Een Siamese tweeling zou juridisch gezien met een partner kunnen trouwen in België, maar het is ongezien. Dat zeggen experten nu in de VS Abby Hensel (34), een deel van een Siamese tweeling, en Josh Bowling zijn gehuwd. Naast het juridische luik roept dit tal van andere vragen op: wat met het principe van wederzijdse toestemming? En wat met mogelijke nakomelingen?
Een bijzonder verhaal uit Minnesota in de Verenigde Staten: Abby Hensel (34) is in het huwelijksbootje gestapt met Josh Bowling, een verpleger en ex-militair. Op zich niets wereldschokkend, mocht Abby haar lichaam niet delen met haar Siamese tweelingzus Brittany. Bowling is dus getrouwd met een vrouw die onlosmakelijk verbonden is met haar eigen zus.
Abby en Brittany hebben elk een volgroeid hoofd met een stel hersenen, 2 longen, een maag en een kloppend hart. Wat ze wel delen is hun darmstelsel en hun voorplantingsorganen. Abby controleert de rechterkant van het lichaam, Brittany de linkerkant. En daarbij komt een knap staaltje coördinatie aan te pas: de twee kunnen sporten, piano spelen en ze hebben zelfs hun rijbewijs gehaald.
Wie zijn Abby & Brittany Hensel?
Abby en Brittany Hensel werden in 1990 geboren in de Amerikaanse staat Minnesota als een dicefalische, ofwel tweehoofdige, Siamese tweeling. Hun ouders kozen ervoor om hen niet te scheiden, omdat de operatie te gevaarlijk zou zijn.
De zussen raakten voor het eerst bekend bij het grote publiek na hun passage in 'The Oprah Winfrey Show' in 1996. Daarnaast verschenen ze in verschillende tv-programma's en documentaires, en in 2012 kregen ze zelfs hun eigen reality show die uitgezonden werd op tv-zenders TLC en BBC Three. Na de show verdwenen Abby en Brittany uit de media. Vandaag geven ze allebei les in een basisschool in Minnesota.
Ondanks het mooie liefdesverhaal tussen Abby Hensel en Josh Bowling, roept hun huwelijk toch heel wat vragen op. Stel dat een Siamese tweeling het in ons land zou willen doen, mag dat? Wat met het principe van wederzijdse toestemming? En wat met mogelijke nakomelingen? 3 experten laten er hun licht over schijnen.
Om te beginnen beschrijft het Belgisch wetboek een aantal juridische voorwaarden om te huwen. Zo moet je 18 jaar of ouder zijn, mag je geen bloedverwanten zijn, er moet wederzijdse toestemming zijn en huwen kan enkel tussen 2 individuen. Vooral die laatste is in dit verhaal een cruciale voorwaarde.
Abby en Brittany Hensel in 'The Oprah Winfrey Show' in 1996:
De belangrijkste vraag is of Abby en Brittany worden beschouwd als 2 natuurlijke personen, zegt expert huwelijksrecht en advocate bij Rivis, Ann Maelfait. "Dus: hebben ze elk een rijksregisternummer en een identiteitskaart? Omdat ze beide over een stel hersenen en een kloppend hart beschikken, zouden ze in principe beschouwd moeten worden als 2 aparte individuen. In dat geval is het volgens ons wetboek perfect mogelijk om te trouwen met een deel van een Siamese tweeling."
Dat zegt ook notaris Bart Van Opstal van Notaris.be. "De regelgeving in België is duidelijk: om een geldig huwelijk te hebben moet je met 2 zijn. Belangrijk is om in dit geval de burgerlijke stand, oftewel het juridisch statuut, van de dames uit te klaren. Als ze elk een aparte geboorte-akte hebben, dan is het voor de man in dit verhaal dus perfect mogelijk om voor 1 van de 2 te kiezen, en dus te trouwen."
Mogelijk moederschap
Ook expert familierecht Claudia Van de Velde staat achter dat uitgangspunt. Zij stelt zich echter heel wat vragen bij wat er gebeurt als wanneer er kinderen uit het huwelijk voortspruiten. Met andere woorden: wie is dan de moeder?
"Abby en Brittany zijn 2 aparte personen, maar ze delen wel dezelfde voorplantingsorganen", aldus Van de Velde. "Dat maakt het erg ingewikkeld als er nageslachten voortkomen uit het huwelijk. De vrouw uit wie het kind komt is niet alleen de biologische, maar ook de juridische moeder. Ik kan mij niet voorstellen hoe dat in dit geval z'n werk moet gaan, maar het is ongetwijfeld discussievoer voor experten en onderzoekers."
Volgens Van Opstal moet er in dat geval gekeken worden naar hoe het kind wordt aangegeven bij de lokale overheid. "Volgens mij moet het mogelijk zijn om in dit geval het kind administratief toe te eigenen aan de getrouwde vrouw (Abby in dit verhaal, red.). Maar ook dat heeft te maken met of de vrouw een eigen geboorteakte heeft."
Wat met Brittany?
Los van de juridische consequenties is het raden naar hoe de eerste huwelijksnacht tussen het kersverse echtpaar zich heeft voltrokken. Het spreekt namelijk tot de verbeelding dat bij ieder romantisch contact, iets anders dan een ménage à trois is uitgesloten.
En dat brengt ons naadloos naar het volgende punt: wederzijdse toestemming. Want, als je trouwt met een Siamese tweeling, kan je er beter voor zorgen dat ook het ongehuwde deel akkoord gaat met het huwelijk. Daarover is er geen eenduidig antwoord. "Ik neem aan dat ook bij de andere tweelingzus sprake is van wederzijdse toestemming", zegt Van de Velde daarover. "Als je al zo lang samen lief en leed deelt, dan veronderstel ik dat je niet over 1 nacht ijs gaat."
Dit heb ik nog nooit eerder gezien of meegemaakt
Ten slotte zijn de experten het er unaniem over eens dat zoiets ongezien is. "We hebben gezocht in onze archieven, maar er zijn geen eerdere cases gevonden", aldus advocate Maelfait. "Dit is een uniek geval". Ook familierechtexperte Claudia Van de Velde noemt het "een zeer uitzonderlijk geval". "Dit heb ik nog nooit eerder gezien of meegemaakt. Omdat het natuurlijk zo uitzonderlijk is, staat in het Belgisch wetboek ook niets vermeld over het huwen met Siamese tweelingen."
Dit artikel is geschreven met de blik op het Belgische wetboek. De wetten die gelden in de VS en de staat Minnesota wijken mogelijk af van de regels in ons land.
0 件のコメント:
コメントを投稿