Heruitgave federale Zweedse coalitie onmogelijk - De Tijd - Crune Blogs

Latest

2019年5月27日月曜日

Heruitgave federale Zweedse coalitie onmogelijk - De Tijd

Door de overwinning van het Vlaams Belang hebben de partijen van de regering-Michel slaag gekregen. De N-VA is de grootste verliezer en speelt acht zetels kwijt, CD&V verliest er zeven en Open VLD twee. Alleen de MR houdt relatief stand. Maar dat is onvoldoende om opnieuw een centrumrechtse regering te vormen. Zelfs met het cdH erbij, dat relatief standhield in Wallonië, geraakt centrumrechts niet aan een meerderheid. 

Vlaanderen koos overwegend rechts en in Wallonië werd vooral links gestemd. In Vlaanderen ziet het ernaar uit dat de N-VA aan zet komt voor de vorming van een Vlaamse regering en in Wallonië zal dat wellicht de PS zijn als grootste partij. De kans is groot dat Vlaanderen afstevent op een centrumrechtse coalitie en Wallonië op een linkse coalitie. Het gevolg is dat het zeer moeilijk wordt om een federale regering te vormen.

De kans is groot dat Vlaanderen afstevent op een centrumrechtse coalitie en Wallonië op een linkse coalitie.

Een centrumrechtse federale regering heeft geen meerderheid en een centrumlinkse regering van christendemocraten, groenen en socialisten evenmin. Ook een Olijfboomcoalitie van groenen, christendemocraten en liberalen haalt onvoldoende zetels om een coalitie te vormen. 

Een mogelijkheid die zich aftekent is paars-groen. Maar dan moeten de Vlaamse liberalen met alleen maar linkse partijen in een regering gaan zitten. De kans is klein dat ze dat gaan doen.

Een andere theoretische mogelijkheid is een Bourgondische coalitie van de N-VA, socialisten en liberalen. Maar dat betekent dat de N-VA en de PS samen in een regering moeten gaan zitten. En dat is politieke sciencefiction. 

Een bijkomend probleem is dat N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft laten verstaan dat hij geen federale regering wil zonder Vlaamse minderheid. Maar dat is alleen mogelijk als de N-VA er op federaal niveau bij zit. CD&V, Open VLD, Groen en de sp.a samen hebben geen Vlaamse meerderheid.

Let's block ads! (Why?)

続きを読みます https://www.tijd.be/dossiers/verkiezingen-2019/heruitgave-federale-zweedse-coalitie-onmogelijk/10130772.html

0 件のコメント:

コメントを投稿