vertellen”, schrijft De Pauw. “Niet om het proces opnieuw te voeren, maar in de hoop als pleger van grensoverschrijdend gedrag iets nieuws toe te voegen aan de #MeToo-discussie.”
Donderdagavond zendt Canvas dan toch die eerste aflevering van de documentaire uit - zonder De Pauw, want die weigerde eraan mee te werken.
VRT-CEO Frederik Delaplace komt zo terug op zijn beslissing om de driedelige reeks te schrappen. De Pauw vertelt dat hij de afgelopen maanden enkele ontmoetingen had met directeur content Ricus Jansegers en met CEO Frederik Delaplace. Hij vroeg hen om feitelijke onjuistheden uit de documentaire te halen, en zaken die niet stroken met de verklaringen in het dossier en het vonnis.
Wat bedoelt hij daarmee?
Machtsmisbruik
In de uitzending is onder meer de getuigenis te zien van een stagiaire bij De Pauws productiehuis Koeken Troef! Zij was een van de dertien vrouwen voor wie De Pauw zich moest verantwoorden op het proces in 2021, maar uiteindelijk is hij niet schuldig bevonden voor feiten tegenover haar.
De Pauw is eind 2021 veroordeeld voor belaging van vijf vrouwen en de elektronische overlast van een van hen. Ongeveer de helft dus. De Pauw en zijn verdediging vinden het vervelend dat enkele vrouwen via die documentaire toch hun gram zouden halen.
Eind 2022 oordeelde een burgerrechtelijke rechtbank dat ook het relaas van die vrouwen van tel kan zijn. In een aparte zaak was De Pauw namelijk een procedure voor een schadeclaim tegen de VRT gestart. Ook die rechtbank gaf hem ongelijk.
Bijvoorbeeld over De Pauws avances naar bovenvermelde stagiaire, en haar verzoeken om daarmee te stoppen, oordeelde die rechtbank in 2022 dat het ging om “volkomen ongepast en grensoverschrijdend gedrag en een vorm van machtsmisbruik”, ook al werd het correctioneel niet bestraft “om redenen eigen aan het strafrecht”.
Destijds zeiden de vrouwen ‘genoeg is genoeg’, nu geeft De Pauw dat aan. Hij vindt dat het bijna zeven jaar na het losbarsten van de zaak gedaan mag zijn met ‘de publieke schandpaal’. Geen onterechte noodkreet, maar eigenlijk startte hij zelf opnieuw een debat over de feiten op.
Vorige week zei VRT-CEO Delaplace nog dat de VRT de documentaire niet meer wou uitzenden om alle kansen te geven aan gesprekken tussen De Pauw en de betrokken vrouwen. Pas enkele dagen daarna zette De Pauw daarvoor de eerste stap door hun advocate Christine Mussche te bellen. Haar cliënten beraden zich nu om in zo’n bemiddelingsproces te stappen, maar die kans lijkt klein als De Pauw maar met de helft van hen wil samenzitten en zich niet voor alles wil excuseren.
Bemiddeling
De polemiek rond het schrappen van de uitzending heeft oude wonden opengehaald en dat bemoeilijkt zo’n bemiddeling, zegt Pieter Verbeeck van Moderator, gespecialiseerd in slachtoffer-daderbemiddeling in Vlaanderen.
“Mijn ervaring is dat uitlatingen in de media niet vaak bijdragen aan een klimaat waarin mensen meer openheid naar elkaar kunnen tonen, maar net polariserend werken”, zegt Verbeeck.
Dat is ook merkbaar in de hevigheid van de reacties. Eerder deze week nog lieten meer dan 200 mediamensen in een open brief hun ongenoegen en onvrede blijken over de beslissing om de uitzending te schrappen. Nu maakten een aantal BV’s, onder wie Sven Ornelis en Geena Lisa, hun steun over onder De Pauws bericht.
“Ik hoop dat de dames die je gekwetst hebt, zoals je zelf zegt, ook klaar zijn voor verzoening en vergeving”, schrijft Ornelis. De radiomaker hoopt op een comeback, maar reputatiecoach Jeroen Wils wees er eerder op dat verontschuldigingen dan oprecht en authentiek moeten overkomen.
Dat lijkt lastig als De Pauw nog altijd zaken betwist en eerst pogingen ondernam om een documentaire te schrappen, zonder medeweten van de betrokken vrouwen.
Andere signalen
Hij schrijft zelf in zijn bericht op Instagram dat de vrouwen in de rechtbank destijds zijn excuses niet aanvaardden omdat ze niet oprecht aanvoelden.
Hij putte zich toen inderdaad uit in verontschuldigingen, maar gaf tegelijkertijd ook andere signalen. “Soms waren bepaalde gevoelens wederzijds, het is niet fijn dat het nu lijkt op een misdaad”, zei hij. Of nog: “Het spijt mij voor al jullie gevoelens van ongemak en verdriet.”
“Het is een bijzonder samenspel dat maakt of iets overkomt als oprecht”, zegt Pieter Verbeeck van Moderator. “De vraag ‘wanneer is genoeg genoeg’ moet vooral beantwoord worden door de betrokkenen zelf.”
VRTNWS spaart eigen huis niet
De VRTNWS-redactie gaat de polemiek rond de documentaire, en de omstreden rol van de eigen VRT-CEO Frederik Delaplace, niet uit de weg.
De website heeft een apart dossier errond en zowel op dinsdag als woensdag openden de journaals met dit onderwerp.
Dinsdagavond had Bart Schols twee studiogasten aan de tafel van De afspraak over het onderwerp ‘Delaplace in oog van de storm’. Schols liet zich daarbij ontvallen: “We hebben ook gevraagd aan onze grote baas om hier te komen zitten, net als Terzake, maar dat zat er niet in.”
Ook donderdag zal er berichtgeving volgen als Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (cd&v) uitleg geeft in het Vlaams Parlement, maar Dalle liet al verstaan dat hij achter de CEO blijft staan.
0 件のコメント:
コメントを投稿