De CEO van de VRT, Frederik Delaplace, heeft het compleet verkorven in de culturele wereld. In een ongemeen scherpe brief aan Vlaams minister van media, Benjamin Dalle (CD&V), sabelen meer dan 200 prominente namen uit de sector de ingreep van de topman afgelopen week neer, en de lijst groeit nog steeds aan. De CEO schrapte toen eigenhandig Het proces dat niemand wou, een documentaire over de zaak rond Bart De Pauw, uit het zendschema van Canvas. Hij deed dat om “gesprekken” tussen De Pauw en zijn slachtoffers, naar eigen zeggen, “alle kansen te geven”.
“Wij kunnen ons het aantal opgetrokken wenkbrauwen niet voorstellen van al die mensen die zich moeten hebben afgevraagd wat de link is tussen nakende excuses en het uitstellen van een documentaire, waarin de vrouwen op serene wijze hun verhaal vertellen”, klinkt het daarin. “Wij vragen ons af wat daar bedreigend aan kan zijn in een helingsproces, tenzij het door de CEO van de publieke omroep zelf als bedreigend ervaren wordt, natuurlijk.”
De ondertekenaars zeggen dat er iemand “een hand boven het hoofd” wordt gehouden. “Maar de vrouwen die hij meent te beschermen alvast niet, want zij werden pas na het uitstellen van de documentaire op de hoogte gebracht dat die was uitgesteld. Ridderlijke daad?”
Soloslim van de CEO
Ze hekelen daarna dat één man bij machte is om een uitzending tegen te houden. “Het is voor ons onaanvaardbaar dat in een televisielandschap één iemand klaarblijkelijk de macht kan hebben om, omwille van vage redenen, de uitzending van een belangrijk document over grensoverschrijdend gedrag in datzelfde landschap uit te stellen, en wie weet wel gewoon te annuleren”, klinkt het. “Misschien komt Frederik Delaplace nog uit een tijd waarin hij weg kon komen met zulke vage machtsingrepen, maar wij hopen alvast dat de boodschap vanuit de politieke wereld naar hem toe even duidelijk en kraakhelder mag zijn als dat zijn boodschap schimmig en vaag is.”
Op het moment van schrijven telde de lijst al meer dan 200 bekende namen, en dat aantal blijft oplopen. We zien actrices als Maaike Neuville, Veerle Baetens en Jennifer Heylen, acteurs als Josse De Pauw, Tijmen Govaerts en Sebastien Dewaele. Ook regisseurs, zoals Dominique Deruddere, Stijn Coninx en Michael R. Roskam, scenaristen als Angelo Tijssens en Raf Njotea, of tv-makers als Elke Neuville en Tom Baeten. Het is maar een heel beperkte bloemlezing uit een erg lange lijst.
Ook komen in de lijst bekende tv- en radiopersoonlijkheden terug, waarvan sommigen bovendien aan de VRT zélf zijn gelinkt, zoals Fien Germijns, Karine Claassen en Gloria Monserez. Dat is opmerkelijk, want binnen de VRT heerst een strikt spreekverbod voor alle medewerkers, die niet met journalisten mogen praten. De angst om openlijk kritiek te ventileren is er bijzonder groot.
Eisenbundel
De ondertekenaars leggen een resem eisen op tafel. Ze roepen Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) op om in te grijpen. “Als zou blijken dat Frederik Delaplace kan wegkomen met dergelijk grensoverschrijdend gedrag, dan zou u, minister Dalle, moeten toegeven dat er uiteindelijk, in al die jaren sinds #MeToo, nog maar bitter weinig veranderd is.”
Daarnaast eisen ze dat de documentaire wordt uitgezonden, en dat er werk wordt gemaakt van grensoverschrijdend gedrag binnen de VRT. En niet “met de holle woorden” van Delaplace. Ze eisen daarnaast ook verregaande transparantie. “Is meneer Delaplace alleen in deze beslissing, of wordt hem ook een hand boven het hoofd gehouden?”
De ondertekenaars willen dat de Raad van Bestuur desnoods klaarheid schept. “Wij, als medewerkers aan de programma’s van de publieke omroep, als belastingbetalers en als geëngageerde makers binnen het culturele veld, zullen niet rusten voor er helderheid is geschapen.”
Steunbetuiging aan de slachtoffers
De brief eindigt met een openlijke steunbetuiging aan de vrouwen die in de documentaire hun verhaal deden. “Wij staan als één blok achter jullie. Jullie zijn niet alleen”, klinkt het. “De moed die jullie hebben getoond in jullie kwetsbaarheid is groots. Wij danken en erkennen jullie daarvoor.”
Volgens de ondertekenaars heeft de VRT in die erkenning faliekant gefaald. “Het is niet minder dan een schandaal dat de publieke omroep dat niet doet”, klinkt het. “Het is niet minder dan een schandaal dat de VRT de boodschap uitzendt dat, indien er excuses op til zijn, de getroffen vrouwen maar even hun mond moeten houden. Dat is ongezien, onaanvaardbaar en menselijk gezien onmogelijk, wat ons betreft.”
続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjQwMzI2XzkyMTU2MDIz0gEA?oc=5
0 件のコメント:
コメントを投稿