"Professor van het Gents" Freek Neirynck (70) is overleden - VRT NWS - Crune Blogs

Latest

2019年12月19日木曜日

"Professor van het Gents" Freek Neirynck (70) is overleden - VRT NWS

In zijn thuisstad Gent was hij de laatste jaren vooral gekend als "Perfesser Gents" (Professor van het Gents, red.) en medeoprichter en "tekstfournisseur" (tekstschrijver, red.) van ’t Spelleke van Drei Kluiten. Dat gezelschap rond de figuur van Pierke Pierlala, vertolkt door Luk De Bruyker, specialiseerde zich in politieke satire. Ze traden op tijdens de Gentse Feesten en brachten ook eindejaarsconferences. De laatste jaren deden ze het kalmer aan. 

Neirynck schreef verschillende Gentse naslagwerken en werd een paar weken geleden nog in de bloemetjes gezet door de Gentse Sosseteit, een vereniging die zich inzet voor het behoud van het Gentse dialect. Hij was trouwens jarenlang ondervoorzitter van de vereniging.

Daarnaast was hij ook voorzitter van HAM (Honest artist movement). Die vereniging reikt elk jaar de Louis Paul Boon-prijs uit aan een kunstenaar die in zijn of haar werk "de binding met de mens" centraal stelt. 

Eric Bauwens notuleerde zijn leven onder de titel “Leven van een artistieke duizendpoot”. Het lijvig boek werd in december voorgesteld als sluitstuk van de Gentse Week. Neirynck sprak er een laatste keer voor publiek. Met het overlijden van Freek Neirynck verliezen Gent en de figurentheaterwereld ongetwijfeld een van zijn iconen.

Let's block ads! (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiWWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAxOS8xMi8xOS9wcm9mZXNzb3ItdmFuLWhldC1nZW50cy1mcmVlay1uZWlyeW5jay1vdmVybGVkZW4v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿