Hoeveel gevaccineerden raken besmet? En wanneer zijn we van laatste maatregelen verlost? Jouw vragen beantwoord - VRT NWS - Crune Blogs

Latest

2021年10月15日金曜日

Hoeveel gevaccineerden raken besmet? En wanneer zijn we van laatste maatregelen verlost? Jouw vragen beantwoord - VRT NWS

Na een lange stabiele periode stijgen de coronacijfers in ons land opnieuw. Die toename is algemeen en doet zich voor bij alle leeftijden en in heel het land. Hoe valt dit te verklaren? Wie geeft vandaag het coronavirus door? En biedt de coronapas – die vandaag in Brussel stevig wordt uitgebreid – soelaas? We legden jouw vragen voor aan viroloog Steven Van Gucht in #steljevraag.

De stijging van de coronacijfers kwam niet onverwacht, aldus Sciensano-viroloog Steven Van Gucht: “Sterker nog, we gaan ervan uit dat deze stijgende trend nog verder zal versnellen.”

De afgelopen week werden er gemiddeld 2.277 nieuwe gevallen per dag vastgesteld. Dat is een toename van 19 procent tegenover de week ervoor. "De laatste paar dagen werden dagcijfers opgetekend tussen de 3.000 en 4.000 gevallen. Het percentage positieve testen is toegenomen tot 5,3 procent, terwijl het aantal testen relatief stabiel is gebleven."

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames kent voorlopig slechts een lichte toename, kadert Van Gucht. “De afgelopen week waren er gemiddeld 60 nieuwe ziekenhuisopnames per dag, wat 5 procent meer is dan de week voordien. 192 patiënten worden behandeld op intensieve zorg. Dat zijn er 2 procent minder dan vorige week.” De overlijdens gaan wel in stijgende lijn. “In totaal vielen er de afgelopen week elke dag 11 overlijdens te betreuren, terwijl dat de week ervoor nog 7 waren."

“Dat heeft met meerdere factoren te maken”, aldus Van Gucht. “Het weer speelt zeker mee, maar ook de recente versoepelingen.”

België is overigens niet het enige land waar deze trend zich voordoet. "Ook in buurlanden klimmen de cijfers. In enkele Oost-Europese landen zoals Litouwen en Bulgarije komt het ziekenhuissysteem weer zwaar onder druk te staan." Roemenië heeft hulp aan de Europese Unie gevraagd voor de levering van zuurstofapparatuur, en zal patiënten transfereren naar andere landen omwille van een tekort aan intensieve zorgbedden. In ons land loopt het normaal gezien niet zo’n vaart, denkt Van Gucht: “Dankzij onze hoge vaccinatiegraad hopen we dat het beheersbaar blijft voor onze ziekenhuizen.”

Van Gucht is duidelijk: “Ja. Tot de helft van de patiënten die worden opgenomen, zijn gevaccineerd. Maar zij vertegenwoordigen wel een grote groep gevaccineerden in de bevolking. In verhouding beschermen de vaccins voor 80 à 90 procent tegen ziekenhuisopname, en dat is het voornaamste.”

“We weten vandaag nog niet hoe lang de vaccins beschermen”, geeft Van Gucht toe. “Dat zullen we met de tijd leren. We merken de laatste weken dat meer mensen te kampen hebben met verkoudheden en griepklachten. Misschien werken de vaccins dus niet meer even goed tegen milde besmettingen. Anderzijds is er door het herfstweer en de versoepelingen ook simpelweg meer virus in de omgang.”

Iets om op te volgen, aldus Van Gucht:

“Dat zijn toch vooral de niet-gevaccineerden”, weet Van Gucht. “Niet-gevaccineerden produceren namelijk meer virus. Een gevaccineerde kan het eveneens doorgeven, maar is wel minder besmettelijk voor zijn omgeving.”

Volgens Van Gucht is het Covid Safe Ticket een voorzorgsmaatregel, maar is het niet zaligmakend om het coronavirus voorgoed te verbannen. “Ik heb er een probleem mee als mensen alle andere maatregelen laten vallen omdat ze een coronapas hebben. Je kan je 48 tot 24 uur voor een evenement laten testen, maar dat is een momentopname. Je kan tussendoor nog steeds besmet raken. Combineer een Covid Safe Ticket dus met basisvoorzichtigheid: een mondmasker, en afstand houden.” Van Gucht hoopt dat de invoering van de pas de vaccinatiegraad zal doen toenemen: “Het is veel gemakkelijker. Je laat je één keer vaccineren en je kan je QR-code gebruiken.”

“We testen nog vrij veel”, vindt Van Gucht. “Tot 45.000 testen per dag. We gaan dat uiteindelijk achterwege moeten laten. Wanneer? Zodra de ziekenhuizen niet meer in de problemen komen. Vandaag kunnen we dat nog niet garanderen. We hebben maar een aantal beschermingslagen: mondmaskers, het Covid Safe Ticket en testen. Als mensen zich na een besmetting isoleren - wat je alleen maar weet dankzij een test - dan breek je de transmissieketting. Dat helpt.” 

De inspanning die we vandaag nog moeten leveren, is volgens Van Gucht niet zo groot meer. “20 procent extra voorzichtigheid tegenover een niet coronajaar, zo moet je het bekijken.”

Een goede vraag, geeft Van Gucht toe. Alle maatregelen zijn volgens hem tijdelijk, maar ook hier staat het vrijwaren van de ziekenhuizen op kop:

Van Gucht heeft goede hoop dat de zomer van 2022 weer meer tegen het 'oude normaal' aanleunt: “Voor de Verengide Staten bijvoorbeeld, of voor Canada. Nieuw-Zeeland en Australië blijven voorlopig wel zeer streng. Zij kunnen hun bevolking niet genoeg motiveren om zich te laten vaccineren en houden hun grenzen dicht. In Afrika is dan weer bijna niemand gevaccineerd. Ik weet niet of de situatie tegen volgende zomer voldoende bekoeld is om compleet zorgeloos naar zo’n gebieden af te zakken.” 

Ook over de invoer van nieuwe varianten moeten we volgens Van Gucht waakzaam blijven: “Als er een nieuwe variant komt, zal je die niet willen importeren in België. Dan moeten we streng zijn voor landen waar die circuleert.”

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiSWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMS8xMC8xNC9zdGVsLWplLXZyYWFnLXZyaWpkYWctMTQtb2t0b2Jlci_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿